Egészséges táplálkozás a mindennapokban

A Barangoló Közhasznú Egyesület újabb „egészséges” előadásra invitálta az érdeklődőket 2014. február 21-én, dr. Fritz Izabella ezúttal az egészséges táplálkozásról nyújtott hasznos információkat.

A Barangolások az Egészség Földjén című projektünk több egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programnak ad helyet a végegyházi Barangoló Közösségi Házban. A havonta működő Életmód Klubunk ezúttal ismét dr. Fritz Izabellát hívta meg. Az előadó és a téma nagy örömünkre sokakat késztetett arra, hogy eljöjjön, s bátran állíthatom megérte.

A táplálkozás sarkalatos pontja életünknek, ezért is fontos a tudatos étkezés. Az vagy, amit eszel, tartja a mondás, melyet sokszor nem tartunk szem előtt. A táplálkozási piramis alapján a doktornő felhívta a figyelmet arra, hogy a különböző szinteken elhelyezkedő tápanyagok – folyadék, kenyér- és gabonafélék, zöldség- és főzelékfélék, gyümölcsök, hús, hal, tojás és diófélék, tej, joghurt, túró és sajt, valamint zsírok, olajok és az édesség - mindegyike fontos, a megfelelő arányban.

Természetesen a vitaminok is nagyon fontosak, mivel azonban minden embernek más az anyagcseréje, egyénre fogyasszuk a különböző készítményeket. Érdemes szakember segítségét kikérni.

Manapság nem igazán ismerjük a természetben előforduló anyagok gyógyhatását, pedig akár a teák, vagy a fűszerek is jótékony hatásúak lehetnek szervezetünkre. Kevesen tudják, de a gyógyszerek nagy részét a természetből vonjuk ki.

A doktornő beszélt a DASH-diétáról, mely csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, de ez az étrend azoknak is ajánlott, akiknek semmilyen szívproblémájuk nincsen.

Az előadás végén szó esett az élelmiszer higiéniáról is, hangsúlyozva, hogy amit eszünk, az mindig legyen tiszta. Sokféle betegségtől megkímélhetjük magunkat.

Szokás szerint Fitz doktornő most is bevonta a közönséget, így az előadás még érdekesebb és személyesebb volt a résztvevők számára. Előadás után gyümölcsökkel és frissen turmixolt gyümölcslével kínáltuk vendégeinket, s kötetlen beszélgetésre is volt alkalom, előadónk szívesen válaszolt még kérdésekre.

Reméljük, nem csak érdekes, de hasznos is volt a résztvevők számára ez a mai délután, s még jobban odafigyelünk étrendünkre!

Az előadás az Új Széchenyi Terv támogatásával valósult meg.

Horváth Judit