Magyar Sakkvilág Kupa

 Ászár,2013 - végegyházi részvevőkkel!

Hétvégén részt vettünk az Ászáron megrendezett Magyar Sakkvilág Kupa sakkversenyen. A verseny rendezője a Sakkbarátok Egyesülete Kisbér-Ászár Közhasznú Szervezet volt. A rendezvény célja, a sakk sportág népszerűsítése és a sakkbarátság ápolása, hagyományteremtő szándékkal a "régi" Szabad Föld Kupák és falusi szpartakiádok emlékére és mintájára egy új verseny létrehozása. Eldönteni, hogy melyik 2000 fő alatti település 4 fős sakk csapata a legjobb Magyarországon. Minden megyéből részt vehetett a legkiemelkedőbb csapat, és Végegyházát érte a megtiszteltetés, hála a falunkban virágzó egykor oly komoly sakkéletnek, hogy részt vehessen a megmérettetésen.

Kis csapatunk négy fővel indult el: az első táblán Harczman Gábor, a második táblán Sári Norbert, a harmadik táblán Horváth András Zsolt és a negyedik táblán az egyik legerősebb játékosunk, Sári Márk.

Pénteken kezdtük meg utunkat, ami egy majd 6 órás kocsiutat jelentett a szálláshelyre, Kisbérre, ahol is a Kincsem Hotel vendégei voltunk és nagyon kellemes fogadtatásban részesültünk. Az első nap még nem voltak versenyek, az esti érkezőket vacsora és pálinkakóstoló várta, majd szétnézhettünk egy kicsit a településen.

Másnap reggel korán keltünk és megindultunk az ászári általános iskolába, ahol egy rövid hivatalos megnyitó után kezdetét vette az első forduló. Majd minden település legjobbjai voltak jelen, sokak közülük igazolt játékosok, akik már-már profi szinten űzik a sportot, szóval igen komoly ellenfelekkel kellett szembenézni. Az első pár fordulót igen jó eredményekkel zártuk, de sajnos a későbbiekben már jelentősen nehezebb ellenfeleket kaptunk, így visszakerültünk a vigaszágra. Az ötödik forduló után visszamehettünk a szállásra, illetve körbenézhettünk Ászár községben, ami történetesen Jászai Mari színésznő szülőfaluja. Ennek megfelelően megtekinthettük a színésznő tiszteletére létrehozott múzeumot, illetve részt vehettünk egy borkóstolón is.

Vasárnap izgatottan kezdtünk neki az utolsó két fordulónak, ami változó sikereket mutatott, de sajnos így sem sikerült feljebb kerülnünk a ranglétrán, teljesítményünk csak a 16. helyre volt elég. Ennek ellenére volt okunk az ünneplésre, mivel negyedik táblásunk Sári Márk nem zavartatta magát és minden ellenfelét legyőzte, tehát a hétből hét pontot hozott. A verseny végén, ünnepélyes eredményhirdetésen jutalmazták meg a győzteseket, nem nagy meglepődésre Ászár csapata lett az első helyezett, ezúton is gratulálunk nekik. Reméljük jövőre is lesz lehetőségünk eljutni a rendezvényre és újult erővel megmérkőzni a sporttársakkal.

A végegyházi csapat részvételét a nemes versenyen Végegyháza Községi Önkormányzat támogatta.

Horváth András Zsolt

Fotó: Ezt a címet a spamrobotok ellen védjük. Engedélyezze a Javascript használatát, hogy megtekinthesse.