VÉGEGYHÁZÁN BARANGOLT A MIKULÁS!

Immár tizenegyedik alkalommal került sor a Barangoló Közhasznú Egyesület legnagyobb jótékonysági rendezvényére, a Barangol a Mikulásra. Akárcsak az előző tíz alkalommal, most is a végegyházi csemetéket kereste fel mikulásunk, felpakolt puttonyában sok-sok ajándékkal.

Az akció a már megszokott módon egy hónapja indult, az adományok összegyűjtésével. Megkértük a település lakóit, gyűjtsék össze a feleslegessé vált játékokat, könyveket, hogy a mikulásunk minél nagyobb zsákkal mehessen a gyerekekhez. Az idei évben rekord mennyiségű ajándék, játék, édesség gyűlt össze, hála a nagylelkű felajánlóknak.

Évről évre tapasztaljuk, megvan az emberekben a jó szándék, a segíteni akarás, főleg akkor, ha a gyűjtés jó célt szolgál. Mi is szolgálhatna jobb célt, mint mosolyt varázsolni a gyerekeink arcára, emlékezetessé téve az ünnepi alkalmat. Az idei évben nem csak az adományok mennyisége volt rekord, hanem a megajándékozott gyermekek száma is, hiszen 61 család 134 gyermeke kapott ajándékot a barangoló mikulásától. De hogyan is működik a végegyházi mikulás gyár?

Az összegyűjtött adományokat, önkénteseink szortírozzák, a szerint, ki lehet a célszemély: iskolás vagy óvodás, fiú vagy lány stb. A szétválogatott adományokat aztán név szerint összekészítjük azoknak, akik kérik, hogy mikulásunk keresse fel gyermeküket. A kapott édességek, finomságok is bekerülnek a csomagokba, a játékok és a könyvek mellé, így utcánként csoportosítva, megcímkézve, összekészítve kerül az aktuális puttonyba.

Az elmúlt évben már két mikulásunk barangolt, és az idén sem lett másként, hiszen a télapó idős már, nem bírja a nagy leterhelést, ezért szükség van még egy télapóra, amit a télapó ellátó vállalat - elismerve kérésünk jogosságát - biztosított számunkra. A mikulásnak szüksége van rénszarvasra, krampuszra és egy segítőre, aki folyamatosan előkészíti a csomagokat, így összesen a két mikulással nyolc fő önkéntes járja az utcákat, hordja a csomagokat a gyermekek nagy örömére.

A nagy ajándékozási akció minden évben december ötödikén, délután négykor indul, és addig tart, amíg az összes csomag gazdára nem talál. A Barangol a Mikulás egyesületünk egyik legrégebbi és legsikeresebb akciója, ami lebonyolítását és rendszerét tekintve egyedülálló a környéken.

Az idei évben is nagy sikerrel tudtuk megvalósítani az akciót, a gyerekek örömmel várták a mikulásainkat, énekeltek, meséltek, verset mondtak, rajzokat készítettek neki, és természetesen megígérték, hogy még az idei évnél is jobban fognak viselkedni.

A mikulások nyilvántartása szerint Végegyházán nincsenek rossz gyerekek, legfeljebb néhány csintalan csemete keseríti meg szülei mindennapját, de ők is megígérték, hogy jók lesznek, legalábbis karácsonyig.

Sajnos az idei évben sem kímélt minket a belátástalanság és az önzés, hiszen a múlt évben ellengyűjtéssel akartak nekünk keresztbe tenni, ami nem sikerült. Az idén változott a terv, mikulás ünnepséget szerveztek az akciónk ideje alatt a labdarúgó egyesület vezetői. Nekünk ugyan nem tudtak kárt okozni, de az érintett gyerekeket megfosztották a mikulással való találkozás örömétől. Pont ekkora szervezett rendezvényük, amiről eddig szó sem volt,hiszen a 2017 éves programterv összeállításában nem vettek részt, így nem tudtuk mire készülnek. A múlt heti kerekasztalon sem képviseltették magukat, ahol áttekintettük a decemberi programokat, hogy ne legyen ütközés, így esély sem volt arra, hogy elkerüljük ezt a gyerekek számára előnytelen helyzetet. Az együttműködési szándék ilyen mértékű hiánya azt eredményezi, hogy néhány gyermek kimarad egy nagy élményből. A véletlenekben nem hiszünk, tehát reméljük, hogy ez csak figyelmetlenség és nem rosszindulat. Az biztos, hogy mi mindent elkövettünk, hogy elkerüljük az ütközéseket.

Talán érdemes lenne figyelni a többiekre is, a jövőben.

Mindenesetre a Barangol a Mikulás akciónk sikeresen zárult, a gyerekek örültek az ajándékoknak és a meglepetéseknek.

Köszönjük a felajánlóknak, az önkénteseknek és mindenkinek, aki hozzájárult valami módon, hogy Végegyházán bizony még mindig létezik a Mikulás!

Horváth László