A Barangoló Közhasznú Egyesület 2017. október 7-én tartotta ünnepi közgyűlését az egyesület 10 éves fennállása alkalmából, melyre végegyházi és környékbeli településekből érkeztek vendégek a Barangoló Közösségi Házba.

Tíz évvel ezelőtt, 2007 októberében jegyezték be egyesületünket, s az eltelt tíz év során számos tevékenység, nagyon sok önkéntes, együttműködő partner és sok-sok emlékezetes pillanat gazdagította a Barangoló Közhasznú Egyesület életét. Úgy gondoltuk tehát, hogy közös ünnepléssel tesszük felejthetetlenné évfordulónkat. Ebben segítségünkre volt, hogy a Tíz éves a Barangoló rendezvénysorozatunk támogatás nyert a Nemzeti Együttműködési Alap szakmai pályázatán, s így a vendégek fogadására néhány meglepetéssel is tudtunk készülni.

A nagy nap előtt kiállítást rendeztünk be, az egyesület minden éve fotók segítségével mutatta be, milyen események színesítették az adott esztendőt. De egy-egy fotó egy-egy pillanatot rögzít, s mi ennél többet akartunk. Úgy gondoltuk, az eltelt tíz év tevékenységét könyv formájában is megjelentetjük, az elmúlt időszak maradandó emlékeként. E könyv születéséről, tartalmáról később majd bővebben írunk, elöljáróban csak annyit, hogy igyekeztünk felölelni egyesületünk életének eddigi történéseit, mindazoknak, akik jól ismernek bennünket, s azoknak is, akik szeretnék megismerni a barangolósokat. Az ünnepi együttlét kötött napirendje után pedig közös vacsora és borkóstoló mellett kötetlen beszélgetést terveztünk, hiszen olyan ritkán van lehetőség és idő erre.

Délután négy óra előtt folyamatosan érkeztek vendégeink, akik a regisztráció során az ünnepi alkalomra készült barangolós pólóval ajándékoztuk meg. S miután mindenki megtalálta saját névre szóló helyét, a teríték alatt újabb ajándékkal – könyvünkkel és szülinapos tollunkkal – találkozhatott. A várakozás perceiben pedig nem csak kiállításunkat, de a Végegyháza Közösségéért Emlékplakettel kitüntetettek bekeretezett képeit is végig lehetett nézni. S persze a rég látott ismerősök – örülvén a találkozásnak – kihasználták az alkalmat a beszélgetésre.

Mert, hogy sokan érkeztek. Hiszen nem csak végegyházi intézmények, szervezetek vezetőit, képviselőit hívtuk meg születésnapi rendezvényünkre, de más településekről is meginvitáltuk azokat, akikkel az évek során partneri kapcsolatba kerültünk.

A díszközgyűlés kezdetén őket köszöntöttem, s mutattam be, abból az alkalomból, hogy eljöttek együtt ünnepelni velünk.

Elsőként a távolabbról érkezők mutatkoztak be, többek között Herczegné Szabó Mariann, a NEA Új Nemzedék Jövőjéért Kollégium tagja; Hargittainé Megyeri Valéria, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete elnöke; Pocsajiné Fábián Magdolna, a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesülete titkára; Bágy Petra, a Táliber Alapítvány munkatársa; Havancsák Piroska, a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola intézményvezetője; Bontovics Krisztián, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Békés Megyei Kirendeltség Innovációs, Oktatási és Közösségi központ vezetője; Nagy Lajos r.alazredes; a Mezőkovácsházi Rendőrkapitányság vezetője; Albertus László, a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár igazgatója; Perlaki Edit, a Mezőhegyesi Általános Művelődési Központ intézményegység vezetője; Balázsné Szabó Böbe, a battonyai Fodor Manó Helytörténeti Egyesület elnöke; Gyivicsán András, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület tiszteletbeli elnöke; Gyivicsánné dr. Szenczi Irén, a Nők a Fejlődő Orosházi Kistérségért Közhasznú Egyesület elnöke; Borombós Edit, sakkversenyeink bírája; Sándor István, a Szent Vince Borrend Békés Megyei Lovagi Székének titkára és vendége Szögedi Sándor borász.

