A Barangoló Közhasznú Egyesület 2016. november 22-én rendezte meg kerekasztal találkozóját az Európai Hulladékcsökkentési héthez kapcsolódva.

A településen működő intézmények, civil szervezetek és önszerveződő közösségek képviselőit vártuk a mai estére, hogy a környezetvédelem fontos kérdéséről beszélgessünk.

Elsőként a Hulladék Akadémia: Szól a kakas, ébresztő! című kisfilmjét néztük végig, mely a hulladékkal kapcsolatos problémákra, s az ehhez kapcsolódó tennivalóinkra hívta fel a figyelmet. Majd az Európai Hulladékcsökkentési Hét célkitűzéseivel ismerkedhettünk meg, melyhez 2009-es indulása óta egyre több ország, így Magyarország is kapcsolódott. A szervezők minden évben felhívást tesznek közzé az úgynevezett „Tematikus Megelőzési Napok”-ra. Ennek kapcsán évről évre külön a hulladékkeletkezés megelőzésének egy-egy specifikus területére fókuszáló akcióötletek kidolgozására hívják fel a figyelmet.

2016-ban a csomagolási hulladékok keletkezésének megelőzésére és a már feleslegessé vált csomagoló anyagok szelektív gyűjtésére kerül a hangsúly. Tehát a cél a csomagolási hulladékok mennyiségének csökkentése, vagyis „Többet ésszel, mint csomagolással!”

Az idén a Barangoló Közhasznú Egyesület is regisztrált akcióötletével, hiszen november 19-27. között „Nulla hulladék” – hulladékcsökkentési hét Végegyházán címmel több programmal várjuk a környezetvédelemre érzékeny kicsiket és nagyokat.

Az akció ideje alatt megtekinthető a Barangoló Közösségi Házban a „Nulla hulladék gyermekszemmel” című kiállítás, amely a Nulla hulladék tíz lépésével ismerteti meg a látogatókat gyermekrajzok és egyéb szemléltető anyagok segítségével. Néhány napja a Játékos csomagolás című foglalkozásunkon üdítős- és tejes dobozból készítettek a gyerekek teherautókat, teatasak hajtogatással üdvözlőlapokat díszítettek, valamint papírt merítettek. November 27-én, a Madármikulás programunkon PET palackokból készítünk madáretetőket, majd élelemmel megtöltve kihelyezzük ezeket faluszerte, hogy a madarakhoz is jöjjön a Mikulás. Ezen a héten pedig még elektronikus hulladékgyűjtést is szervezünk, megszabadítva a falu lakóit a feleslegessé vált elektronikai berendezésektől, melyeket ártalmatlanításra elszállíttat egyesületünk.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét tehát Végegyházán sem telik el esemény nélkül.

S hogy településünkön mi a hulladékkezelés helyzete, arról Paulik Katalin, községünk alpolgármesterre beszélt, elmondva, hogy a regionális hulladékkezelő még nem állt fel, a házi szelektív hulladékgyűjtést sem indították még el. A támogatás elvesztésének terhe mellett ezt rendezni kell a DAREH-nek, mert ha 2017. április 1-ig nem indulnak el, a támogatási összeget vissza kell fizetniük. Addig is a helyi hulladékkezelés zökkenőmentesen megoldott, a DAREH-nél lévő problémák településünkön nem érintik napi szinten a megszokott színvonalú hulladékkezelést.

Következő napirendi pontunk a 2017. évi Rendezvénynaptár előkészítése volt. Ez a rendezvénynaptár az intézmények, szervezetek programjainak tárháza, s azt hivatott szolgálni, hogy a végegyházi lakosok megismerhessék rendezvényeink időpontját, számon tarthassák az egyes eseményeket. A Civil Kerekasztal szervezetei pedig azon túl, hogy egymás tevékenységét még jobban megismerik, időpontütközések nélkül tudnak tervezni.

A következő fontos napirendi pontunk a Végegyháza Közösségéért emlékplakett odaítélésére való javaslattétel volt, melyet bár a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége ítél oda, de mindig kikérjük a végegyházi lakosok véleményét. A díj átadására a 2017. január 28-án megrendezésre kerülő 10. jubileumi Újévi Gálánkon kerül sor, ünnepélyes keretek között. Várjuk tehát továbbra is a javaslatokat!

A kötött program után kötetlen beszélgetéssel zárult novemberi Civil Kerekasztalunk.

Horváth Judit