Évnyitó Civil Kerekasztal

A Civil Kerekasztal ez évi első találkozójára került sor 2015. január 20-án a végegyházi Civilek Házában.

Elsőként a „Találjuk ki Végegyházát!” község- és közösségfejlesztő program Végegyházán kérdőíveinek eredményeiről, értékeléséről esett szó. A tavalyi év végétől kértük meg a végegyházi lakosokat, hogy a lakossági kérdőív kitöltésével járuljanak hozzá Végegyháza község településfejlesztési programjavaslatának elkészítéséhez. Összesen 143 válaszadó segítette munkánkat, s az így kapott eredményeket tettük most közkinccsé a Civil Kerekasztal megjelent vendégeinek.

Hagyomány már, hogy a községünkben lévő civil szervezetek, intézmények programjait összegyűjtjük, s ezekből minden év elején összeállítjuk Végegyháza község rendezvénynaptárát. Így történt most is, s e találkozón volt még lehetőség az utolsó simításokra is. Az idei rendezvény naptár igen terebélyesre sikeredett, ami nem kis örömünkre szolgál, hiszen azt jelenti egyre több programból válogathatnak a végegyháziak.

A Civilek Háza 2014. évi működését értékelte Horváth László, a Civilek Háza munkatársa, kitérve arra, milyen szolgáltatásokat nyújtott a ház a lakosság számára, milyen volt a látogatottsága az előző évben. A 2015. évi programtervet is ismertette, melyet a Civil Kerekasztal tagjai egyhangúan elfogadtak.

A Civilek Háza 2015-ben hétfőtől péntekig 14.00-18.00 óráig, szombaton 9.00-12.00 óráig tart nyitva, illetve rendezvény esetén igény szerint a rendezvény jellegéhez alkalmazkodik. Az elmúlt évben bevezetett szolgáltatásokon túl, illetve azokat fenntartva, továbbfejlesztve bővítjük a szolgáltatások körét.

Az általános nyitva tartást kiegészítve továbbra is számos szakmai szolgáltatást nyújtunk: gazdasági-pénzügyi tanácsadást, elsősorban civil szervezetek számára, pályázati-pályázatírási segítséget nyújtunk, közösség- és szervezetfejlesztési tanácsokat kaphatnak az érdeklődők, számítástechnikai- és elektronikus ügyintézés érhető el, önkéntesek foglalkoztatásával, képzésével, közvetítésével kapcsolatos ügyek intézhetőek a Civilek Házában működő Önkéntes Pontban. Természetesen más időpontban is van lehetőség e szolgáltatások igénybevételére, előzetes egyeztetés alapján. Szintén előzetes egyeztetést kérünk jogi (civil- és munkajogi), egészségügyi, munkaügyi kérdések, problémák megbeszéléséhez. Ezen témakörökben velünk önkéntesként együttműködő szakemberek segítségét tudjuk közvetíteni. Általában minden probléma megoldásában megpróbálunk segíteni, akár tanácsadással, szakemberek közvetítésével és az ügyintézés segítésével.Magánszemélyek részére elkészítjük az éves adóbevallást, segítünk az elektronikus és egyéb ügyintézésben, vagy bármely olyan probléma megoldásában, amely a hozzánk forduló számára nehézséget jelent. Az elmúlt évhez hasonlóan az idei évben is térítésmentesen tudjuk szolgáltatásainkat biztosítani a végegyházi lakosságnak, szervezeteknek, intézményeknek.

Ezt követően kötetlen beszélgetés során beszéltük meg az aktualitásokat, ahogyan azt már a kerekasztal találkozóin hagyományosan szokás.

Barangoló Közhasznú Egyesület