A Barangoló Közhasznú Egyesület 2015 decemberében nyert pályázati támogatást az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóságától a szelektív hulladékgyűjtést népszerűsítő szemléletformáló kampányának megvalósítására, Kukafitnesz szelektíven címmel.

A programot 2015. december 15-én kezdtük el, ekkor került sor a projektnyitó rendezvényre, ahol elsőként kapott nyilvánosságot, milyen rendezvénysorozatot tervez egyesületünk. A több mint három hónap alatt gazdag szemléletformáló program valósult meg, nem csak községünkben, Végegyházán, hanem Battonya, Mezőhegyes, Mezőkovácsháza és Nagybánhegyes általános iskoláiban is. S bár a fő célcsoport a gyerekek voltak, 1-6. osztályig, de segítségükkel az idősebb korosztály figyelme is a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára irányult.

Az első lépés a kapcsolatfelvétel volt, s az öt helyszín együttműködő partnerei, a pedagógusai és a szülők sokat tettek annak érdekében, hogy közös programunk sikerrel járjon, s hogy a hazai gyerekek a meghirdetett környezetvédelmi vetélkedőben jó eredményeket érjenek el.

Az előkészítő munkák után, 2016 februárjától Legyél Te Is Válogatós címmel indult el vándorkiállításunk, az elméleti ismeretek mellett sok-sok illusztrációval és barangolós környezetvédelmi pillanatfelvétellel színesítve. Ezzel egy időben minden helyszínen szórólapkampányt indítottunk útjára, mely a környezetvédelmi információ mellett a kiállításra is invitálta a lakosságot. A gyerekek külön pontot kaptak az őket támogató látogatók után is. A kiállításon látottakról egy közösen kitöltött teszt kérdései adtak fejtörést, valamint egy-egy hulladékot a helyére kellett tenni, vagyis a gyakorlatban is kipróbálhatták a szelektív hulladékgyűjtést az osztályok.

Rajzpályázatot is hirdettünk, arra kértük az osztályokat, készítsenek óriásplakátot, mely a szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a figyelmet. A közös munka gondolom nagy élmény volt mindenki számára, hiszen közben is lehetett a témáról beszélni, ki, mit tart fontosnak, hogyan lehet azt megvalósítani.

A sorozat csúcspontja a Tapossa-Laposra Nap megrendezése volt, most már nem csak Végegyházán, hanem az együttműködő településeken is. A településünkön már hatodik alkalommal megrendezésre kerülő „Tapossa-Laposra” napot most megrendezhettük Battonyán, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán és Nagybánhegyesen is, remélhetőleg ezeken a helyeken is meghonosítva a hagyományunkat.

A résztvevő iskolák számára iskolánként ajándékcsomagot biztosítottunk, álltuk a verseny díjazását és a vándorkiállítás költségeit, a gyerekeket megvendégeltük, és a legügyesebbek még a projektet népszerűsítő pólót is kaphattak.

A Kukafitnesz szelektíven rendezvénysorozatot 2016. március 29-én egy nagy záró bulival fejeztük be, ahol vendégül láttuk az öt részvevő iskola – a battonyai Mikes Kelemen Katolikus Gimnázium és Szakképző Iskola Általános Iskola és Óvoda, a Mezőhegyesi József Attila Általános Iskola, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola, a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelye – diákjainak delegációját. Ezt az alkalmat ragadta meg a Végegyházi Sporthorgász Egyesület is, hogy Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében című programjuk zárórendezvényével zárják le akciójukat, beszámoljanak eredményeikről, és kiállításukkal tegyék szemléletesebbé tevékenységüket.

A program végén sor került a záró eredményhirdetésre is. A nagy eseményre a végegyházi művelődési házban került sor, melynek nagytermét az óriásplakátokkal „öltöztettük” fel. A projektzáróra érkező gyerekeket játszóházzal vártuk, lehetett papírt meríteni, agyagozni, hulladék anyagokból papírvirágot készíteni, hajtogatni, komposzt-totóval és színezővel is készültünk. Közben egészséges ételek és italok kóstolójával készültünk vendégeinknek, és bohóc is várta őket, hogy lufit hajtogasson és varázsoljon meglepetésként.

A Mezőhegyesi Fúvószenekar és a Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület műsora után pedig következett az eredményhirdetés. Bár maga a program is sok élményt nyújtott, de minden iskolának ajándékcsomagot is készítettünk, s az azokban lévő eszközök, játékok is kedvére voltak a gyerekhadnak. Minden osztály egy-egy vödör nápolyit is kapott ajándékul az óriásplakátokért. Minden iskola emléklapot és serleget kapott a program során tanúsított zöld-tevékenységéért. A nemes versengésben a végegyházi diákok kerültek ki győztesen, a Legzöldebb Iskolának kijáró vándorserleg egy évig az övék lehet.

A Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz szelektíven programja során a résztvevő iskolák diákjai, pedagógusai és a gyerekeket támogató szülők nem csak egy élmény dús rendezvénysorozattal lettek gazdagabbak, de az eredmények is bizonyítják, aktívan tevékenykedtek annak érdekében, hogy ezeken a településeken változzon a szemlélet a szelektív hulladékgyűjtés terén. A vándorkiállítást közel kétezren látták. A Tapossa-Laposra Napokon összesen 61.577 palackot gyűjtöttek össze és tapostak laposra. A taposásoknak összesen 1440 résztvevője volt. A program végén 59 óriásplakátot állítottunk ki, amely látványnak sem volt mindennapi. Mint ahogy szemléletformáló programunk sem.

A folytatáson is gondolkodtunk, hiszen a programban együttműködő szervezetek, intézmények a projektzáró rendezvényen aláírták az Örökzöld környezetvédelmi szemléletformáló program Alapító okiratát, a további együttmunkálkodás reményében.

Horváth Judit