A nyár veszélyei, készüljünk okosan!

Dr. Fritz Izabella ezzel a címmel tartotta előadását 2014. április 25-én délután, a Barangoló Közhasznú Egyesület meghívására.

A Barangolások az Egészség Földjén című projektünk több egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programnak ad helyet a végegyházi Barangoló Közösségi Házban. Dr. Fritz Izabella immár harmadik alkalommal jött el hozzánk, s ezúttal a közelgő nyári időszak veszélyeire hívta fel a figyelmet, s adott hasznos tanácsokat. Hiszen évről évre megdől a melegrekord, s a túlzott meleg, valamint a napsugárzás számtalan káros hatással fenyeget.

A doktornő először a meleg szervezetre gyakorolt hatásáról beszélt, hiszen ilyenkor nehezebben tudjuk szabályozni a testhőmérsékletet, csökken a hőleadás, nagy a folyadékvesztés. Érdemes figyelni a hőségriasztásokat, hiszen a figyelmeztető helyzet, a készültségi és riasztási helyzet során akár nagyobb halálozási aránnyal is számolnunk kell. Megismerhettük a melegártalmak fajtáit és tüneteit, mely azért is fontos, mert ha a kezdeti tüneteket felismerjük, ezek otthon is kezelhetőek. S hogyan védekezhetünk a meleg ellen? Segíthet a mechanikai hűtés, pl. a zuhanyzás, a hűvös szoba, mely maximum 5 C-kal legyen hűvösebb, mint a külső hőmérséklet, a folyadék- és elektrolit pótlás vagy a szellős ruházat.

A következőkben a napfény volt a főszereplő. Az UV sugárzásról mindenki hallott már ilyen olyan formában. Azt azonban kevesen tudják, hogy az UVB káros sugarai DNS és RNS károsodást okoznak. Ezek egy részét az ózonréteg kiszűri, de nem árt óvatosnak lenni. Az UV sugárzás azonnali hatásai számunkra lehetnek kedvezőek, hiszen fertőtlenít, tartja a D vitamin szintünket, jó kedvünk van, ha süt a nap. Viszont ismert a bőrbetegségekre gyakorolt hatása, a napégés, vagy a fotoxicus hatása és az allergia. Mivel az UV sugárzás hatása összeadódik az idők során késői hatásai nemcsak a barnulásunk okozói lehetnek, de a bőröregedésé, esetleg a bőr daganatos megbetegedései is előfordulhatnak. Doktornő ezek tüneteiről is beszélt, milyen figyelmeztető jelek megjelenése esetén forduljunk szakemberhez. Az UV sugarak ellen is védekeznünk kell tehát egészségünk érdekében.

Közeleg a nyár, s most tavasszal is tapasztaljuk már ennek előjelét, figyeljünk hát oda, készüljünk fel alaposan!

Horváth Judit