No comment...

A nemzetgazdasági miniszter szerint meg lehet élni havi 47 ezer forintból. Valóban meg lehet. Megmutatjuk, hogyan.

A nemzetgazdasági miniszter szerint meg lehet élni havi nettó 47 ezer forintból. Ha szerényen is, de meg lehet. Matolcsy György ezt azokra az ellenzéki bírálatokra válaszolta a minap, melyek szerint tűrhetetlen, hogy a Start-programos közfoglalkoztatottak a minimálbérnél jóval kevesebbet kereshetnek. Tegyük hozzá, hogy ez a pénz az előző kormányok idején sem volt több, sőt. A nemzetgazdasági miniszter szerint tehát, ha valaki 28 500-ból meg tudott élni – ennyi volt korábban az úgynevezett bérpótló juttatás – akkor annak nagyon jól jön ez a magasabb összeg. A számok nem tévednek: valóban. Tényleg meg lehet ennyi pénzből élni. Lássuk miként!
Vegyünk egy bizonyos dr. Matolcsy György Hubát (továbbiakban Huba), aki egyik nap arra riad, hogy fizetése, megtakarításai, háza, autója, sofőrje oda, és marad neki a havi 47 ezer nettó. Hubának vasárnap még Balatonakarattyán volt ingatlana: egy 1422 négyzetméteres telken egy 150 négyzetméteres családi ház. Plusz Magyarország egyik leggazdagabb településén, Csopakon is tulajdonosa volt egy aprócska üdülőnek. 2011-es vagyonnyilatkozata alapján miniszterként havi 1.062.000, országgyűlési képviselőként havi 248.000 forint bruttót kapott. A többi esetleges jövedelmét, cégéből befolyó pénzt, a minisztérium által biztosított kocsiját, sofőrjét, költségtérítését, befektetéseit most hagyjuk. Gondolatban minden elszállt. Maradjunk annál, ami van: 47 ezer forint havonta. Pont.
Lakik, utazik, rollerezik
Essünk túl a legfájdalmasabbon: a lakhatás. A legolcsóbb albérlet, amit Budapest belvárosában találtunk egy szoba a VII. kerületben. Összesen havi 15 ezer forint, a hirdetés szerint rezsivel együtt 25. Igaz, főleg egyetemista lányt szeretnének lakótársnak, de úgy véljük, ez esetben kivételt tehetünk. Tehát 47-25=22.
Rózsaszín roller használtan 2000-ért
Huba tehát beköltözik Budapest belvárosába. Kénytelen, hisz be kell járnia a munkahelyére, az V. kerületbe. A havi 9800 forintos BKV-bérlet azonban luxus, így kénytelen talpalni. Négy kilométer oda-vissza, nem távolság. Esetleg bringázhat is – ha nem fél, hogy ellopják. A kerékpár azonban költséges műsor, hónapokig kellene rá gyűjteni, legyen inkább roller, azt már 2000-ért is lehet kapni a Vaterán. Olcsó, max a cipőt koptatja.
Öltözik, mos, mosakszik
Ha már cipő: egy közfoglalkoztatott ne járjon slamposan. Feltételezve, hogy Huba háromhavonta vesz egy öltönyt – csináltatott elfelejtve – kisegítenénk egy ötlettel: a Vaterán találtunk számára megfelelőt: szürke mintás, L méret, ezerért. Hozzá egy barna, virágos ing, szintén L-es, nyolcszázért. Kormánykonform lila nyakkendő (400 Ft), zokni (400 Ft), bőrcipő (1000 Ft) – összesen 3600-ból felújíthatja a ruhatárát, havonta 1200-ból. Ha váltás is kell, 2400-ból. Marad tehát 19 600.
Mosás, tisztálkodás. Huba is ember ugyebár. Él és dolgozik. Jó lakótárs, szorgos munkaerő, odaadó barát, ad a mindennapi higiéniára. A legolcsóbb, 100 Ft-os bolt árukészletét átnézve összeállítottunk számára egy olyan csomagot, ami nem terheli túl a pénztárcáját: 4 db WC-papír (196 Ft), sampon (129 Ft), tusfürdő (129 Ft), fogkrém+fogkefe (380 Ft), eldobható borotva+borotvahab (538 Ft). Ezenfelül bele kellene azért adni a lakás tisztítószereibe is (mosogató, mosópor, szemeteszsák, tisztítószer stb), számoljunk rá összesen 500 Ft-ot. Kerekítve marad 17 700.
Olcsó ruházat pár ezerből
Eszik, megtakarít, nem beteg
Huba tehát reggel felkel, tisztálkodik, felhúzza szép ruháit és elgyalogol a munkahelyére. Délre azonban már a gyomra megkordul: ideje ebédelni! A parlamenti büfé, mely korábban hírhedten olcsó volt, mostani pénztárcájának már nagy érvágást jelent. A gazdaságos parizeres szendvicset otthonról hozni – menő, nem menő – jobban megéri. Nagyáruházból beszerezve darabja kijön nettó 50-ből. Számoljunk belőle kettőt, az napi 100 Ft. Havonta 3000. A meleg étel is fontos, hisz kell a fejlődéshez – hazafelé Huba beugorhat az egyik Király utcai kifőzdébe. Ajánljuk neki azt, melybe az egykori hajléktalanügyi tapasztalati szakértő is jár nap mint nap. Balog Gyulának itt egy menü – kis adag húsleves, kis adag spenót, egész rántott borda – kijön 1000-ből. Hubának is. Mindennap nem fér bele – háromnaponta azonban simán.
Marad tehát 4700 forint havonta. Ezt el lehet verni. Esetleg vacsorára, gyümölcsre, kabátra költeni. Vagy félretenni, hátha kell majd egyszer valamire. Biciklire, bérletre, vonatjegyre vagy ne adj' isten gyógyszerre.
Forrás: FN24