A Barangoló Közhasznú Egyesület 2017. január 28-án rendezte meg immár tizedik alkalommal az Újévi Gálát a végegyházi művelődési házban.

A magyar kultúra napi rendezvényünk jubileumi alkalmának megszervezésére már hónapokkal ezelőtt megkezdte egyesületünk az előkészületeket. Felkértük az előző évek gáláin fellépő amatőr művészeket, ha tehetik, lépjenek fel az idei rendezvényünkön is. S bár az elmúlt kilenc év alatt sok változás történt mindenki életében, sokan már elkerültek településünkről is, mégis többen jelezték, hogy szívesen elfogadják meghívásunkat. Gálánk mindig egy kicsit többről szól, mint az ünneplésről, mert példát mutat az összefogásból is. Hiszen nem csak végegyházi előadók vállalták a fellépést, hanem más települések művészei is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek velünk, bizonyítva, hogy sokkal több minden köt össze, mint ami szétszakít.

S mivel a gálával együtt a Barangoló Közhasznú Egyesület is a tizedik évébe lépett, az sem volt kérdéses, hogy idei kiállításunk témáját egyesületünk tevékenysége adja. Rendezvényeinken folyamatosan fényképezünk, s ezekből a fotókból készítettünk összeállítást. A kiállítás egyik részében olyan hagyományos eseményeink fotóit állítottuk ki, mint az Újévi Gála, a Tapossa-Laposra Nap, a Föld Napja Kalandtúra, a Végegyházi Majális, a Barangoló Bejárós Tábor, a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászverseny, a Barangol a Mikulás és a Kis karácsony… A kiállítás másik részében e mellett még jó néhány programunk pillanatfelvételei voltak láthatóak, mint a Miénk itt a tér környezetvédelmi akciónk, a játszóházaink, kiállításaink, ismeretterjesztő előadásaink, vetélkedőink, egészséges programjaink, kirándulásaink. A barangolós történelmünk képei némileg hiányosak voltak ugyan, de így is látnivaló volt, hogy nem tétlenkedtünk az elmúlt tíz év alatt. Miközben barangolós stábunk feltette a paravánokra ezeket a képeket, a közös munka mellett a múltidézés is kellemes percekkel ajándékozott meg bennünket.

Délután három órától ez a kiállítás várta az érkezőket, akik nem is tudták, hogy az öt órakor kezdődő műsor mellett még egy meglepetés is vár mindenkire. De ne szaladjunk előre! Hiszen már a vendégek érkezése is nagy pillanat volt, mert a kiállítás képei bennük is sok emléket idézett fel, örömmel fedezték fel az ismerős arcokat, eseményeket. Amatőr művészeink izgatottan várták fellépésüket. S a gála megkezdése előtt még folyamatosan jöttek az újabb érkezők, így újabb és újabb széksorokat kellett kiraknunk. Végül a több, mint kétszáz néző elhelyezése érdekében kiállításunkat is sarokba szorítottuk, s ezután kezdődhetett műsorunk.

Hagyományosan Kölcsey Ferenc Himnuszát hallgattuk meg, idén Molnár Vivien előadásában. Gálánk kezdetének érdekessége volt, hogy tíz évvel ezelőtt, a legelső Újévi Gálán Vivien nővére, Molnár Szabina előadásában hallhattuk himnuszunkat.

Ezt követően következett a jubileumi gála több mint kétórás műsora.

 Gálánk első fellépőjét, Danilescu Csabát ismeri és szereti a végegyházi közönség, úgyis, mint a Dolce Vita frontemberét, úgyis, mint szólóénekest. Azok a slágerek, amelyeket most énekelt, szintén megdobogtatták a közönség szívét. A gála jó hangulatát így megalapozva már csak ráadás volt, hogy meglepetésként Zoltai Sándor is fellépett vele egy dal erejéig.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjai következtek, akik közül sokan szívesen énekelnek. Alkalmi kórusuk most az Újévi Gálára is eljött, elsőként a nagyobb - 4-8. osztályos – diákok, majd az alsós - 1-3. osztályos - gyerekek hoztak egy-egy dalcsokrot a közönségnek.

Következő előadónk Mezőhegyesről érkezett, Zsóri Marci, aki több éve szerepel a "Príma díjas" Duma Színház fellépésein, előadásain. A végegyháziak is ismerik a fiatal előadót, lendületes előadásmódja a közönséget is magával ragadta.

Újévi Gálánk következő fellépője ismét Molnár Vivien volt, Kosztolányi Dezső Mostan színes tintákról álmodom című versével egy másik világot idézett, de számunkra felidézte azt a kislányt is, akit annyit hallhattunk régebben verset szavalni.

Majd Lászlóné Varga Zsófia következett, aki a mai estén magyar nótákat énekelt nekünk, s ezután az általa vezetett Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör vegyes népdalcsokrot énekelt, hogy ezzel a műfajjal is megismertesse a közönséget.

A gála történetében először prózai mű következett Molnár Szabina előadásában.  Szabina egész gyermekkorát végigkísérte a próza iránti szeretete, s ezt most a közönségnek is átsugározta. Hiszen a Saint-Exupéri Kis hercegéből elmondott részletet síri csendben hallgatták vendégeink.

