Vörökeresztes önkéntes program zárókonferenciája

A Magyar Vöröskereszt Békés Megyei Szervezete Az önkéntesség helyi népszerűsítése és önkéntes pont létrehozása Mezőkovácsházán című projektje 2014. február 15-én zárult le.

Az önkéntes program 2013. március 1 - 2014. február 28. között valósult meg, 16.829.694 Ft támogatási összeg segítette az Új Széchenyi Terv forrásából az önkéntesség népszerűsítését.

A zárókonferenciára a mezőkovácsházi Művelődési Házban került sor, ahol elsőként Prof. Dr. Turcsán Zsolt, Mezőkovácsháza polgármestere köszöntötte a vendégeket, majd Tóth Zoltánné, a Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója nyitotta meg a rendezvényt, s mutatta be röviden programjukat.

A továbbiakban három panelbeszélgetés során tudhattunk meg többet a témáról.

Önkéntesség a mai Magyarországon címmel Farkas Éva, e blokk moderátora kérdezte a panelbeszélgetés résztvevőit: Kisgyőri Rolandot, az Emberi Erőforrások Minisztériuma főosztályvezető- helyettesét, F. Tóth Andrást, az Önkéntes Központ Alapítvány ügyvezető igazgatóját és Szőke Katalint, a Békés Megyei Önkéntes Centrum szakmai vezetőjét arról, hogyan értékelik a projektet, s véleményük szerint hogyan lehet folytatni ezt a programot.

Önkéntes menedzsment Békés megyében címmel Nagy Gábor kérdezte moderátorként a panelbeszélgetés résztvevőit: Nagy László mentort, jogi-pályázati tanácsadót, Pápai Annát, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság munkatársát, Tóth Zoltánnét és Szőke Katalint arról, mi lehet az oka az önkéntesség visszavonulásának. Arról is érdeklődött, milyen szerepet vállalnak az önkéntesség népszerűsítésében itt Békés megyében, s hogy az önkéntes foglalkoztatás során milyen nehézségeket tapasztaltak.

Ebéd után következett a harmadik téma, az „Az Önkéntesség szerepe egy hátrányos helyzetű kistérségben” című zárótanulmány bemutatása. A panelbeszélgetés résztvevői: Merényiné Szentmiklósi Etelka projektvezető, Nagy Gábor szakmai vezető, Domonkos Illésné a Hunyadi János Közoktatási Intézmény önkéntes tanára és Tóth Zoltánné voltak, s a moderátor ismét Farkas Éva kutató, egyetemi oktató volt. A résztvevők beszéltek a programról, a programban betöltött szerepükről, tapasztalataikról.

S természetesen arról, hogyan folytatják önkéntes munkájukat a jövőben, másokat is arra buzdítva, hogy önkéntes munkát végezzenek.

A program lezárult, de természetesen nem ért véget, hiszen az önkéntesség folyamatosan része marad a szervezet életének a továbbiakban is. Valamint az önkéntes pont is tovább várja az önkéntesség iránt érdeklődőket Mezőkovácsházán, a vöröskereszt irodájában.

Horváth Judit

Fotó: Takács Márk