Végegyházáról többek között Vajda Norbert, Végegyháza Községi Önkormányzat polgármestere; Kunos László, a Képviselő-testület tagja; Kunos Lászlóné, a napközi Konyha intézményvezetője; Prágai Ágnes, a Savio Szent Domonkos katolikus Általános Iskola és Óvoda Végegyházi Telephelyének helyi vezetője; Mikula István, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöke; Elek Jánosné, a Vöröskereszt Végegyházi Szervezetének titkára; Szalay Lászlóné, a Végegyházi Gyermekekért Egyesület elnöke; Augusz Mihályné, az Egyházközösség vezetője; Király Józsefné, az Alkony Nyugdíjas Klub vezetője; Lászlóné Varga Zsófia, a Rozmaring Hagyományőrző Népdalkör vezetője tisztelt meg bennünket jelenlétével. Többen eljöttek a Végegyháza Közösségéért Emlékplakett kitüntetettjei közül: Szlamcsik András, Elek Jánosné, Király józsefné, Augusz Mihályné, Baráth Mihály és Czuth Pálné. S természetesen  a Barangoló Közhasznú Egyesület tagjai, de mellettük régi barangolósok is elfogadták meghívásunkat.

Közgyűlésünk kezdetén Herczegné Szabó Mariann mondott köszöntőt, aki többek között elmondta, hogy példaértékű, hogy ilyen kis településen, mint Végegyháza, ilyen aktív önkéntes tevékenység folyik. Jó helyre került a Nemzeti Együttműködési Alap támogatása, hiszen a NEA célja a civil szervezetek segítése, fejlesztése.

A köszöntő után képek segítségével röviden visszatekintettünk a múltba. A kezdeti nehézségek mellett hogyan igyekeztünk olyan tevékenységekkel gazdagítani településünket, melyek addig hiányoztak ugyan, de igény volt rá. S hogy a nehézségek ellenére, sok önkéntes segítségével milyen rendezvényeket találtunk ki, s hogyan tudtuk ezeket megvalósítani. Programjaink közül kiemeltük az Újévi Gálát, melyen amatőr előadók igazi kulturális csemegével szolgálnak az év kezdetekor, s melynek kiemelkedő pillanata az egyesületünk által alapított Végegyháza Közösség Emlékplakett átadása azoknak, akik településünkért sokat tettek.

A kezdetektől foglakoztunk a környezetvédelemmel, Miénk itt a tér akciónk során eleinte „csak” szemetet szedtünk, fákat ültettünk, majd kiállításokat, előadásokat rendeztünk, a gyerekek számára szervezett Föld Napja Kalandtúránk, Tapossa Laposra Napunk, vagy a Zöld Manós Örökzöld, és a Kukafitnesz vetélkedők segítségével pedig a felnőtteket is megmozgattuk. A Száraz-ér a mi vizünk vetélkedő és a Kukafitnesz szelektíven programunk pedig nem csak végegyházi iskolásokat, de a környező iskolák diákjait is játszva tanította a környezetvédelem rejtelmeire. Adta magát, hogy csatlakoztunk az Európai Hulladékcsökkentési Héthez, s mekkora öröm volt, amikor kiderült, hogy az itt megvalósított programunk döntős lett, majd Barcelonában az is, hogy mi nyertük el az Európai Hulladékcsökkentési Díjat!

Egészséges programjaink, az Egészségnapok, a Barangolások az Egészség Földjén előadásai, szakkörei, kerékpártúrái, rongylabdabajnokságai és az egészséges ételek és italok kóstolói mind az egészséges életmód fontosságára hívták fel a figyelmet.

A Végegyházi Majális egyesületünk szíve csücske volt, hiszen egész napos rendezvényünkön gazdag programmal szórakoztattuk településünk lakóit. Az utolsó két évben már a Barangoló Közösségi Házban, mely családias jelleget adott ennek az eseménynek.

Július hónapban a Barangoló Bejárós Tábor nyújt feledhetetlen élményt a táboros gyerekeknek és a tábor vezetőinek, hiszen itt nem csak sokat játszunk, de programjaink során a környezetvédelemi, a helytörténeti, az egészséges és a kulturális tevékenységekkel is foglalkoztatjuk a táborosokat, s szerét ejtjük a kirándulásoknak is.

Ősszel a Nagy Ho-Ho-Ho Horgászverseny vitte ki a Száraz-ér mellé a horgászat szerelmeseit. S mivel az ér néhány éve nagyon elhanyagolt állapotban van, a Végegyházi Horgásztó ad otthont versenyünknek.

Az év utolsó hónapjaiban indul a Barangol a Mikulás akciónk, a felajánlott játékokat ajándékokat csomagoljuk lelkesen, hogy a végegyházi gyerekeknek olyan ajándékokat vihessen ki Mikulásunk, mellyel örömet szerezhetünk. Ruhaadományokat is fogadunk, melyeket nagycsaládosoknak viszünk ki karácsony előtt, s a téli szünet kezdetekor Kiskarácsonyunkon karácsonyi ajándékokat, karácsonyfadíszeket készítünk, fát díszítünk, mely alatt a gyerekek mindig találnak kedvükre valót. S végül az év utolsó napján együtt szilveszterezünk, bízva, hogy a következő esztendő sikerében.

