Vetélkedés az Egészség lovagi címért

 

A Barangoló Közhasznú Egyesület uniós forrásból megvalósuló Barangolások az Egészség Földjén programja egészségvetélkedőre hívta a gyerekeket a közösségi házba 2014. március 29-én.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Végegyházi Telephelyének négy alsó tagozatos osztályát izgalmas lovagi barangolásra hívtuk az Egészség Földjére. Örökzöld programunk Zöld Manójától már tudtuk, hogy a végegyházi gyerekek – tanítóikkal és családtagjaikkal együtt - sokat tettek a környezetükért, s gondoltuk, hogy ugyanígy sokat szeretnének tenni a saját és családtagjak egészségéért is. Ezért öt lovagi próbát hirdettünk meg, ahol bizonyíthatták, hogy méltóak az egészség lovagi címre. A viadalt Horváth László vezette le, lépésről lépésre elmondva a megmérettetés feladatait, a küzdelem részleteit, s a helyszíneken Takács Márk és ifj. Horváth László segítette.

Nyolcvan kicsi és nagy töltötte meg a Közösségi Ház udvarát szombat reggel, ahol az első próbára, a TAPOSSA-LAPOSRA Napra 4429 összegyűjtött palackot hoztak el, tapostak laposra és gyűjtöttek újra zsákba a résztvevők. E hagyományos erőpróbánk volt az első lovagi próba, mely kellő bemelegítés volt a továbbiakhoz. Hiszen ha valaki egészséges szeretne lenni, akkor a környezetének is egészségesnek kell lenni!

A második próba a VITAMINVIADAL volt, ahol a gyerekekkel érkező hölgy segítők kaptak szerepet: az adott  gyümölcsökből és hozzávalókból kellett finom gyümölcssalátát készíteni. E munkát Juhász Zoltánné koordinálta, s az asztaloknál Cséffai Klarissza, Elek Jánosné, Lipták Lilla Kitti, Molnár Vivien segített. A fiú segítőknek is akadt munka, hiszen Gyebnár Tibor vezetésével négy gödröt ástak, hogy majd minden osztály elütethessen egy-egy fát a mai napon.

S míg ezek a munkálatok folytak, addig a négy osztályból és az érdeklődő ovisokból és felsősökből vegyes csapatokat alakítottunk, melyeket pedagógusaik – Horváth Judit, Paulik Margit, Prágai Ágnes és Tóthné Molnár Katalin – fogtak össze a további feladatokra. Hiszen következett a harmadik próba, a BACI-PACI.

A csapatok tagjainak összekapaszkodva kellett elkígyózni az udvaron szanaszét heverő rózsaszín és kék nagylabdákhoz, vagyis a bacilusokhoz, s egyesével bevinni azokat a karanténba, vagyis a focikapukba. Nem volt ez egyszerű dolog, hiszen arra nagyon kellett vigyázni, hogy a sor ne szakadjon szét. De végül győzött az egészség, a bacikat sikerült bezárni.

További próba során a fogunk védelméért tehettünk, hiszen következett a FOG-VÁLTÓ. A váltóverseny során fogkeféért és fogmosó pohárért futottak a gyerekek, hogy étkezés után harcolhassanak a fognyűvő manók ellen. Mondanom sem kell, nem maradt egy gyerek sem fogvédő eszköz nélkül. S ha már ennyi mindent tettünk az egészség védelmében jött a VÉD-ELEM próbája.

 

A Barangoló Közösségi Ház fehér betonkerítésére kellett képet készíteni az egészségről, hogy megvédelmezzen minden várlakót. Készült itt egészség-sziget, egészségfarm, egészségfa, sok-sok egészséges falat is került krétával a nagy felületre, úgyhogy mihozzánk már a betegség nem jut el. S az alkotás után jöhetett a faültetés. Minden osztály kapott egy-egy hársfa csemetét, melyet közösen ültettünk el, ez lesz az osztályok fája, melyre remélhetőleg ezután is ránéznek majd, gondozzák, ápolják, s vigyázzák. Így az utókornak is adtak ajándékot a gyerekek.

Ennyi egészséges próba után következett az eredményhirdetés, melyre izgatottan gyülekeztek a résztvevők. S ahogy Laci bácsi mondta, a 400 pontos versenyben érdekes módon mind a négy osztály 100-100 pontot gyűjtött. Így mindegyik csapat első lett, s mindenki megkapta az EGÉSZSÉG LOVAGI címet!

S ezen kívül nagyon sok játék birtokosa is lett a gyereksereg, melyekkel biztosan szívesen töltenek még több időt mozgással. Hiszen az egészséghez ez is elengedhetetlen. No és a sok-sok vitamin is, amelyekkel az időközben elkészült gyümölcssaláták jóvoltából szervezetünket is alaposan feltölthettük.

A mai délelőttön megtapasztalhattuk, milyen jó dolog egészség-lovagnak lenni!

Horváth Judit

Fotó: ifj. Horváth László