Közművelődés határok nélkül V.

A Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet Békés Megyei Irodája konferenciát szervezett 2013. március 27-én a Csabagyöngye Kulturális Központban, melyen a Barangoló Közhasznú Egyesület mintaprojektjei is bemutatásra kerültek.

Ötödik alkalommal került megrendezésre a Közművelődés határok nélkül konferencia, melynek mostani témája az ifjúság szerepe a mai magyar társadalomban, ifjúsági kezdeményezések, együttműködési lehetőségek.

A vendégeket Varga-Sipos Andrea, módszertani referens fogadta, majd Kocsis Klára, a Nemzeti Közművelődési és Közgyűjteményi Intézet Békés Megyei Irodájának vezetője nyitotta meg a rendezvényt.

Első előadó Zsótér Mária, a Csabagyöngye Kulturális Központ Patent Ifjúsági és Diákirodájának vezetője, mentálhigiénés szakember volt, aki az önkéntesség, az ifjúsági kezdeményezésekről beszélt, bemutatva mindennapi tevékenységüket is.

Majd Vajda Árpád, a KIH Mobilitás Regionális Ifjúsági Iroda vezetője vette át a szót, aki Lehetőség vagy probléma az ifjúsági korosztály? címmel tartott előadást. Székely Levente, a Kutatópont Kft. munkatársa az ifjúság körében végzett 2012-es kutatás eredményeiről számolt be, majd szünet következett. Ez alatt lehetőségünk volt a nemrég felújított kulturális központ felfedezésére is.

Ezt követően gyakorlati példák kerültek terítékre. Elsőként a Barangoló Közhasznú Egyesület életével ismertettük meg a résztvevőket, az egyesület ifjúsági programjain keresztül. Így nem csak arról beszéltem, milyen sok programunkban vesznek részt tevékenyen a fiatalok, de kiemelten esett szó például a Narkó? Drogd el! akciónkról, a Katakomba Ifjúsági Klubról, az ifjúsági összejövetelekről, a szakköreinkről, a közösségi szolgálatban játszott szerepünkről is.

A nap végén Börcsök Roland, a bordányi IKSZT vezetője mutatta be az intézményében folyó ifjúsági munkát.

A konferencia mind elméleti, mind gyakorlati példákon át járta körbe a nap fő témáját, mely hasznos támpontot adhatott mindenki számára a további munkája során. Nekünk pedig jó lehetőség volt arra, hogy egy új fórumon mutathassuk be a barangolós életet, hogy egy kis településen is, mint Végegyháza, zajlik az élet!

Horváth Judit