MEGKEZDŐDÖTT A BARANGOLÓ GYŰJTEMÉNYES HÁZ FELÚJÍTÁSA

Április 11-e nekünk ma nem csak a költészet napja, hanem a harmadik, nagy, önkéntes épület-felújítási akciónk kezdőnapja lett. Az elmúlt időszakban a 2009-es évben a Köztársaság utcán a helytörténeti gyűjteményt, a 2013-as évben pedig a Barangoló Közösségi Házat újítottuk fel önkéntesek segítségével.

A most induló építkezés során a helytörténeti gyűjteményünk végleges helyének kialakítására kerül sor, egy újszerű, nem csak bemutató funkciónak megfelelő intézményt szeretnénk létrehozni. Az elmúlt év tavaszán kezdődött meg gyűjtésünk, amelyet a Barangoló Gyűjteményes Ház új helyszínének otthont adó épület megvásárlására indítottunk. Sokan segítettek abban, hogy a szükséges összeg összegyűljön az erre a nemes ügyre nyitott számlán. A gyűjtés elsődleges célja a ház árának, nyolcszázezer forintnak az összegyűjtése volt, ami szépen haladt, hónapról hónapra nőtt az összeg a számlánkon.

A november kilencedikén beérkezett adománnyal már 814.069 forint érkezett összesen a gyűjtésre nyitott elkülönített számlára. Így az elsődleges célunk a ház megvásárlásának fedezete, már megvolt. Az adás-vételi szerződés aláírására 2018. december 18-án került sor. A vásárlás természetesen nem volt egyszerű dolog, hiszen annak is voltak költségei.

Az épületet is fel kell javítanunk, illetve át kell alakítanunk az új feladatokra. A teljes alapterület, amely melléképületekkel együtt 380 nm, számos lehetőséget nyújt számunkra, hogy a helytörténeti gyűjtemény mellett egyéb múzeum pedagógiai illetve közösségi célokat is kiszolgáló létesítményt hozzunk létre. Terveink szerint a több lépcsőben megvalósuló felújítás után három helységgel és az udvarral kezdi meg működését a Barangoló Gyűjteményes Ház és Mesterségek Háza, ahol is a település történetét bemutató kiállítás mellett a paraszti élet kellékeit is felsorakoztató pajta-tárlat is megnyílik.

A továbbiakban kerül sor a műhelyek megnyitására, a fazekas-, szövő- és varró műhely mellett más érdekes mesterségekkel is, mint például a kosárfonás, gyertyaöntés, és a kékfestés is megismerkedhetnének az érdeklődők.

Természetesen időszaki kiállításokra is sort szeretnénk keríteni, így többek között a végegyházi Tsz-ek történetét, illetve a helyi kisipart bemutató tárlatot is tervezünk. De addig még sok víznek kell lefolynia a Száraz-éren, már ha lesz benne.

 Az első lépcsőben a teljes elektromos hálózat cseréje, és a tetőszerkezet alapos megerősítése történik meg. A vizes falak kiszárítása is megkezdődött, a felújítás első körét a festés fogja zárni, ami után berendezzük a bemutató termeket és jöhetnek a látogatók. A kezdeti tárlatok terveink szerint egy paraszti és egy polgári szobából, ipartörténeti bemutatóból és a település történetét kronológiai sorrendben bemutató helytörténeti kiállításból fog állni.

Természetesen addig még sok-sok feladat vár ránk, és forrást is kell kerítenünk, hiszen jelenleg egyesületünk saját forrásaiból igyekszik a munkálatok anyag szükségletét fedezni. De tudjuk, hogy ha nem tudunk külső forrást szerezni, akkor várhatóan nagyon lelassul a haladásunk. Mi azonban bizakodóak vagyunk, bízunk önkénteseinkben, támogatóinkban és nem utolsó sorban magunkban. Hiszünk abban, hogy „barangolós” módra összefogva sikerül megvalósítani terveinket.

Horváth László