Civil Kerekasztal

A Civil Kerekasztal soron következő találkozóját február 25-én rendeztük meg a Civilek Házában.

Ezen a találkozón is fontos és érdekes témákkal foglalkoztunk. Elsőként Végegyháza község 2014. évi költségvetéséről tartott tájékoztatót Varchó István, községünk polgármester. Ebben az évben is stabil költségvetésünk, kiadási és bevételi oldala egyensúlyban van. Pályázatokkal is igyekeznek fejlesztéseket, beruházásokat finanszírozni, mely községünk fejlődésében szerepet játszik.

Így hamarosan kialakításra kerülhet a térfigyelő rendszer, újra cserélhetjük az önkormányzati kisbuszt és a liget is megszépül. Megtudhattuk, hogy futballra 2.000.000 Ft-ot különítettek el, mely a nemrég alakult és jelenleg bejegyzés alatt álló egyesület bajnokságon való részvételének finanszírozását, működését teszik lehetővé. A Végegyházán működő több mint tíz civil szervezet számára mindösszesen 1.000.000 Ft lett elkülönítve, melyből pályázat útján, a képviselő-testület döntése után kaphatnak a szervezetek.

A Barangoló Közhasznú Egyesület Barangolások az Egészség Földjén projektje sokféle egészséges tevékenységgel várta már a végegyháziakat. Ennek a programnak a keretében Egészségtervet is készített szakmai vezetőnk, dr. Turcsán Judit. Az ebben leírtakról beszélt Judit, milyen az egészségügyi állapotunk, milyen szokásaink vannak, hogyan viszonyul ez a magyarországi, illetve a térségi átlagokhoz. Programunk igyekszik segíteni, hogy községünk egészségügyi szokásai változzanak, hogy fontos legyen az itt élőknek egészségünk.

S mivel ezeket a programokat a Barangoló Közösségi Házban megvalósított Civilek Házában szervezzük, melynek felújítása októberben fejeződött be, Horváth László tájékoztatta a Civil Kerekasztal tagjait arról, milyen szolgáltatásokat vettek igénybe az ide látogatók. A programokon, a szakmai, pénzügyi, elektronikus segítségnyújtásokon kívül kb. 65.000.000 Ft támogatás eléréséhez készítettünk pályázatokat magánszemélyeknek, intézményeknek, civil szervezeteknek. Mindezeket a szolgáltatásokat természetesen térítésmentesen nyújtjuk.

Ezt követően a hulladékgazdálkodásról is beszélt Horváth László, elmondva a törvények adta lehetőségeket, a hulladékkezelés szabályait, s azt, hogy ez hogyan működik a gyakorlatban. Elsősorban a hulladék mennyiségének csökkentése lenne a cél, hiszen a nulla hulladék program számos lehetőséget ad arra, hogyan lehet hasznosítani nyersanyagként addig hulladéknak számító anyagokat. A keletkező hulladékot pedig válogassuk szét, a szelektív gyűjtőládák helyes használata megkönnyíti a hulladék ártalmatlanítását is.

Természetesen az előadók mellett a tagszervezetek képviselői is megszólaltak, elmondva az elmúlt időszak történéseit, híreit, hozzászólva az elhangzottakhoz is. Ahogyan az mindig lenni szokott a Civil Kerekasztal találkozóin.

Horváth Judit