Nagy sikere volt a végegyházi fiataloknak

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete 2013. augusztus 9-11. között tartotta hagyományos civil konferenciáját Doboz-Szanazugban, melynek témája idén a kulturális élet fejlesztésének hatékony területei: közösségi művelődés, állampolgári aktivitás, média, marketing voltak.

A civil szervezetek vezetői és képviselői számára évek óta felüdülést jelent a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének bentlakásos nyári műhelye, hiszen sok érdekes témával ismerkedhetünk meg, a tapasztalatcsere során folyamatosan bővítjük ismereteinket, saját sikereinket és problémáinkat is megoszthatjuk, s az sem utolsó szempont, hogy a kapcsolataink ápolása mellett újabb ismeretségeket szerezhetünk, melyet későbbi munkánk során kamatoztathatunk.

Ebben az évben tizenhárman érkeztünk barangoló önkéntesként a találkozóra, s végegyházi csoportunk több mint a fele a fiatalabb korosztályt képviselte. Mondhatom üde színfoltjai voltunk e három nap alatt a konferenciának.

Kora délután érkeztünk meg Szanazugra, ahol bekapcsolódtunk a szakmai műhely programjába. Elsőként az Európai Állampolgárok Évéről hallgattuk meg Varga Máté, a Civil Kollégium Alapítvány igazgatójának előadását, aki az Állampolgári Részvétel Hete rendezvénysorozat történeti fejlődését mutatta be, valamint hasznos gyakorlati tapasztalatokat osztott meg velünk. Majd Pocsaji Richárd, a Békés Megyei Hírlap felelős szerkesztője beszélt arról, hogy a médiának milyen szerepe van a helyi nyilvánosság fejlesztésében, valamint Békés megyei tapasztalatairól is beszélt. Egy helyi újságot, a Mezőberényi Hírmondót is megismerhettük ezt követően.

Végegyházi nagy projektünket, a Legyél Te Is Önként-S!-t  is megismerhették a jelenlevők, bemutatásra került, milyen előzményei voltak az önkéntességnek a Barangoló Közhasznú Egyesület életében, hogyan működik Önkéntes Pontunk, milyen népszerűsítő rendezvényei voltak eddig programunknak, s milyen lehetőséget jelent számunkra a sok megvalósított esemény. A Kaszaperen, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen és Végegyházán zajló önkéntes akciók élményeit is igyekeztünk bemutatni.

Rövid szünet után Gyebnár Péter a Magyar Nemzeti Vidék Hálózatot mutatta be, mely számos pályázati lehetőséget is ad a civilek számára, amellyel érdemes élni. Újabb végegyházi projekt bemutatása zárta a szombati programot, Horváth László mutatta be a Végegyházi Sporthorgász Egyesület Zöld Forrás projektjét mutatta be, melynek címe: Száraz-ér a mi vizünk. Ez a természetvédelmi programsorozat több tevékenységen keresztül népszerűsítette vízfolyásunkat, s minden korosztály számára nyújtott kellemes és sok esetben tanulságos időtöltést.

A következő napot Koszecz Sándor, az Életfa Kulturális Alapítvány elnöke  indította, kalandozás az online marketing világában című előadásával. Majd megismerhettük a gyulai Hetedhét Játékvárost, melyet Szabó Enikő, a Mi egy Másért Gyulai Gyermekekért Közhasznú Egyesület titkára mutatott be.

Zsótér Mária közművelődési-mentálhigiénés szakember az önkéntesek képzésének tapasztalatairól beszélt a közművelődési intézményrendszerben. Az előadás után két csoportban kreatív műhelymunkát folytattunk, melynek fő témája: mit tehetnék én önmagamért, a barátomért, a családomért, a közösségemért és a településemért?

A délutánt a bentlakásos műhely hagyományos blokkjával folytattuk, melynek címe: Miénk a tér! A jelenlevők bemutatják ilyenkor szervezetüket, megtudjuk, mivel foglalkoznak, örömeikben, gondjaikban osztozunk. Második napunkat Bálint Andrea, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete munkatársa kezdeményezésére „Egy-mást” segítő beszélgetésével zártuk, melynek fő témája a NEA pályázataival kapcsolatos tapasztalatok voltak.

Vasárnap folytattuk a Miénk itt a tér beszélgetést, melyen a barangolós csoporttal érkező Perlaki Edit a mezőhegyesi József Attila Általános Művelődési Központ közművelődési munkáját, Czúth Zoltán pedig a SILLA Taekwon-do Klub tevékenységét mutatta be. Pocsajiné Fábián Magdolna, a Békés Megyei Egyesülete titkára – aki a három nap házigazdája volt – zárta műhelyünket, biztatva a jelenlévőket, hogy továbbra is keressék egyesületüket bátran, hiszen eddig is folyamatosan igyekeztek szakmai segítséget adni.

Bátran mondhatom, felüdülés volt ez a három nap, hiszen jó érzés hallani, hallgatni, hogy milyen lelkesedéssel telik egy-egy szervezet élete, bármely területen is dolgozzanak. Tudjuk, nem vagyunk egyedül, közvetlen kapcsolatok épülnek ki az ilyen és hasonló alkalmakon, melyből építkezhetünk a következő időszakokban is. A műhelymunka mellett kötetlen beszélgetésekre is bőven volt alkalom, s a Körös is felüdülést jelentett nap, mint nap. Remélhetőleg jövőre ugyanitt találkozunk!

Horváth Judit