A Barangoló Közhasznú Egyesület 2016. február 20-án délelőtt tartotta hagyományos egészségügyi állapotfelmérését Végegyházán, melyen most is egészséges ételekkel és italokkal vártuk a megjelenteket, no meg szokás szerint játszóházzal is készültünk erre az alkalomra.

Közeledik a tavasz, ezt a mai napon is éreztük, hiszen hétágra sütött a nap. Szervezetünk is vágyakozik a jó időre, és természetesen ilyenkor fokozottan kíváncsiak vagyunk arra, szervezetünk milyen állapotban van, hogyan tudunk alkalmazkodni az időjárási változásokhoz. A mai nap jó alkalom volt arra, hogy a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda segítségével erre a kérdésre választ kaphasson az, aki ellátogatott a Barangoló Közösségi Házba. Az EFI munkatársai vérnyomás- és vércukormérést végeztek, valamint egészségügyi tanácsadással segítették látogatóinkat. Az egészségünk állapotáról hosszasan tudunk és kell is beszélgetni, hiszen ez a legfontosabb kincsünk.

S ha már az egészség volt a mai délelőtt legfontosabb témája, ehhez elengedhetetlen az egészséges táplálkozás is. Ehhez adtunk ízelítőt, finomabbnál finomabb salátákból lehetett eszegetni a jóízű beszélgetések közepette. A megterített asztalon céklás-almás saláta, répás-almás saláta, vegyes zöldségsaláta narancsöntettel, tavaszi saláta, gyümölcssaláta és joghurtos gyümölcssaláta kínáltatta magát. Természetesen nem hiába, nagy keletje volt a szűrővizsgálat közben az egészséges finomságoknak. Lehetett találgatni, melyik miből készült, lehetett ötleteket vinni haza, hogyan egészíthetjük ki étkezésünket egészségünkre jobban vigyázva.

Az egészségügyi szűrővizsgálat a felnőttek világa, de ilyenkor mindig gondolunk a kisebbekre is. Játszóházunkban sokféle érdekesség várta a gyerekeket: szíves táskát, katicabogarat, kígyózó kígyót, kacskaringós farkú macskát, egérkéket is lehetett készíteni. Nagy sláger volt a lepke-gyártás is, egyéni elgondolás szerint festett pillangókat még tavaszi ajándékként is hagytak itt a gyerekek ablakainkba.

S hogy válogatósak is legyünk, kukánk lefogyasztása érdekében szórólapokból is lehetett papírdíszeket készíteni. Nagy örömünkre a legkisebbek még a sportszoba játékait is felfedezték, így szinte családi délelőtté varázsolták a rendezvényünket. Aki részt vett a vizsgálaton, az a Kukafitnesz szelektíven program pólójával is gazdagodott.

Természetesen a gyerekek nem voltak alanyai a szűrővizsgálatnak, de azért kíváncsian nézték végig a vércukor- és vérnyomásmérés procedúráját, s megtudhatták azt is, miért fontos ez. No és természetesen az egészséges finomságokat is végigkóstolták. Hiszen övék a jövő, talán ők már egészségesebben fognak élni, mint mi, mostani felnőttek.

Mai Egészségnapunk segítői, támogatói: Csurár Ákos, Horváth László, Kassai Kinga, Kocsis Anita, Némethné Jegyinák Tímea, Rádainé Kunos Klára, Szabó Andrea, a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda és az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség. Ezúton is köszönjük a segítésüket!

Horváth Judit