„Súlyos” témák a kerekasztalon

A Civil Kerekasztal soron következő találkozójára 2011. október 25-én került sor a Barangoló Közösségi Házban, melynek fő témája a táplálkozás volt.

Nemrég beszámoltunk arról, hogy önkéntesek tették rendbe és takarították ki a volt kettes iskolát, melyet a Barangoló Közhasznú Egyesület használatba kapott a Községi Önkormányzattól, hogy a közösségi élet színterévé váljon. Ezzel is tehermentesítve a művelődési házat a magas rezsiszámláktól. Első napirendi pontként az itt kialakított Közösségi Ház működéséről és jövőbeni terveinkről esett szó.

Majd fő témánk következett, a táplálkozás, hiszen az egészségünk is nagyban függ attól, mit eszünk. Dr. Turcsán Judit, a Szent István Egyetem főiskolai docense mutatta be azt a felmérést, melyet kistérségünkben végzett a kisgyermekek táplálkozási szokásairól. Szó esett arról, mi lenne az ideális, s ezzel szemben mi a valóság. Milyen hátrányaink vannak e területen, s milyen betegségek okozói lehetnek a nem megfelelően megválasztott élelmiszerek. Étkezési szokásaink sok esetben nem megfelelőek, ami már gyermekkorban túlsúlyossághoz vezethetnek. Számos esetben a gyerekek önképe sem reális, megelégednek, sőt megfelelőnek találják testtömegüket, még ha nincs is így. A helyes táplálkozásra nem elég a fiatalokat rászoktatni, a szülőket is rá kell szoktatnunk arra, hogy figyeljenek a helyes étrendre. Számos adat és diagram tette szemléletessé az előadást, mely igen elgondolkodtató, s a felmérés eredménye igen elszomorító volt.

Majd Kunos Lászlóné, a napközi Konyha élelmezésvezetője beszélt nekünk arról, milyen szempontokat kell figyelembe venni a heti étrendek, a fogások összeállításánál, úgy hogy minden igényt igyekezzen kielégíteni. Beszélt az ÁNTSz által is ajánlott mintamenza programról, amely próbálja egészségesebbé tenni a gyermekélelmezést is. Ugyan ez nálunk még nem került bevezetésre, de a Napközi Konyhán igyekeznek úgy főzni, hogy ezeket az ajánlásokat is figyelembe vegyék. Nálunk speciális az étkeztetés, hiszen az óvodás és iskoláskorú gyermekek mellett felnőttek is igénybe veszik a konyha szolgáltatását, így több korosztály igényeit veszik figyelembe.

Szokás szerint az előadásokat követően most is beszélgettünk a témáról, néha el is kalandozva attól.

Végezetül a következő évi rendezvénynaptár előkészítéseként a programok tervezett időpontjait gyűjtöttük össze, mely alapján egymás rendezvényeinek figyelembevételével a végegyházi lakosságot is tájékoztatni tudjuk majd, mi fog történni 2012-ben Végegyházán.

Horváth Judit