Szolgáltatások a Civilek Házában

A Barangoló Közhasznú Egyesület a Norvég Civil Támogatási Alap segítségével hívta életre a Civilek Házát Végegyházán. A megnyitás óta eltelt öt hónap során számos nagy és kisebb rendezvény került megrendezésre az intézményben. Bár nem annyira látványos, mint a rendezvények, de mindenképp hasznos szolgáltatása a Civilek Házának a tanácsadói szolgáltató tevékenysége.

A megnyitás óta igyekszünk folyamatosan fejleszteni tanácsadó és mentoráló tevékenységünket, hogy a községünk és a környező települések közösségi életét segítsük.

A tanácsadó tevékenységünk egyik legfontosabb eleme lett a pályázati tanácsadás és pályázatkészítés. Ennek a tevékenységnek a keretén belül eddig 11 pályázatot készítettünk, a Leader forrástól a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatán keresztül egészen a Széchenyi tervig terjed a paletta.

 E tevékenységen belül civil szervezeteknek, vállalkozóknak, önkormányzatnak, valamint intézményeknek készítettünk el pályázatát teljes körűen. Ezen felül 6 pályázat elkészítésében működtünk közre tanácsadói minőségben. A pályázatokat nem csak elkészítjük, de partnereink igénye szerint a lebonyolításban is segítünk, a rendezvényszervezéstől a pénzügyi elszámolásig.

Az általunk készített 11 pályázatból eddig 11 millió forintnyi forrás került megnyerésre, 35 millió forintnyi forrás pedig még elbírálás alatt van. Az általunk beadottakból 4 pályázatot várólistára helyeztek.

A közreműködésünkkel készült pályázatok közül hatból három már nyert, összesen 17 millió forintnyi forrást hozva a településünkre, kettő még elbírálás alatt áll, egyet elutasítottak, négy pályázatot pedig várólistára helyeztek.

A pályázati tanácsadó tevékenységünk során összesen 76 milliónyi forrást pályáztunk meg, ebből már megnyert 22 millió forintnyi támogatás és elbírálás alatt áll 35 millió forint.

A pályázati tanácsadást és a pályázatok elkészítését teljesen térítésmentesen végezzük a Civilek Háza szolgáltatásaként.

Az elektronikus segítségnyújtás területén a jelenlegi időszak slágere az adóbevallások készítése ilyen szolgáltatást 47 alkalommal nyújtottunk és két esetben kellett az ügyfeleket tovább irányítanunk a probléma összetettsége miatt.

Tizenketten fordultak hozzánk munkahelyszerzés ügyében: az önéletrajz írásától az internetes keresésen át egészen a jelentkezési nyomtatványok kitöltéséig számos esetben nyújtottunk segítséget. A fenti számban természetesen nem szerepelnek azok a kérések, amelyek egy oldal kinyomtatására, vagy lemásolására terjedtek ki, hiszen ezek nem igényelnek jelentős ügyintézést. Négy alkalommal segédkeztünk külföldi munkavállalás lebonyolításában, a szükséges kérdőívek, nyomtatványok kitöltésében, elektronikus továbbításában. Több mint húsz alkalommal pedig internetes keresésben, rendelésben, adatgyűjtésben segítettünk. Az elektronikus segítségnyújtás is természetesen térítésmentes szolgáltatása az intézményünknek.

A civil szervezetek számára nyújtott szolgáltatásainkat hét civil szervezet vette igénybe szervezeti tanácsadás, működési, gazdasági segítség volt a működő szervezetek problémája. Az önkéntesek foglalkoztatásában is számos esetben nyújtottunk segítséget. Ezen kívül szervezetek alapításában nyújtottunk jogi és adminisztratív segítséget.

A Civilek Háza a továbbiakban is igyekszik mindenki ügyes bajos dolgaiban segíteni, hiszen ezért hoztuk létre az intézményt. A folyamatos üzemeltetést a Barangoló Közhasznú Egyesület biztosítja, egyben gondoskodik arról is, hogy a feltételek lehetőleg folyamatosan javuljanak. Hiszen van még tennivaló, a tanácsadói tevékenységünk működési területeit bővítenünk kell, valamint fel kell készülnünk a 2014-20-as támogatási időszakra a pályázati források terén.

Aki úgy érzi, hogy segíteni tud a tanácsadói tevékenységünkben, vagy segítségre szorul, ne habozzon, jöjjön el hozzánk a nyitvatartási időben. A Civilek Háza hétfőtől-péntekig 16-19 óráig tart nyitva.

A működésünk feltételeit a Nemzeti Együttműködési Alap, és a Norvég Civil Támogatási Alap segíti.

Horváth László