Cigánytalálkozó

Nagy találkozás helyszíne volt 2014. június 7-én a végegyházi Barangoló Közösségi Ház.

Neves eseményre készültek ezen a napon a helyi romák, hiszen rég látott vendég, Dr. Irén Kertész  Wilkinson angliai egyetemi professzor látogatását várták.

Irén huszonöt évvel ezelőtt érkezett először Végegyházára, hogy a cigányok életét, szokásait kutassa. Ennek érdekében hónapokat töltött együtt velük, minden eseményüknek, minden tevékenységüknek tanúja volt. Itt tanult meg cigányul, s mivel oly sokáig együtt élt a cigányokkal, mindazokat a szokásokat is elsajátította, melyeket kutatott.

Gyűjtötte a dalaikat, s több cikket, tanulmányt is írt a magyar cigány zenéről, kultúrájukról, közösségi életükről. Húsz éven keresztül, hosszabb-rövidebb időre folyamatosan járt Végegyházára. Most nem egyedül érkezett, kollégája olyan kurzust tart, melynek fiatal látogatói szintén érdeklődve jöttek el Irénnel.

Csurár Andi, akinek családjánál évekig élt a professzorasszony, nagyon készült erre a látogatásra. A találkozóra meghívta családja tagjait, s minden előkészületet megtettek, hogy illőképpen fogadják a vendégeket, s természetesen finom falatokkal is készültek. Két óra után érkeztek meg Irénék, s nagy volt az öröm. Nem csak a helyiek, Irén is nagyon örült a találkozásnak.

Az eltelt évek mit sem számítottak, nagy szeretettel ölelték egymást a régi ismerősök. Aztán jöhetett az ebéd, bográcsos gulyásleves, csipetkével, pörkölt tésztával, és finom sütemények. A külföldről érkező hallgatók is hamar beilleszkedtek, s bár csak egyikük ismerte a cigány nyelvet, a közös nyelv hiánya nem volt akadály. Feltalálták magukat, a közös játék, tánc során hamar új barátságok születtek. Irén nagyon sok fényképet hozott a régi időkből, melynek segítségével felidézték a közös múltat, a közös emlékeket.

Sokat beszélgettek, együtt énekeltek, táncoltak. De aztán véget ért ez a délután, a vendégcsapat útra kelt, de Irén megígérte, hogy hamarosan még visszajön. Vendéglátóik pedig egy szép nap emlékével lettek gazdagabbak, s várják az újabb látogatást.

Horváth Judit