Új szabályok, új évad, régi kérések!

„Kérjük, támogassa Ön is adója egy százalékával szervezetünket!”- mostanában ismét többször elhangzik majd ez a kérés. Minden év elején kezdetét veszi a nagy civil egy százalék-gyűjtő kampány, amely közel öt hónapig tart. A tét nem kicsi, hiszen körülbelül 6,7 milliárd forintról van szó, amely igen szép summa.

A személyi jövedelemadó törvény lehetővé teszi, hogy az adózók rendelkezzenek adójuk egy plusz egy százalékáról, amely összegek közül az egyik a kiválasztott civil szervezet, a másik egy kiválasztott egyház bevételeit növeli. Ez az összeg az elmúlt évben egymillió nyolcszázezer adózó felajánlásából gyűlt össze. Ezek az adományok számos civil szervezet létét segítik, arról nem is beszélve, hogy néhány nagy klasszikus adománygyűjtő szervezetnek szinte a teljes bevételét jelentheti. Mint minden adománygyűjtés ez is nagy felelősséggel jár, hiszen az a szervezet, amelyik visszaél a bizalommal, a következő évben nem csak a saját, de a többi szervezet lehetőségeit is veszélyezteti. Könnyű a bizalmat megingatni, de nagyon nehéz és hosszadalmas visszanyerni azt. Ezért nagyon fontos, hogy a szervezetek közzétegyék, mire használják fel a kapott adományokat. Természetesen erről a felhasználásról pontos elszámolást kell adni a törvények szerint a NAV-nak, de lényeges az is, hogy a társadalmat is tájékoztassuk, mire fordítottuk az egy százalékot. Az idei évben a Barangoló Közhasznú Egyesület kilencven felajánlótól összesen 148.364 forintot kapott, míg a Végegyházi Sporthorgász Egyesület 19 felajánlótól 29.496 forintot kapott.

A Barangoló Közhasznú Egyesület a kapott összeget részben a rendezvényei költségeihez illetve a Civilek Háza működtetéséhez használta fel. A sporthorgászok a helyi környezetvédelmi tevékenységükhöz kapcsolódóan használták fel a támogatást. Az idei évben is szeretnénk, ha a végegyházi szervezeteket támogatnák az egyszázalékos felajánlásokból. Ami változott az idei évben az az, hogy a szervezeteknek előre be kellett jelentkezniük a NAV-nál, hogy szeretnék gyűjteni a felajánlásokat, és így előzetesen megvizsgálták a jogosultságot. Az adóhatóság közleménye szerint községünkben az alábbi három szervezet gyűjtheti az idén az adózók egy százalékos felajánlásait:

Barangoló Közhasznú Egyesület, adószám: 18392944-1-04

Végegyházi Sporthorgász Egyesület, adószám: 18148958-1-04

Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület KHSZ, adószám: 18382196-1-04

Ezek közül a szervezetek közül lehet az idei évben választani, abban az esetben, ha valaki azt szeretné, hogy felajánlása a helyi szervezeteket támogassa. A felajánlásokat akkor is meg lehet tenni, ha az adóbevallás mellé nem kerül oda a nyilatkozat, akkor a kitöltött nyilatkozatot kell eljuttatni a NAV részére, 2015. május 20-ig. Szeretnénk megkérni mindenkit, rendelkezzen az egy százalékról, mert ha ezt nem teszik meg, úgy a pénz elvész a civil szervezetek számára, és eltűnik a központi költségvetésben. Kérjük tehát, támogassa adója egy százalékával a civil szervezeteket az idén is.

Horváth László