Szintén első gálánk fellépője volt Zoltai Sándor, akit akkor is, azóta is láthattak és hallhattak végegyházi színpadon, mindig nagy sikert aratott. Számunkra külön örömet okozott, hogy műsorát azzal a dallal kezdte, melyet itt énekelt először, s elmondása szerint ezzel kezdődött pályafutása.

Következő fellépőnket, Stayer Fannit végegyházi évei alatt sokszor hallhattuk énekelni, s az Újévi Gála rendszeres fellépője is volt. Kedves, érdekes és egyéni előadásmódja sokak számára emlékezetes maradt, s most is szeretettel fogadták.

Csak úgy, mint bátyját, Stayer Edgárt, akit szintén sokan ismernek nálunk, főként a könnyűzenei és egyházzenei tevékenysége miatt. Munka mellett hétvégenként most is zenél még, s nagyon örültünk, hogy ismét énekelt az Újévi Gála színpadán. Fannit és Edgárt Horváth András Zsolt kísérte, így az ő gitárjátékát is hallhattuk ismét.

Néhány éves pihenés után az újjáalakult a Barangoló Százlábú Tánc-csoport előadása következett, most is a gála színpadán mutatkozva be először a közönségnek. Első fellépésük nagyon jól sikerült, a közönség nagy tapssal jutalmazta meg őket.

Egyesületünk 2008 októberében alapította a „Végegyháza közösségéért” emlékplakett kitüntetést. Ezt a díjat a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége társadalmi konzultáció után adományozza évente egy alkalommal. A díjazott azon tevékenységét kívánjuk elismerni, amely a településünk társadalmi, kulturális, sport vagy közéleti fejlődését jelentősen segítette, valamint azt a közösségért végzett önkéntes munkát, amely a község életét színesebbé, jobbá tette.

Az idei évben a Barangoló Közhasznú Egyesület a Végegyháza Közösségéért emlékplakett elismerő kitüntetést Bognár Istvánnak adományozta, elismerve több évtizedes falunkért végzett munkáját. A javaslattevők megemlítették, hogy a neve összeforrt az általa vezetett Végegyházi Asztalitenisz Sportkörrel, amely közel húsz éve, 1999 óta működik, mint szakosztály. Hosszú idő óta eredményesen szerepelnek, számtalan díjat nyertek, melyről a tornateremben kiállított kupák, plakettek árulkodnak. Ennek a szakosztálynak az irányítója, életben tartója és motorja Bognár István, aki ezt a munkát önkéntesként, a sportág és a település szeretetéért végzi. Az elismerést klubtársai, Ribovics Jánosné és Császárné Czúth Erzsébet adták át.

Majd ismét a Barangoló Százlábú Tánc-csoport következett, hiszen a lányok alaposan kihasználva próbáik idejét, két táncot is betanultak.

Az Újévi Gála utolsó számaként a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület csoportjainak műsorát láthattuk. A mazsisok eddig mindegyik gálánkon felléptek, így most is lelkesen készültek, hogy a tizedik alkalommal is együtt köszöntsék velünk az új évet.

A gála zárásaként minden fellépő feljött a színpadra, hogy együtt énekeljük el a Finálét. A színpad megtelt, egy jól sikerült gálát tudhattunk magunk mögött, s a fellépő művészek végre találkoztak egymással. Jókedvűen énekelték a Képzelt riport záródalát, s közben a színpad elé megérkezett az az óriási torta, melyet erre az ünnepi alkalomra készíttettünk.

S hogy mennyire profi volt az amatőr művészekből álló társulatunk, abból is látszott, hogy a tortán díszelgő tűzijáték fénye akkor lobbant el, amikor befejeztük dalunkat. Jöhetett a torta felvágása, melynek szeleteiből mindenkit megkínáltunk, fellépőinket, vendégeinket, a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt. Sőt, még repetát is lehetett kérni. Finom falatokkal, jókedélyű beszélgetésekkel zárult tehát a Barangoló Közhasznú Egyesület tizedik Újévi Gálája, mely bizonyára emlékezetes eseménye marad községünknek.

 

Köszönjük a fellépő művészeknek és közreműködőknek, hogy vállalták a szereplést gálánkon, s mindezt ingyen tették. Köszönetet mondunk Danilescu Csabának, Horváth András Zsoltnak, Lászlóné Varga Zsófiának, Molnár Szabinának, Molnár Viviennek, Stayer Edgárnak, Stayer Fanninak, Zoltai Sándornak, Zsóri Marcinak, a Barangoló Százlábú Tánc-csoportnak, a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesületnek, a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkörnek, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda énekes diákjainak.

Köszönjük az egyesület támogatóinak, hogy támogatásukkal segítették a rendezvény létrejöttét. Köszönetet mondunk Gyovai Csanádnak, Vajda Norbernek és a RockDairy Kft.-nek az anyagi támogatásukért. Egyben köszönetet mondunk azoknak is, akik pártolójegy vásárlásával támogatták a rendezvény megvalósítását.

Köszönetet mondunk közönségünknek, hiszen a gála műsorát lelkes tapssal jutalmazták, örömet okozva azoknak, akik örömmel hozták el tehetségük legjavát.

Jó érzés volt együtt lenni ilyen sokan, a jubileumi Újévi Gálán!

Barangoló Közhasznú Egyesület