Amikor 2007-ben a Barangoló Közhasznú Egyesület megalakulása után megszületett az ötlet, hogy Barangol a Mikulás néven szervezzünk akciót, magunk sem gondoltuk, hogy ilyen sikeres lesz. Az elmúlt kilenc akció során több mint ezer gyermeket lephettünk meg, az akcióink során. Az idei évben már tízedik alkalommal indul útjára a gyermekek kedvence, a Télapó.

A megnövekedett gyermekszám miatt már nem is egy, hanem két nagyszakállú ajándékosztó indul útnak elmaradhatatlan segítőjével, a krampusszal, aki inkább vicces, mint rémisztő. Télapóink osztják szét azt az összegyűlt adományt, amit a végegyháziak adnak össze, hogy minden gyermek kaphasson ajándékot. Természetesen idén is kézbesíti Mikulásunk bárki ajándékát, ha ezt nekünk jelzi.

Az elmúlt évek megtanítottak minket néhány olyan dologra, amit mi sem gondoltunk volna. Az egyik ilyen az, hogy nem azok adnak a legszívesebben, akik a legkönnyebben megtehetnék. Számos esetben lepődtünk meg mi is azon, honnan jött az ajándék, ki mondott le esetleg néhány száz forintjáról, hogy szaloncukrot vegyen a gyerekeknek. Szintén meglepő dolog az is, hogy sokan inkább adnak távoli hangzatos akciókra, mert az itteniek nem érdemlik meg. Nos, az igazsághoz hozzá tartozik, hogy nehezebb segíteni a mellettünk élőkön, hiszen ismerjük gyarlóságaikat is, és úgy tűnik, nem érünk el semmit, ha segítünk. Ráadásul tudjuk, hogy néhány esetben felelősek nehezebb sorsukért, és rosszabb körülményeikért. Ez igaz lehet, azonban nem tudjuk, hogy a távoli akciókhoz való adakozások hol kötnek ki, és kiket támogatnak. Lehet akár az is, hogy sokkal kevésbé rászorulókhoz jut az adományunk, mint a szomszédunk gyereke, aki télen zokni nélkül jár iskolába.

Mert, ha egy család krízis helyzetbe kerül, először a leggyengébbek, a gyerekek és az idősek kerülnek bajba, őket érik a legnagyobb károk. A Barangol a Mikulás akció ezért célozza meg a végegyházi gyerekeket, mert ide nem jut a sok mikulás gyáros csomagból, nem hallottam róla, hogy „külső” adomány érkezne, nem ez a jótékony szervezetek elsődleges célterülete. A mi feladatunk, a Mikulások irányításával az, hogy az itteni gyerekek is kapjanak minél több ajándékot. Az idei évben pluszvállalásként igyekszünk minden kis „ügyfelünknek” egy mese könyvet is vinni, mert sajnos a könyv és az olvasás háttérbe szorul manapság. Ezért külön kérünk mindenkit, ha teheti, járuljon hozzá az akciónkhoz mesekönyvvel, vagy ifjúsági könyvvel, hogy lurkóink olvasgassanak is egy keveset. A klasszikus ajándékokat is várjuk, használt, de jó állapotban lévő játékokat, olyanokat, amelyeket a régi tulajdonos már nem használ, de még örömet okozhat. Az összegyűlt ajándékokat a Mikulás segítői szétválogatják, kigondolják, hogy melyik gyermek örülne az ajándéknak, becsomagolják, és a Mikulás bácsi pedig személyesen kézbesíti a gyerekeknek. Az elmúlt évek során számos kedves és szép emlékünk maradt a mikulás akciónkról, de egy valami mindig ugyanaz volt.A gyerekek másnap az óvodában, az iskolában beszéltek arról, hogy volt náluk a Mikulás, vitt nekik személyesen ajándékot, és ez önmagában nagy élmény volt nekik.

Az idei Mikulás nekünk, barangolósoknak egy kicsit talán több is, mint az előzőek, hiszen ezzel az akcióval indul az egyesületünk tízéves születésnapjának a megünneplése is. Az elkövetkező időszakban több rendezvény mottója is lesz a „Tíz éves a Barangoló” szlogen. Kérjük Önöket, segítsék akciónkat, tegyük emlékezetessé ezt a Mikulást is a végegyházi gyermekeknek. Az adományokat egész november hónapban köszönettel fogadjuk a Barangoló Közösségi Házban. Hiszen nemsokára indul útjára a barangoló Mikulása, és a Mikulás kommandó teljes csapata.December ötödikén elindul a csodaszán és viszi a sok meglepetést, mert a Mikulás igen is létezik, nem más, mint mi magunk, mindannyian.

Horváth László