Egészségügyi állapotfelmérés Végegyházán

A Barangoló Közhasznú Egyesület Egészségügyi állapotfelmérésre hívta végegyháza lakosságát 2014. március 1-én, sok meglepetéssel.

A Barangolások az Egészség Földjén projektünk eddig is számos egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programnak adott helyet a Barangoló Közösségi Házban. Ezúttal Egészségügyi állapotfelmérést szerveztünk, hogy az érdeklődők pontos képet kaphassanak szervezetük valós állapotáról. Hiszen sokszor nem vagyunk tisztában egészségi állapotunkkal, orvoshoz pedig nem szívesen megyünk. Ezért szerveztük ezt az egészég-napot úgy, hogy többféle programmal fogadtuk nem csak a felnőtteket, hanem a gyerekeket is. Így családi eseménnyé válhatott ez a rendezvény.

A felnőttek a regisztrációt követően „sétálólapot” kaptak, melyen rögzítésre került a szűrővizsgálatok – vércukor-, vérnyomásmérés, testsúly- testzsír-, testmagasságmérés stb. – eredménye. A mérések elvégzésében Engelhardt Józsefné és Szalka Jánosné nyújtott segítséget. A mért adatok alapján személyre szabott tanácsadást kaptak dr. Turcsán Judittól, mely életük további részében nyújthat segítséget. A résztvevőket egészséges programunk projektpólójával is megajándékoztuk, e nap emlékére.

A szűrővizsgálatok mellett finom falatok és italok is várták az érkezőket. Venyercsan Csaba sokféle salátát, öntetet, finomságot készített, melyek szemet gyönyörködtetően hívogatták a vendégeket. Mellé különböző ízesítésű teát kínált életmód klubunk vezetője, Kassai Kinga Gyenes Mihállyal és Takács Márkkal együtt. A kóstoló az ízek kavalkádja mellett időt és alkalmat adott a beszélgetésre is.

A gyerekekre is gondoltunk, hiszen Rádainé Kunos Klára játszóházba hívta az érdeklődőket. Nagy sikere volt az indián álomcsapdának, de a ruhacsipeszből készül pillangó és a kagylófej készítés is népszerű volt. Csakúgy mind az az ügyességi vetélkedő, melyet Elek Jánosné szervezett, melyhez csak műanyag palack kellett. Mellé aszal szilva és birsalmasajt is került Julika jóvoltából, valamint mézes kenyér is, melyhez a mézet Gyebnár Tibor hozta. ÖKO-játszóházunkat a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatja.

Mivel gyönyörű napsütéses napunk volt, a kézműveskedés mellett a focilabda is főszerepet kapott, a gyerekek az udvaron rúgták a bőrt, de volt, aki a játszóterünket részesítette előnyben. Unatkozni tehát nem igen lehetett ezen a délelőttön.

Az Új Széchenyi Tervből megvalósuló rendezvényünkön több mint negyven felnőtt és huszonöt gyerek vett részt. Sokan eljöttek tehát, s nem csak tartalmas programban volt részük, de mindenki nagyon jól érezte magát.

A következő ilyen egészségnapunk május 1-én lesz itt a Barangoló Közösségi Házban, s Egészségmajálisunkra is mindenkit szeretettel várunk majd.

Horváth Judit