Kultúrházak éjjel nappal 2014

Az országos akcióhoz a Barangoló Közhasznú Egyesület három rendezvénnyel csatlakozott Végegyházán február 28. és március 1. között.

A 2014. évi Kultúrházak éjjel-nappal akció meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnerük a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Nemzeti Művelődési Intézet. Támogató az Emberi Erőforrások Minisztériuma.

Céljuk a művelődési házak és terek, valamint az abban folyó közösségi művelődés népszerűsítése. Az egész országot érintő akcióval, valamint a televíziós és rádiós kampánnyal szeretnék ráirányítani a figyelmet a közművelődési terek nyitottságára, az intézmények és szervezetek sokszínűségére, a helyi társadalomban betöltött közösségépítő szerepére, hiszen évi 80 millió főt meghaladó látogatottságával a művelődési házak, közösségi színterek a leggyakrabban felkeresett kulturális terek Magyarországon.

A 2014. február 28. – március 2. meghirdetett akcióba a Barangoló Közhasznú Egyeslet három rendezvényével kapcsolódott, melyekről a végegyházi lakosokat szórólapokon és plakátokon is hívtunk és vártunk a Civilek Házába.

Február 28-án 17 órától a Barangoló Százlábú Tánc-csoport tartott nyílt napot. A négy éve működő tánc-csoportot Androvicz Edina és Rádai Renáta vezeti, s heti rendszerességgel próbálnak a Közösségi Házban. Rendszeresen fellépnek községi és környékbeli rendezvényeken, s a tavaly Mutasd Magad Dél-Békés végegyházi fordulóján ezüst minősítést kaptak a szakavatott zsűritől. A pénteki nyílt próbán az érdeklődők is láthatták, hogyan gyakorolnak, próbálnak.

A százlábúak után Jankó Andrea vezetésével aerobik edzésre hívtuk a sportolásra vágyókat, melyet minden korosztálynak ajánlunk. Óvodástól a felnőttekig mindenki végezheti a gyakorlatokat, mely alaposan megmozgatja az izmokat. A térítésmentes edzésen bárki részt vehet, a gyakorlatlanabbak is folyamatos részvétel esetén egyre jobban tudják végezni a gyakorlatokat. Érdemes velünk tartani, hiszen testünknek szüksége van a mozgásra, jobban érezzük magunkat általa. Péntekenként minden érdeklődőt biztatok kipróbálására.

A Kultúrházak éjjel-nappal akció harmadik végegyházi rendezvénye a március 1-én megrendezett Egészségügyi állapotfelmérés, melyről bővebben adunk majd tudósítást.

Az országos akcióhoz több mint 400 művelődési és közösségi házban ezernél is több program várta a közönséget. Végegyházán a Barangoló Közhasznú Egyesület jóvoltából e három rendezvénnyel csatlakoztunk, de a helyiek tudják, hogy a Civilek Háza egész évben nyitva áll, s hogy itt mindig történik valami.

Horváth Judit