„Előttem az utódom”

A Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete 2014. augusztus 8-10. között tartotta hagyományos civil konferenciáját Doboz-Szanazugban, melynek témája idén a generációk közötti párbeszéd volt.

A civil szervezetek vezetői és képviselői számára évek óta felüdülést jelent a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének bentlakásos nyári műhelye, hiszen sok érdekes témával ismerkedhetünk meg, a tapasztalatcsere során folyamatosan bővítjük ismereteinket, saját sikereinket és problémáinkat is megoszthatjuk, s az sem utolsó szempont, hogy a kapcsolataink ápolása mellett újabb ismeretségeket szerezhetünk, melyet későbbi munkánk során kamatoztathatunk.

Ebben az évben heten érkeztünk a Barangoló Közhasznú Egyesület és a Végegyházi Sporthorgász Egyesület képviseletében Végegyházáról a találkozóra, s csoportunk több mint a fele a fiatalabb korosztályt képviselte. A valóságban is megmutattuk azt, amiről ez a konferencia szólt.

Kora délután érkeztünk meg Szanazugra, ahol bekapcsolódtunk a szakmai műhely programjába. Elsőként a gyulai időskutatás eredményeit mutatta be Kóra János projektvezető „Így élünk mi ezüstkorúak” címmel, majd Fazekas Anna szociológus beszélt a fiatalok művelődési és szabadidő eltöltési szokásairól egy országos kutatás eredményeinek bemutatásával. Ezt követően Ament Balázs elnök egyesületükről, a Mi egy Másért Egyesületről beszélt, és Szabó Enikő pedig a nemrég megnyílt Gyulai Ifjúsági Központot mutatta be, Pikó Tamás irodavezető pedig az Új Nemzedék Plusz Kontaktpont Iroda működését ismertette.

A pénteki nap zárásaként korreferátumok hangzottak el Idős- és fiatal közösségek működése a gyakorlatban címmel. Ebben a blokkban beszélt Takács Márk István, a Barangoló KHE elnökségi tagja arról, hogy az egyesületben hogyan és miért dolgoznak önkéntesként a fiatalok, s mit jelent számára a civil munka. Prezentációja után rögtönzött beszélgetés is kialakult, első kézből tudtak információkat nyújtani a fiatalok és mi is a nálunk folyó tevékenységekről, együtt munkálkodásról.

Szombat délelőtt Előttem az utódom – felkészülés a generációváltásra címmel Szarvadi Antal tartott előadást és tréninget, majd A felnőttképzés szerepe a civil szervezetek tevékenységében, a jogszabályok tükrében címmel Novákné Bogár Csilla előadása következett. Ebéd után „Egy-mást” segítő beszélgetés következett a pályázatokkal, szervezetek jogi, napi ügyintézői problémáival kapcsolatos tapasztalatokról Bálint Andrea és Butora Hajnalka – a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületének munkatársai – vezetésével.

Az ezt követő Kézműves műhelyben nemezelni és fonni lehetett Dávidné Gyarmati Zsuzsanna népi iparművész, a Népművészet Ifjú Mestere és Dávid László fazekas, a Békés Megyei Népművészeti Egyesület tagjai segítségével, karkötőket, csiga-bigát készítettünk.

Mindhárom napon megismerhettünk néhány civil szervezetet, a harmadik napon a Miénk itt a tér blokk zárásaként a Végegyházi Sporthorgász Egyesület horgásztó-építésre nyert pályázatáról beszélt az egybegyűlteknek Horváth László, majd a végegyházi Civilek Háza létrehozása és közel egyéves működése is bemutatásra került.

Pocsajiné Fábián Magdolna, a Békés Megyei Egyesülete titkára – aki a három nap házigazdája volt – zárta műhelyünket, biztatva a jelenlévőket, hogy továbbra is keressék egyesületüket bátran, hiszen eddig is folyamatosan igyekeztek szakmai segítséget adni.

A szanazugi három „civil” napunk hamar eltelt, de nem nyomtalanul. Az itt hallottakat folyamatosan ki-ki hasznosíthatja.

Horváth Judit