A Barangoló Közhasznú Egyesület egy hónapos bejárós táborának záróünnepségére került sor 2017. július 28-án 18 órai kezdettel, a Barangoló Közösségi Házban.

Egyesületünk kilencedik alkalommal várta Barangoló Bejárós Táborába az alsó tagozatos gyerekeket, ebben az évben tizenöt főt, természetesen, mint mindig az idén is térítésmentesen.

Ebben az évben a négy elemre, a levegőre, a tűzre, a földre és a vízre építettük fel táborunk tematikáját, s az ötödik elem pedig maguk a gyerekek voltak, akik együtt tevékenykedtek velünk ez alatt a négy hét alatt. Táborunk mindig is több volt, mint gyermekfelügyelet, hiszen olyan sokféle tevékenységet végzünk együtt, oly sok dolgot élünk meg együtt, hogy a közös élmények, emlékek nagyon összehozzák a társaságot.

A többféle korosztály szintén erősítette táborunkat, hiszen a kicsik sokat tanulhattak a nagyoktól, s a nagyobbak szívesen foglalkoztak, törődtek a kisebbekkel. A legfiatalabb táborosunk 5 éves, a legidősebb 11 éves volt. Együtt sírunk, együtt nevetünk, de ilyenkor már csak a jó dolgokra szoktunk emlékezni.

S hogy mit is csináltunk? Környezetvédelmi tevékenységünk során természet búvárkodtunk a Végegyházi Horgásztónál, biciklitúráztunk a természet lágy ölén. Egészséges életmódra is neveltünk, hiszen most is ellátogattunk a véradásra, sport délelőttöt tartottunk, váltóversenyekkel mutattuk meg ügyességünket, közösön készítettünk egészséges földi salátákat, melyeket aztán meg is ettünk és nagyon sokat játszottunk a szabadban.

Játék- és kézműves foglalkozásaink is voltak: papírforgót, szélforgót készítettünk, óriás szappanbuborékot fújtunk, tüzet és tűzoltóautót készítettünk, agyagoztunk, festéket centrifugáltunk és fújtunk, kalózkalapot és szablyát is készítettünk. Ezen kívül sokat kísérleteztünk a négy elemmel, rendeztünk Ki Mit Tud?-ot, karaokee-ztunk, közösen énekeltünk ritmushangszerekkel kísérve magunkat, s az utolsó héten még kalózkiképzésben is volt részünk, mely után faluszerte kalózkodtunk is.

Természetesen kirándultunk is. Első kerékpártúránk során Árpádtelepen meglátogattuk Dr. Gáspár Lajos Vadászházát, utána a RockDairy Kft. Tehenészetében néztük meg a bocikat. Jártunk Magyarbánhegyesen, Vajda Norbert és Eliadesz Edit otthonában állatnézőben.

Újabb biciklitúránk során jártunk a Kaszaperi Történelmi Emlékparkban, majd továbbkerekeztünk Nagybánhegyesre, ahol megtekintettük a református imaházat, az evangélikus templomot, és még fürdőztünk is. Csónakáztunk és természeti megfigyeléseket végeztünk a Végegyházi Horgásztónál, s nagykirándulásunk a Gyulai Gellény Birtok kalandparkjába vezetett bennünket.

Termékeny négy hét állt tehát mögöttünk, s most, hogy vége, eljött a táborzárás ideje is, ahová meghívtuk a táborosok szüleit, s mindenkit meginvitáltunk, aki valamilyen módon segítette táborunkat. A gyerekek napok óta készültek a táborzáró műsorra, az itt készített tárgyakból kiállítást rendeztünk be, tehát volt mivel várnunk a vendégeket.

Most mi voltunk a vendéglátók, mi törődtünk a hozzánk érkezőkkel, s a gyerekek igyekeztek komolyan is venni ezt a feladatot. S a kötött program után is maradtunk még, a vendégek beszélgettek, a gyerekek bejárták még a tábor helyszíneit, ahol oly sokat játszottak ez alatt az egy hónap alatt.

Búcsúzkodtunk, de még utoljára jól éreztük magunkat együtt. De búslakodni nincs okunk, hiszen még tart a nyári szünet, amelyet a továbbiakban már máshol töltik egykori táborosaink.

A Barangoló Közhasznú Egyesület egyik büszkesége ez a tábor, s mindent megteszünk annak érdekében, hogy a gyerekek jól érezzék itt magukat, változatos programokkal töltsük meg az együtt töltött időt. Ebben az évben sem sikerült pályázati forrást rendelnünk táborunkhoz, s egyesületünk anyagi lehetőségei is korlátozottak. Szerencsére mindig vannak, akik segítik táborunkat, vagy anyagi támogatással, vagy felajánlásaikkal, vagy pedig önkéntes munkájukkal. Így volt ez az idén is.

A 2017. évi Barangoló Bejárós Tábor támogatói és segítői:

Andej Attila, Bagdi Tamás, Boros Zoltán, Dékány Ildikó, Elek Jánosné, Eliadesz Edit, Faragó Róbert és családja, Fazekasné Lipták Andrea, Dr. Gáspár Lajos, Gyebnár Tibor, Gyenes Kinga, Gyenes Mihály, Horváth Judit, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Mahler József, Mezei Tiborné, Mikula István, Mikula Melinda, Puporka Emese, Rácz László és felesége, Rádainé Kunos Klára, Szántó Hanna, Szántó László, Tóth Dóra, Vajda Norbert, Zengő Dezső és a táboros gyerekek szülei, a Barangoló Közhasznú Egyesület, a Békés Megyei Szabadidősport Szövetség, a Fazekas Pékség, Kaszaper Község Önkormányzata, a Nagybánhegyesi Polgárőr Egyesület, a Nagybánhegyesi Református Templomért Alapítvány, a Rockdairy Kft., Szövetség a Mezőkovácsházi Járás Ifjúságáért, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete. Ezúton is köszönjük segítségüket!

A tábor négy hete alatt folyamatosan vigyáztuk a gyerekek minden lépését, segítettük őket a tevékenységekben. Ebben az évben két középiskolás segítőnk volt Puporka Emese, Tóth Dóra. A tábort idén hárman vezettük, Horváth László, Mikula Melinda és jómagam, élvezve mi is a négy hét minden kalandját.

Jövőre ismét találkozunk!

Horváth Judit