Az egyesületeket, alapítványokat, bizonyos intézményeket támogathatja mindenki, aki fizet személyi jövedelemadót, a befizetett adója egy százalékával. A felajánlott összeget azok a szervezetek kapják meg, akiket a támogatók megjelölnek, és jogosultak a felajánlások gyűjtésére.

Az elmúlt évtől minden év szeptemberéig lehet bejelentkezni az egy százalék gyűjtésére, az adóhivatalnál kell ezt megtenni. A bejelentkezést egyszer kell megejteni, utána addig van lehetőség a felajánlások fogadására, amíg valamilyen törvényi okból, vagy mulasztás miatt a civil szervezet el nem veszti a jogát. Az elmúlt évben Végegyházán a Barangoló Közhasznú Egyesület, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület, és a Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület gyűjthette a felajánlásokat. Úgy tűnik, legalábbis mi úgy tudjuk, az idei évben is ez a három szervezet lesz a támogatható községünkben. A felajánlásokat az is megteheti, aki hatósági adó megállapítást kért. Csak egy nyilatkozatot kell kitölteni, és bejuttatni az adóhivatalnak, a bevallási határidő lejárta előtt.

Aki igényt tart rá, annak a Barangoló Közösségi Házban elkészítjük az adóbevallását, térítésmentesen úgy, ahogy azt már több éve megtesszük. A bevallások elkészítéséhez szükséges a munkáltatótól kapott összes bérigazolás, a kedvezményre jogosító gyermekek adatai, ezekből aztán rövid idő alatt elkészítjük a bevallást, amit csak alá kell írni, és postára kell adni. Az elmúlt évben is számos bevallást készítettünk a végegyháziaknak, és természetesen térítésmentes szolgáltatásként végeztük ezt a tevékenységünket is.

 Az egyszázalékos felajánlás nagy segítség a civil szervezeteknek, hiszen relatív szabad a felhasználási területe, nem kell előre eldönteni, mire használjuk, ellentétben a szigorúan cél szerinti pályázati támogatásokkal. Ezért a befolyt egy százalékot arra használhatjuk, amire nem tudunk nyerni más pályázati forrást.

Az elmúlt évi adományokat a Barangoló Közhasznú Egyesület hagyományos kirándulása utazási költségeihez illetve gyermekprogramjainak finanszírozásához használta fel.

Végezetül, mely végegyházi civil szervezetek gyűjthetik az idén az egy százalékot:

Barangoló Közhasznú Egyesület: adószám: 18392944-1-04

Végegyházi Sporthorgász Egyesület: adószám: 18148958-1-04

Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület: adószám: 18382196-1-04

Felajánlásaikat előre is köszönjük!

a Barangoló Közhasznú Egyesület