Szolgáltatásaink sikeresek!

A Civilek Háza - Barangoló Közösségi Ház nem csak programjaival áll a végegyháziak rendelkezésére, de számos olyan szolgáltatást is nyújt,  ami segíti a lakosságot és a szervezeteket.

Számos esetben ejtettünk szót a Civilek Háza programjairól, szakköreiről, de keveset beszéltünk a szolgáltatásokról. A Civilek Háza az idei évben is folyamatosan segítette a lakosság és a szervezetek ügyes, bajos dolgainak az intézését.

Kiemelkedett ebből az év első felében az adóbevallások készítése és az ezzel kapcsolatos segítségnyújtás. Nem kevés esetben fordultak hozzánk, az ismétlődő ügyekkel együttesen 94 alkalommal dolgoztunk az adóbevallások készítésén. A bevallások beadása után esetlegesen felmerülő NAV-os megkeresésekben is igyekszünk segíteni, elkészítjük a beadványokat, illetve utána járunk a teendőknek.

A másik sikeres tevékenységünk a pályázati tanácsadás. Nem csak a civil szervezetek számára nyújtottunk segítséget, hanem számos magánszemély és mezőgazdasági vállalkozó keresett meg tanácsért, segítségért, konkrét közreműködésért minket. Ha nem tudunk válaszolni egy kérdésre, akkor önkéntes szakembereinkkel konzultálva keresünk megoldást az adott problémára. A legfontosabb célunk, hogy minél több pályázattal fejleszthessük községünket és az itt működő gazdálkodókat. Hiszen minden „kívülről” jött forint helyben illetve a környéken kerül elköltésre, és végső soron a helyi gazdaságot segíti úgy, hogy a helyi forrásokat nem csappantja meg.

Sajnos általános tapasztalatunk, hogy nem könnyen érhető el tanácsadás térítésmentesen a környéken, ezt a hiányt próbáljuk pótolni. Érdekességként megemlíteném, hogy Békés megyéből, sőt még a Dunántúlról is keresnek minket a szervezetek, annyira nem kapnak segítséget a pályázataikhoz.

Az irodai szolgáltatásaink is egyre népszerűbbek, a fénymásolástól a szkennelésen keresztül egészen a hivatalos levelek készítéséig számos gonddal keresnek meg minket. Ezen szolgáltatásokat egyelőre folyamatosan tudjuk biztosítani, a tevékenységünknek az anyagköltség szabhat gátat, de egyelőre bírjuk még.

Tanácsadásaink is egyre inkább népszerűek. A hozzánk fordulók problémái vegyesek, az örökösödési ügyektől egészen a pénzügyi problémákig keresik a segítséget. Természetesen ezen esetekben szakértőket kérünk meg, illetve összehozzuk a szükséges megbeszéléseket. Szerencsére számos segítőnk van, aki önkéntesként tanácsaival, javaslataival, nem egyszer konkrét közreműködésével segíti munkánk.

A tevékenységünk során összesen 167 alkalommal segítettünk 157 munkaóra ráfordítással. A részletes statisztika itt olvasható.

SZOLGÁLTATÁSOK

ALKALOM

ÓRA

ADÓBEVALLÁS

94

34

ELEKTRONIKUS ÜGYEK

12

6

IRODAI SZOLGÁLT.

12

10

PÁLYÁZATI TANÁCSADÁS

30

75

TANÁCSADÁS

19

32

ÖSSZESEN

167

157

A Civilek Háza - Barangoló Közösségi Ház továbbra is várja a végegyháziakat ügyes, bajos dolgaikkal, problémáikkal. A szolgáltatásainkat a Barangoló Közhasznú Egyesület alapelveinek megfelelően térítésmentesen biztosítjuk mindenkinek. Egyelőre a költségeket az egyesületünk tudja vállalni, részben a községi önkormányzat támogatásának, részben pedig pályázati forrásainknak köszönhetően. Továbbra is az a fő célunk, hogy legyen egy hely, ahová jó bejönni, akár a gondokkal, akár szórakozni, vagy csak benézni egy kis beszélgetésre. Ha ezt elérjük, elmondhatjuk, munkánk nem hiábavaló, feladatunkat teljesítettük.

Horváth László,  Civilek Háza munkatárs