HOGY ÚJRA LEHESSEN GYŰJTEMÉNYES HÁZ!

A Barangoló Gyűjteményes Ház újbóli megnyitása és az újszerű intézmény jövője is szerepelt a Barangoló Közhasznú Egyesület közgyűlésének napirendjén. A közgyűlés egyhangúlag döntött az intézmény újbóli megnyitása és a kibővített tevékenységgel való üzemeltetés mellett.

 

 

A Barangoló Gyűjteményes Ház életre hívása 2009-ben történt, a Köztársaság utcai épületet 2016 decemberéig használhattuk, azóta nincs helye a gyűjteményünknek. A helyzet azonban megoldódni látszik tekintve, hogy felajánlottak egy nagyon jó állapotban lévő, tágas ingatlant. A Béke utcai épület összközműves, számos nagy helyiséggel és remek gazdasági épületekkel alkalmas lenne a település történelmi és néprajzi életének bemutatására. A szívességi használaton túl végleges megoldást jelenthetne az épület megvásárlása, amiben a tulajdonosok partnerek, hiszen kedvezményes áron, 800.000 Ft-ért eladnák a házat. Ez pedig végleges megoldást jelentene a gyűjtemény további sorsára illetve végleges helyére.

A kialakítandó Barangoló Gyűjteményes Ház és Mesterségek Háza helyet adna a helytörténeti gyűjteménynek, egy polgári, illetve egy paraszti szobának, az udvaron a paraszti élet eszközeit tudnánk bemutatni, a volt üzlethelyiségben a végegyházi kisipar és kereskedelem emlékeit mutatnánk be. A szabad helyiségekben helyt kaphat egy kis előadó, valamint, a mesterségek elsajátítását segítő szövőszoba, fazekas és gyertyaöntő műhely, valamint kosárfonó és varró helyiség.

A májusra tervezett nyitásra szeretnénk három tárlattal indulni: a helytörténeti gyűjteménynek, egy polgári, illetve egy paraszti szobának a megnyitását tervezzük. A többi kiállító terem folyamatosan nyitható meg lehetőségeink, illetve a szakmai anyagok bővülése szerint.

A szakmai munkában segítséget kérünk a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgatójától Rózsa Zoltántól, illetve a Battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesülettől. Mindkét partnerünk jelezte örömmel segít abban, hogy településünk múltját továbbra is bemutathassuk, és lehetőleg a szakmai munka is magasabb szintre emelkedve szolgálhassa a múzeum működését. A tervezett újításokkal elérhetjük, hogy érdemes legyen többször betérni, a foglalkozásokon a népi mesterségeket, kézműves tevékenységeket kipróbálni. A szükséges eszközök, és anyagok fedezete reményeink szerint az indított gyűjtés lesz, hiszen már annyiszor segítettek a végegyháziak, bízunk benne ez most sem lesz másképp. Az anyagi támogatáson túl a megnövekedett területre való tekintettel várunk még kiállítási anyagokat, képeket, iratokat is és úgy „barangolós módra” szívesen fogadunk önkénteseket, akik akár a szakmai, akár az átalakítási munkában vennének részt. A kialakítandó közösségi tér egyben találkozó helye lehet azoknak akik fontosnak érzik a településünk múltjának megőrzését, hiszen hisszük és valljuk csak annak lehet jövője aki ismeri a múltját, nem felejti el és tanul belőle.

Az intézmény létrehozására nyitott elkülönített számla száma:

 11733034-24152871

Ide várjuk adományaikat, amelynek sorsáról természetesen folyamatosan beszámolunk és elszámolunk az etikus gyűjtés szabályai szerint. A támogatások utalása esetén kérjük a felajánlóinkat, jelezzék nekünk, ha szeretnék inkognitójukat megőrizni, ugyanis ellenkező esetben a támogatók személyét nyilvánosságra szeretnénk hozni.

Barangoló Közhasznú Egyesület