Segítség a tehetséges végegyházi gyerekeknek!

Ugródeszka néven indít a Barangoló Közhasznú Egyesület tehetséggondozó programot Végegyházán. A szeptember 30-án rendezett Civil Kerekasztal összejövetelen mutatta be az egyesület induló programját, amelynek célcsoportja az általános- és középiskolás fiatalság.

Az ugródeszka program fontos lépés lesz egyesületünk életében, mert ezzel a programmal kívánunk segíteni a község tehetséges iskolás fiataljainak, valamint ilyen jellegű programunk még nem indult. A megelőző években az iskola magára tudta vállalni a felső tagozatosok ECDL vizsgára való felkészítését, azonban ez már évek óta megszűnt. Az induló program alapeleme, hogy a felső tagozat 5-7. osztályosainak lehetőséget biztosítsunk az európai számítógép használói bizonyítvány, azaz az ECDL vizsga megszerzésére. Azért alapeleme ez a programunknak, mert ezt mindenképpen elindítjuk, ha nyerünk támogatást, akkor is, ha pedig nem nyerünk, akkor saját forrást csoportosítunk át e célra. Az ECDL vizsgára való felkészítés január hónapban indul és szeretnénk március, április, májusban az első három modulvizsgát letetetni a gyerekekkel. A programban előzetes számításaink szerint 20 fő mentorált gyermek vehet részt, nekik a felkészítés és a vizsga térítésmentesen lesz biztosítva. A költségeket, a technikai beszerzések és a vizsgadíjak költségét a Barangoló Közhasznú Egyesület vállalja magára. Nagyjából egymillió forint előteremtésére lesz szükség. A program végére a fiatalok mind a hét modulvizsgát letehetik, ezzel kapva útravalót a középiskolába.

 

A vizsgára való felkészítést olyan végegyházi önkéntes fiatalok fogják segíteni, akik annak idején itt, az iskolában szerezhették meg ezt a végzettséget. Ha ők nem vállalták volna térítésmentesen a felkészítés nehéz munkáját, meg sem tudnánk valósítani programunkat.

A program tervezett része még a második idegen nyelv szakkör formájában való megismerése /jellemzően az angol/. Az alsó tagozatosok részére az úszás oktatás megszervezését és művészeti csoportok indítását is tervezzük. Ezen három elem azonban csak támogatásból finanszírozható, mivel egyesületünk saját ereje véges. Ezért a Barangoló Közhasznú Egyesület több pályázatot is benyújt annak érdekében, hogy a teljes program megvalósulhasson. Így már elkészült és benyújtásra került a Norvég Civil Támogatási Alaphoz a pályázatunk, a Nemzeti Együttműködési Alap pályázatai októberben várhatóak, ahol szintén sikeresen pályázhatunk, és keressük azokat az egyéb pályázati forrásokat, amelyek segíthetnek az ugródeszka tehetséggondozó program megvalósításában. Az őszi időszakban megkeressük azokat az intézményi együttműködőket, középiskolákat, szervezeteket, akik szakmai közreműködőként hajlandóak segíteni ennek a programnak a kivitelezésében, illetve megkezdjük a gyerekek megkeresését és a támogatási szerződések megkötését a szülőkkel.

Ha valaki úgy érzi ez a program jó, és a végegyházi gyermekek és fiatalok boldogulását segíti, közénk állhat. Szívesen fogadunk bárkit, aki csatlakozni kíván programunkhoz, aki munkájával, anyagi felajánlásával, tárgyi segítséggel hozzá kíván járulni gyermekeink jövőjének építéséhez!

Barangoló Közhasznú Egyesület