A kezdeti évek „helytelensége” után nagy esemény volt egyesületünk életében a Barangoló Gyűjteményes Ház létrehozása, mely nem csak helyet adott számunkra, de szép gyűjteményt is összegyűjtöttünk a felújítás két hónapja során. Most már volt állandó helye rendezvényeinknek, ha sokszor szűkösen is. Civil Kerekasztalunkat itt alakítottuk meg, melynek tagjai - településünk intézményeinek és szervezeteinek képviselői - időről időre találkoznak egy-egy téma megbeszélése vagy az éves rendezvénynaptár megbeszélése céljából.

Majd nagy örömünkre használatba kaptuk a volt kettes iskolát, melyben létrehoztuk a Barangoló Közösségi Házat. Szépen rendbe hoztuk, s így ideális helyünk lett rendezvényeink számára. Pályázati támogatás segítségével itt hoztuk létre a Civilek Házát, sokrétű felújítással kisebb nagyobb rendezvények megvalósítására tettük alkalmassá úgy, hogy már nem csak magunkra gondoltunk, de más szervezet vagy akár magánszemély is igénybe vehesse intézményünket. S az itt megrendezett programok mellett szolgáltatásokkal is állunk a lakosok és szervezetek szolgálatában, hiszen a fénymásolástól, az internetezésen át az adóbevallások készítéséig vagy akár a pályázatírásig sok mindenben segítséget tudunk nyújtani. S természetesen mindezt térítésmentesen nyújtjuk.

S e mellett még annyi minden történt az elmúlt tíz év alatt! Ennyi mindent nem is lehet elmondani, de minek is! Hiszen a Tíz éves a Barangoló című könyvünkben igyekeztünk mindent leírni, mely fontos volt az életünkben. Ez a könyv dokumentálja, ami a barangolósok mögött áll, sok-sok képpel illusztrálva. Otthon ki-ki átlapozhatja, olvasgathatja, mi minden történt velünk.

S persze a jövő is szóba került, hiszen eddig is a hagyományok folytatása mellett folyamatosan igyekeztünk megújulni. Szeretnénk létrehozni egy dél-békési civil szövetséget, melynek célja a kultúra, a környezet- és természetvédelem, a közösségfejlesztés, a szociális és a helytörténet területén tevékenykedő civil szervezetek közötti együttműködés koordinálása. Első lépésben szeretnénk létrehozni a Dél-Békési barangoló civil hírportált, mely tudósít a szervezetek eseményeiről. Majd a Civil TV létrehozásával folytatnánk, mely kábel hálózaton rendszeres időközönként mutatná be a történéseket. Majd az ezekre épülő írott sajtókiadvánnyal folytatnánk, hogy azok is értesüljenek az eseményekről, akik nem élnek a virtuális térben, s így maradandó dokumentáció készülne tevékenységeinkről. Minden szervezetet szívesen látunk, akik terveinkkel azonosulni tudnak a dél-békési civil társadalom megerősítése, a szervezetek hatékonyabbá tétele és a térség fejlesztése érdekében.

A múlt és a jövő ismertetésével közgyűlésünk kötött programja itt véget ért, s itt szeretném megköszönni a Barangoló Közhasznú Egyesület nevében a gratulációkat, ajándékokat, a sok biztatást, jó szót. Ami ezután következett számomra nagy pityergős-mosolygós meglepetés volt, ugyanis egyesületünk elnökségének tagjai átadták a Végegyháza Közösségéért Emlékplakett kitüntetés különdíját. Eddig minden évben mi adományoztuk ezt a díjat, úgy gondolom rangja is van kitüntetésünknek, s most én vehettem át ezt a díjat. Nagyon büszke voltam rá!

A díszközgyűlés vendégeit ezután borkóstoló várta, Sándor István rigmusokkal szolgált, míg Szögedi Sándor bemutatta borait és természetesen kínálta is vacsora előtt.

Majd megérkezett a Napközi Konyhában főzött finom vacsora, sertés és marhapörkölt köretekkel, savanyúsággal, s mindenki jóízűen falatozott, beszélgetett.

Míg vacsora előtt rozét, utána vörös bort kóstolhattunk, s még egy meglepetés várt ránk.

Megérkezett a tíz éves születésnapunkra készült torta, egyesületünk logójával díszítve, mely Gáspár tamás és felesége munkáját dicséri. Egyesületünk elnökségére várt a nagy feladat, a torta felvágása, tálalása.

Mi is kell más! Jókedvű beszélgetések foszlánya hangzott mindenhonnan, úgy gondolom mindenki jól érezte magát. S bizony az utolsó vendégek késő este volt már, mikor távoztak.

S ez is volt a cél, hogy együtt ünnepeljünk ezen a szép napon. Tíz éves a Barangoló, s most jön a folytatás!

Horváth Judit