Zavartalan a Civilek Háza tovább működtetése

A Barangoló Közhasznú Egyesület által elnyert Civilek Háza pályázatának támogatási időszaka lejárt, így megszűnt a Civilek Háza munkatárs munkaviszonya. Ezért a további működés megszokott szinten való biztosítása komoly gondot okozott.

Szerencsénkre a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja pozitívan bírálta el kérelmünket, és egy fő közfoglalkoztatására kaptunk engedélyt. Ez a lehetőség, biztosítja azt, hogy az év végéig alkalmazhassuk a Civilek Háza munkatársat, személy szerint Horváth Lászlót, s az eddig térítésmentesen nyújtott szolgáltatásaink az év végéig elérhetőek lesznek.

Így a pályázati tanácsadás, az elektronikus segítségnyújtás, vagy a civil szervezetek működési problémáinak megoldása mellet az adóbevallások elkészítésében továbbra is segíthetünk a megszokott módon a végegyháziaknak.

Közben a Nemzeti Művelődési Intézet is lehetőséget biztosított egyesületünknek két fő kulturális közfoglalkoztatott alkalmazására jövő év februárjáig. A második Kulturális Közfoglalkoztatási program keretein belül két helyi fiatal kap lehetőséget értékteremtő munkavégzésre községünkben. A fiatalokat a Nemzeti Művelődési Intézet alkalmazza, de a Barangoló Közhasznú Egyesület berkein belül fognak dolgozni, részben az egyesület munkáját segítve, részben pedig a megyei intézet által adott kulturális feladatokat végzik. Az általunk javasolt két fiatal, Takács Márk és Tóth Zoltán felvételt nyert, így szeptember elsejétől munkába is állnak.

Takács Márk feladata nálunk a helytörténeti gyűjtemény fejlesztése lesz elsősorban, Tóth Zoli pedig a szakkörökre és klubbokra koncentrál. Természetesen az egyesület egyéb programjainak a lebonyolításában is részt vesznek, és reményeink szerint sokat tanulnak a pályázati ügyintézésről és a civil szervezetek fejlesztéséről is.

Nagy örömünkre szolgál, hogy az adódó lehetőségeket kihasználva, ha csak időszakosan is, de három munkahelyet tudtunk teremteni községünkbe úgy, hogy a béreket biztosító forrás most sem a község pénztárcáját vékonyítja. Az pedig a teljes közösség haszna, hogy a már meglévő közösségi terünk továbbra is működhet a megszokott módon, vagy talán még egy kicsit jobban is, és továbbra is térítésmentesen nyújthatjuk minden szolgáltatásunkat a végegyháziaknak.

A Civilek Háza Barangoló Közösségi Ház nyitva tartása tehát maradt a régi:

Hétfőtől – péntekig

16.00-19.00 óráig

Szombaton: 09.00 –12.00 óráig

Rendezvény esetén, igény szerint, a rendezvény jellegéhez alkalmazkodva.

Szakköreink, klubjaink összejöveteleiről, illetve rendezvényeink időpontjairól folyamatosan tájékoztatjuk az érdeklődőket.

Horváth Judit