Lezárult, de nem ért véget a Civilek Háza pályázat

A Barangoló Közhasznú Egyesület közel három millió Ft vissza nem térítendő pályázati támogatást kapott a Norvég Civil Támogatási Alaptól. Bár a támogatási időszak lezárult, a Civilek Háza program természetesen tovább folytatódik Végegyházán.

Július 31-én a támogatáskezelő Kárpátok Alapítvány két munkatársának monitoring látogatásával zárult a „Civilek Háza létrehozása és üzemeltetése” című pályázatunk, amelynek sikeressége nem vitatható. Hiszen nem csak a volt 2-es iskola épületének felújítása és fűtéskorszerűsítése, s nem csak a megvalósult több mint ötven rendezvény volt a hozománya a pályázatnak, hanem az a szellemiség is, amely kialakult, s továbbfejlesztette azt a hozzáállást, ami a barangolósokat mindig is jellemezte.

  

 

Magán az építkezésen ötvenkilenc önkéntes ötvenkilenc nap alatt több mint kétezer óra önkéntes munkát teljesített. Az utána következő több mint kilenc hónapban összesen 5303 fő 662 órát töltött el a Civilek Házában megrendezett 78 rendezvényen illetve 316 szakköri foglalkozáson. Ezek az adatok is bizonyítják, hogy kihasznált volt megújult intézményünk. Ennek a magas kihasználtsági aránynak a két fő feltétele az energiatakarékos fűtés és a folyamatos felügyelet biztosítása a pályázat segítségével tudott megvalósulni, hiszen a fűtés korszerűsítésére és a Civilek Háza munkatárs bérére is a pályázat biztosította a forrást.

A programok mellett folyamatosan nyújtottuk egyéb szolgáltatásainkat, amelyek közül kiemelkedik az elektronikus segítségnyújtás, melynek keretében közel száz fő számára végeztünk kisebb nagyobb internetes ügyintézést. Így segítettünk munkahelykeresésben, adatlapok, kérdőívek, nyomtatványok letöltésében és kitöltésében, s közel ötven adóbevallást készítettünk el.

Sikeresnek tekintjük a pályázatírási és lebonyolítási tevékenységünket is, hiszen a pályázati tanácsadó tevékenységünk során összesen 76 milliónyi forrást megpályázásában vettünk részt, az ebből megnyert 57 millió forintnyi támogatás községünket gazdagítja. A Civilek Háza készítette többek között a horgászegyesület horgásztó-pályázatát és az önkormányzat kisbusz-pályázatát is. Igény esetén nem csak a pályázat elkészítésében, de a megvalósításban is folyamatosan segítséget nyújtunk akár az elszámolások benyújtásáig.

Természetesen mindkét tevékenységet, akárcsak a Civilek Háza minden szolgáltatását, térítésmentesen végeztük.

A program során részesei lettünk a Norvég Civil Támogatási Alapot vizsgáló KEHI ellenőrzésnek, ez azonban nem rótt ránk nagy terhet, hiszen pályázati adminisztrációnkat – mind pénzügyi, mind szakmai téren – naprakészen vezettük, s vezetjük is minden pályázatunknál. Így maradéktalanul tudtuk a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal részére az ellenőrzés alá vont anyagokat átadni még júniusban. A hivatal részéről további megkeresés nem érkezett.

A program lezárulása után a CREDA Consulting Ltd. munkatársai kerestek meg minket egy, a Norvég Civil Alap működését érintő beszélgetésre, ahol tájékozódtak projektünkről, a megvalósult rendezvényekről, a program lebonyolításáról. Ez a cég végzi a Norvég Civil Alap független félidős értékelését, amelyet a támogatásokat biztosító megállapodás ír elő. Úgyhogy elmondhatjuk, hogy programunkat alaposan és többen ellenőrizték, hiányosságot, hibát nem észrevételeztek.

Bár a támogatási időszak lezárult, a programot tovább folytatjuk. A fenntartási időszak két nagy problémájából a működési költségek előteremtése és a humánerőforrás biztosítása közül az egyik jelenleg megoldódni látszik. Az intézmény működtetéséhez szükséges munkatársakat hosszútávú közfoglalkoztatás és kulturális közfoglalkoztatás keretében tudjuk biztosítani. A működési költségek előteremtése még előttünk áll, de bízunk támogatóinkban, elkövetkezendő pályázati forrásokban, és abban, hogy a felújítás után rezsiköltségeink jelentősen csökkentek. A szükséges források előteremtésére minden megoldás érdekel minket, egyetlen dologtól eltekintve, amíg a Civilek Háza működik, szolgáltatásait térítésmentesen nyújtja a végegyházi lakosságnak és szervezeteinek.

Horváth László