VARÁZSLATOS ÉV VOLT!

Ritkán mondhatjuk el, hogy szinte minden sikerül, amihez nyúlunk, de a Barangoló Közhasznú Egyesület 2017-es éve ilyen volt. Egyben biztosak vagyunk, nehéz lesz felülmúlni.

Az egyesületünk eddigi történetének talán legsikeresebb évét tudhatja maga mögött.

A nehéz ’16-os év után némi szorongással kezdtük ezt az évet, hiszen a 2016-os évben pályázati forrást nem tudtunk nyerni, eltekintve a községi önkormányzat civil támogatásától. A teljes éves működést adományokból és a tartalékaink feléléséből kellett „kihúznunk”. Sikerült, hiszen egyetlen rendezvényünk sem maradt el forráshiány miatt, szolgáltatásainkat is tudtuk biztosítani a megszokott színvonalon és természetesen térítésmentesen.

Ezért érthető, hogy aggódtunk mi lesz ’17-ben. Ami történt, arra legmerészebb álmainkban sem gondoltunk volna.

Kezdődött azzal, hogy a tizedik jubileumi gálánk műsora parádésra sikerült, számos régi fellépőnk visszatért, velünk ünnepelt. Akkor már éreztük, valami változott, újra mellénk állt a szerencse. Haladtak a programok, haladt az idő, s tavasszal érkezett a hír: Barcelonába kéne utazni, hiszen az Európai Hulladékcsökkentési Díj civil kategóriájában a legjobb három közé jelölt minket a zsűri! Volt nagy öröm meg rémület is, hogyan fogunk kiutazni, hogyan fedezzük a költségeket. Aztán újabb hír: a Nemzeti Együttműködési Alap összesen 3.700.000 Ft támogatást ítélt meg egyesületünknek, működési költségekre és szakmai programjainkra. Így hirtelen a helyére került minden, hiszen nem csak a működésünk vált biztossá, de a szakmai munka fedezete is meglett. Hurrá, egy gonddal kevesebb!

 

Indulás Barcelonába, robbant a bomba, elnyertük a 2016. évi Európai Hulladékcsökkentési Díjat civil szervezet kategóriában! Szinte még most sem hisszük el mekkora sikert értünk el.

A díj okozta eufória után fejest ugrottunk a bejárós táborba, ahol ismét élménydús időszakot töltöttünk el a végegyházi lurkókkal. A tábor után vette kezdetét az egyesületünk történetét feldolgozó könyv készítése. Eközben kaptuk a hírt augusztus elején, a Barangoló Közösségi Ház energetikai és elektromos felújítása című pályázatunk26 millió forint támogatást nyert a Vidékfejlesztési Programból. Végre régi álmunk teljesülhet, nem csak beszélünk a környezeti terhelés csökkentéséről, hanem a megújuló energia révén a közösségi házunk is nulla kibocsátású lehet. Ugyan mi jöhet még?

Októberben következett a szülinapi buli, számos barátunk, támogatónk, szövetségesünk érkezett hozzánk, és bemutathattuk a könyvünket is, amely az egyesület első tíz évét mutatja be. Bizony szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy a szolgálati lakás nagyszobájától, ahol az egyesület 2007-ben megalakult, igen messze jutottunk.

 

Az újabb meglepetés akkor ért minket, amikor hírt kaptunk, hogy benevezték egyesületünket az év közösségi kezdeményezése önkéntes díjra. Nosza indult a szavazatgyűjtés, és harmadik helyen végeztünk kistelepülési egyesület létünkre.

A szavazás még le sem zárult, mikor megjött az értesítés, hogy támogatást nyert a Kukafitnesz Újrahasznosítva környezetvédelmi és hulladékcsökkentési programunk. A hárommilliós program során öt település iskolásait sarkalljuk egy nemes versengésre immár másodszor, de reméljük nem utoljára.

A decemberi hónap sem múlt el sikeres akciók nélkül, hiszen rekord mennyiségű adományt kaptunk a Barangol a Mikulásra, és soha még ennyi gyermekhez nem mentek el Mikulásaink, szám szerint százharmincnégyhez. A karácsonyi ruhagyűjtésünk is bizonyította, továbbra sem halt ki a segíteni akarás, hiszen az eddigi hat-hét család helyett 14 családot tudtunk meglepni a tömött zsákokkal.

Varázslatos év volt, amit természetesen nem tudtunk volna végig csinálni támogatóink, segítőink, önkénteseink nélkül. Köszönet illeti valamennyiüket, és reméljük, hogy a továbbiakban is számíthatunk rájuk.

Következik az egyesületünk életében az új évtized, ami számos feladattal indul, hiszen a kukafitnesz programjai mellett az idei tavaszon még felújításon is átesik a közösségi ház, új helyen ismét megnyitjuk a Barangoló Gyűjteményes Házat is. A Dél-békési civil szövetség létrehozását a tavaszi választások utánra halasztjuk, mert sem helyi sem országos politikába nem kívánunk belekeveredni, akkor sem, ha vannak, akik azt terjesztik rólunk.

Örömmel. és szeretettel várunk mindenkit, aki csatlakozni kíván terveinkhez, aki segíteni szándékozik község- és közösségépítő tevékenységünkben. Reméljük tíz év múlva, ha újra könyvet készítünk az egyesületről, az lehet majd a címe: Varázslatos évtized!

Horváth László