Civil Kerekasztal a foglalkoztatásról

A Civil Kerekasztal mostani találkozójának fő témájaként a foglalkoztatás helyzetét tekintettük át községünkben 2014. november 25-én a végegyházi Civilek Házában.

A településünkön foglalkoztatottak - 187 fő - jelentős részben különböző közmunkaprogramokban vannak foglalkoztatva, ami nagyon jó abból a szempontból, hogy jövedelmet biztosít a foglalkoztatottaknak. Azonban azt is tudjuk, hogy a közfoglalkoztatás nem piaci munkalehetőség, így csak addig működik, amíg van rá állami támogatás. A foglalkoztatottak nagyjából megegyező arányban férfiak és nők, a pályakezdők aránya azonban rettentően alacsony. Összesen 7 fő az, aki pályakezdőként dolgozik településünkön.

A megbeszélés során szóba került, hogy a Barangoló Közhasznú Egyesület múltkori alkalommal bemutatott „Ugródeszka tehetséggondozó program” szervezése folyamatosan halad, az ECDL vizsgához szükséges technikai feltételek biztosítása is megkezdődött, bejelentésre került, hogy  megvan az első felajánlás is, Stafira Sándor kiemelt támogatónk egy munkaállomás megvásárlásához biztosított támogatást, százezer forint értékben. Köszönet illeti érte és reméljük követőkre is akadunk, hiszen a végegyházi gyerekek tehetséggondozása a cél.

/A Civil Kerekasztal találkozóját követően derült ki, hogy a Községi Önkormányzat felkérte a végegyházi iskola fenntartóját, hogy szervezze meg saját berkein belül az ECDL oktatás megszervezését, így – mivel két oktatóprogramot indítani nincs értelme – egyesületünk egyenlőre nem foglalkozik tovább az ECDL vizsgáztatás megszervezésével. Tesszük ezt annak ellenére, hogy a mi tervezett intenzív programunk során több gyerek tehetett volna teljes körű vizsgát, de kezdetnek nem rossz! Az Ugródeszka program további elemei ezután is folytatódnak. – szerk. -/

A Barangoló Közhasznú Egyesület új programja a „Találjuk ki Végegyházát” község- és közösségfejlesztő program, amelynek legfontosabb célja a közösségi tervezés eszközeivel hosszabbtávú széles támogatottságú stratégiai fejlesztési ajánlások kidolgozása, és együttműködve a szervezetekkel, hivatalokkal egy határozottabb fejlesztési stratégia megvalósítása községünkben.  Ehhez a programhoz kapcsolódóan kérjük a lakosság véleményét kérdőív formájában, a tervezés első lépéseként. Kérünk mindenkit, aki találkozik kérdőívünkkel, töltse ki, segítsen a tervezés megkezdésében. A kitöltött kérdőíveket kérjük, december 15-ig juttassák vissza a Civilek Házába. A témához kapcsolódik, hogy megalakult a Végegyházi Közösségfejlesztők Egyesülete, amely egyesületet elsősorban árpádtelepi lakosok alakítottak, és tevékenységüknek leginkább a község- és közösségfejlesztés a célja. Az egyesület jelenleg bejegyzés alatt áll, a bírósági engedély után kezdhetik meg tevékenységüket.

Megkezdődött a 2015. évi eseménynaptár rendezvényeinek az összegyűjtése is. Kérjük azokat a szervezeteket, akik még nem adták le rendezvényeik tervezett időpontjait, tegyék meg, hogy január elején eljutathassuk minden háztartásba a jövő évi végegyházi rendezvény naptárt.

A Civil Kerekasztal mostani találkozója is kötetlen beszélgetéssel zárult.

Horváth László