A VÍRUS SEM FOGOTT KI A BARANGOLÓ MIKULÁSÁN!

A Barangoló Közhasznú Egyesület Mikulása 2020. december 5-én – alkalmazkodva a vírushelyzethez – különösen körültekintően barangolt Végegyházán, s útja során egy híján 120 kisgyerekkel találkozott, vitt csomagot, feledhetetlenné téve ezt a napot.

Tavasz óta mindenki, így egyesületünk is olyan helyzettel találta szemben magát, mely folyamatos óvatosságra int. Hiszen senki sem akar megfertőződni, és szeretteinket is féltjük a koronavírustól. Ebben a helyzetben nagy felelősséget és körültekintést igényelt az a döntésünk, hogy ebben az évben is szeretnénk megörvendeztetni a végegyházi gyerekeket Mikulás napján. Alaposan végig kellett gondolnunk – elejétől a végéig -, hogyan tudjuk kivédeni a fertőzés veszélyét.

 

A Barangol a Mikulás a novemberi akció meghirdetésével kezdődött. A Barangoló Közösségi Házban most is vártuk az önzetlen adományokat: játékokat, könyveket, édességeket. Hiszen ahhoz, hogy Mikulásunk csomagjai megteljenek, mindig sok felajánlást szoktunk kapni, melyet ezúton is köszönünk mindenkinek. A beérkezett ajándékokat alaposan áttöröltük, ha lehetett kimostuk azokat. Majd feltérképeztük a Végegyházán élő kisgyerekeket, megkerestük szüleiket, fogadják-e mikulásunkat.

 

  

November 28-án pedig jöhetett a csomagolás, ahogyan eddig is, de most a Mikulás segítői szájmaszkot és kesztyűt húztak elővigyázatosságból. A csomagolás is nagy odafigyelést igényel, hiszen mindig igyekszünk figyelembe venni a gyerekek életkorát, és az is fontos tényező, kislánynak vagy kisfiúnak készítjük a csomagot. S amikor mindezzel készen vagyunk, utca-házszám szerint dobozoltuk be az elkészült csomagokat, mely december 5-éig várakozott türelmesen.

 

  

Elhatároztuk, hogy elővigyázatosságból idén nem megyünk be a házakba, csak a kapunál adjuk át az ajándékokat. S igaz, hogy az a szokás, hogy Miklós nap előestéjén, tehát sötétedés után indul útjára a Mikulás, de idén már délután egy órakor megkezdték barangolásukat, hiszen így világosban a gyerekek is találkozhattak velük. Hiszen ebben az évben december 5-e szombatra esett, s az idő is olyan csodaszép volt, hogy még kabátot sem kellett venni ahhoz, hogy kijöjjenek a kapu elé.

 

 

A főhadiszállás most is a Barangoló Közösségi Ház volt, ahol déli harangszó után találkoztak barangoló önkénteseink. Gyors öltözködés, megbeszélés, pakolás, beszélgetés után a hagyományos közös fotó után indult el két csapatunk. A Mikulásokat természetesen krampuszok vigyázták, s természetesen a rénszarvasok gondoskodtak arról, hogy sok-sok csomagjukkal az útiterv szerint eljussanak a gyerekekhez.

 

E váratlan helyzet azt is lehetővé tette a rénszarvasok és a navigátor számára, hogy ők is láthatták azt a csodát, melyet a Mikulás és a krampusz minden évben: először hogyan illetődnek meg a gyerekek, majd hogyan csillan meg kis szemük az ajándék láttán, hogyan köszönik meg kis verssel, dallal a Télapónak a találkozást.

 

 

  

Ezek nagyon szép pillanatok voltak. Jó érzés, hogy barangolásunk ekkora örömet okoz. Itt, Végegyházán most már a tizennegyedig alkalommal. Bizony tizennégy éve tudunk minden decemberben a gyermekek kedvére tenni, ami már önmagában is szép teljesítmény.

 

 

  

De az is tiszteletre méltó. hogy ennyi ideje van évről évre számos felajánlónk, támogatónk. S bár az adományozás anonim, de köszönjük mindenkinek, hogy segít életben tartani a „Végegyházi Mikulásgyárat”!

 

  

A Barangoló Közhasznú Egyesületnek a Barangol a Mikulás az egyik legfontosabb eseménye, mely mindig december 5-én zajlik, pontosan az Önkéntesek nemzetközi napján. Önkénteseink feledhetetlen élményt ajándékoztak ebben az évben is, melynek jutalma sok-sok apró boldogság.

 

  

S ami még hab a tortán, hogy ebben az évben is segítettek olyan fiatalok akciónkban, akik néhány éve még ugyanígy örültek a Mikulás csomagjának és a Barangol a Mikulásnak. Nos, ez is nagy élmény nekünk, barangolósoknak!

Jövőre újra találkozunk, akkor már tizenötödik alkalommal.

Barangoló Közhasznú Egyesület