Ópusztaszeren is bemutatkozott a Barangoló Gyűjteményes Ház

A Regionális Közművelődési Napok konferenciájára kapott meghívást a Barangoló Közhasznú Egyesület szeptember 16-17. között, melynek témája Helytörténeti Gyűjtemények és tájházak a közösség szolgálatában.

A rendezvény szervezője a Csongrád Megyei ÁMK Közművelődési Tanácsadó Központ a témához illő helyszínt választott, hiszen az Ópusztaszeri Történeti Emlékpark területén, az Olvasókör épületében tartották az előadásokat. A konferenciára a régió több településéről érkeztek előadók, hogy bemutassák tájházaikat, gyűjteményes házaikat. A rendezők nevében Székely Anna köszöntötte a megjelenteket, majd Dr. Zakar Péter történész, a Csongrád Megyei Közgyűlés alelnöke mondott köszöntőt.

Első előadónk a szegedi Móra Ferenc Múzeum muzeológusa, dr. Fodor Ferenc a Dél-Alföld kulturális emlékeinek a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe való felvételének módjáról és jelentőségéről beszélt.

Majd a Faluház, tájház, helytörténeti gyűjtemény szerepe a közösség életében volt a fő téma. A kiszombori Helytörténeti Gyűjtemény történetéről Badicsné Szikszai Zsuzsa, néprajzos, tanár adott elő, a tíz esztendős Algyői Tájház a közösség életében betöltött szerepéről Bene Zoltán, az Algyői faluház, Könyvtár és Tájház igazgatója beszélt. A Mindszenti Helytörténeti Gyűjtemény mindennapjairól Kovács Lajos, muzeológus, pedagógus számolt be, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark múzeumpedagógiai programját, az élő skanzen filozófiáját Nyulassy Ágnes, kulturális és tudományos csoportvezető mutatta be. A Feszty-körkép megtekintése után a kecskeméti Szórakaténusz Játékmúzeumot mutatta be Tuza Gábor kulturális antropológus, a szegedi Móra Ferenc Múzeum tantárgyhoz kapcsolt múzeumi szemléltetési lehetőségeiről pedig Szatmári Csilla közművelődési csoportvezető és Csizmadiáné Lipták Mária múzeumi koordinátor beszélt.

A Kisebb települések lehetőségeit a helytörténeti gyűjtemények hasznosítása terén témakörben Nagy Róbert, a Déryné Művelődési Központ igazgatója beszélt az üllési helytörténeti gyűjteményükről és az alkotóházukról, majd Posztobányi-Paulin Zsuzsanna, Dunaszentbenedeki Tájház megbízott vezetője mutatta be intézményét. Kicsiny település, nagy események címmel a végegyházi Barangoló Gyűjteményes Ház is bemutatkozott, a kezdetektől napjainkig elmeséltem a többfunkciós szerepet betöltő házunk mindennapjait, s a közösségre gyakorolt pozitív hatását is.

A következő, Városok-speciális gyűjtemények blokkban Blazovich Péter intézményvezető az Emlékpontot, Dr Halmágyi Pál, a makói József Attila Múzeum igazgatója a makói Espersit házat, Bagyinszki Zoltán főtanácsos a Gyula anno új helytörténeti honlapot mutatta be.

A szombati programban szerepelt még többek között a Békéscsabai Szlovák Tájház, a Sváb Tájház működése Császártöltésen, a Dévaványai Bereczki Gyűjtemény, a szalkszentmártoni Petőfi Sándor Emlékmúzeum és az orosházi Szántó Kovács János Múzeum iskolai programjának bemutatása.

A két napos konferencia érdekes információval látott el bennünket, s a beszélgetések számos kapcsolat kiépítésére adtak lehetőséget, melyeket a további munkánkban kamatoztathatunk. Különösen érdekes volt számomra ez a tapasztalatszerzés, hiszen gyakorlott szakemberekkel találkozhattam, akik évek óta dolgoznak e területen.

Horváth Judit