Hogyan váltsunk életmódot?

Kérjük, gondolkozzon, mielőtt autójába ül! Talán nem ez az egyetlen lehetőség, hogy eljussunk oda, ahova szeretnénk…

1. Tűzzünk ki egy célt, hogy hány alkalommal menjünk munkába, pihenni vagy társasági összejövetelre kerékpáron (vagy busszal, vonattal, gyalog), az autónk helyett! Ezt minden hónapban növelhetjük, hogy közelítsünk egy új, „zöldebb”, egészségesebb életstílushoz.

2. Ösztönözzük gyermekeinket, unokáinkat, rokonainkat és barátainkat is arra, hogy ahol biztonságosan megtehetik, inkább gyalog vagy biciklivel menjenek iskolába, rokonokhoz, barátokhoz, vásárolni vagy sportolni. Így sokkal egészségesebb, mint ha autóval járnának, nem csak a gyerekek, hanem a környezet számára is.

3. A mindennapi árukért, mint a kenyér és a tej, a közeli kisboltba menjünk. Ezt az utat kerékpárral is megtehetjük. Ha kénytelenek vagyunk autóba ülni, tervezzünk kombinált utakat, pl. munka után intézzük el a bevásárlást is, és minden utazás előtt fontoljuk meg, hogy valóban szükséges-e autóval mennünk. Időt és pénzt takaríthatunk meg így!

4. Kérjük meg a munkáltatónkat, hogy biztosítson közösen használható kerékpárokat az alkalmazottaknak a munkával kapcsolatos utakhoz! Kérjük meg a munkáltatót biztonságos kerékpártároló létesítésére, és ha lehetséges öltöző- és zuhanyozóhelyiség biztosítására (Hollandiában ezek kötelezők). Ez sokkal olcsóbb, mint a parkolóhelyek kialakítása az autók számára. Ha a kerékpározás nem megoldható, ösztönözze a munkáltató a telekocsi használatát munkába járáshoz. Cégautó helyett ajánljanak fel tömegközlekedési bérletet a dolgozóknak.

5. Ha mindenképpen autóba kell ülnünk, lehetőleg szervezzünk telekocsit! Talán némi kerülőt jelent, hogy felvegyük a barátokat vagy kollégákat, de így jelentősen csökken az autók száma az utakon, az utazás pedig kevesebbe kerül az együtt utazóknak és a környezetnek is.

Alakíthatunk autómegosztást támogató csoportokat. Az alacsony éves díj (plusz üzemanyag) és előjegyzés ellenében használhatók a közös autópark gépkocsijai. Új autó vásárlása előtt pedig tájékozódjunk a környezeti vonatkozásokról, hatásokról! Ha tényleg szükségünk van autóra, a lehető legkisebbet és leggazdaságosabbat vásároljuk meg. Vegyük számításba a gáz és hibrid meghajtású járműveket is.

6. Kombináljuk utazásainkat! Pénz és idő takarítható meg, ha a különféle közlekedési módokat, például kerékpár és vasút, vagy személygépkocsi kombinálunk útjaink során.

7. Az utazási szokásainknak leginkább megfelelő kerékpárt használjuk. Sík terepen, városi használatra legalkalmasabb a váltó nélküli, vagy agyváltós kerékpár. ne a kerékpárlakaton spóroljunk, bosszantó, ha a bringának lába kél.

8. Számoljon! Hasonlítsa össze a kerékpározás vagy a tömegközlekedés egy napra jutó költségeit, és vesse papírra autójának éves fenntartási költségeit (amortizáció, üzemanyag, adók, parkolás, garázsbérlet, szervizelés, biztosítás)! Számolja ki, az év egy napjára mennyi jut! Meglepő számokat fog kapni!

 

Forrás: Környezeti Tanácsadó Irodák Hálózata