Mint a mókus…

A végegyházi Barangoló Gyűjteményes Ház kisdobos- és úttörőkiállításnak ad helyet, melynek megnyitó ünnepségére 2014. augusztus 19-én délután került sor.

A közelmúltba barangolhattunk el ezen a délutánon, hiszen sokunk gyerekkorának szép emlékei kötődnek az úttörőmozgalomhoz. Talán ennek is köszönhető, hogy a Barangoló Közhasznú Egyesület felhívására sokan vették a fáradtságot, kutattak az otthon fellelhető régi holmik között, s ajánlották fel azokat e kiállítás megrendezéséhez. A kiállítás berendezésének feladatát Takács Márk és Tóth Zoltán vállalta magára, hogy az idősebbek számára visszahozzák a régi emlékeket, a fiatalabbaknak pedig kóstolót adjanak e korból.

Kedden 17 órakor került sor a megnyitóra, melyen elsőként Takács Márk, egyesületünk elnökségi tagja köszöntötte a megjelenteket, majd felkérte Paulik Annát, nyissa meg a kiállítást. Ancsa néni hosszú ideig volt csapatvezetője iskolánk 2253. sz. Hunyadi János  Úttörőcsapatának, sok érdekességet mesélt el vendégeinknek. Úgy beszélt az őrsökben, rajokban folyó tevékenységekről, a kirándulásokról, a nyári táborokról, hogy – bár rövid időre – visszahozta a múltat.

Majd kitárult a gyűjteményes ház ajtaja, s megtekinthettük a kiállítást. A kiállított tárgyak – őrsi naplók, zászlók, oklevelek, jelvények, ruházatok, no és a fényképek – között hosszasan el lehetett időzni, a múltidézés mindenki számára élvezetes volt.

Jöttek a régi történetek, események, ki hogyan emlékezett erre az időszakra. De sok érdekességet nyújtott a fiatalabb korosztálynak is. Az őrsi naplók bejegyzései különösen részletes képet adtak, érdemes volt lapozgatni lapjait.

Az időszaki kiállítás mellett sokan nézték meg a többi helyiségben látható gyűjteményt is, hiszen folyamatosan bővülő tárgyaival mindig van itt látnivaló.

Ezúton is köszönetet mondunk mindazoknak, akik hozzájárultak kiállításunk megrendezéséhez:

Baráth Mihály, Baráth Mihályné, Gáspár István és családja, Jámborné Svorenj Szilvia, Kányáczki Ferenc, Király Ágnes Éva, Király István, Király Józsefné, Kunos Ágnes, Lipták Lilla Kitti, Maczák Andrásné, Mihalek Zoltán, Nagy Attila, Paulik Anna, Paulik Béláné, Paulik József, Sárközi József, Szalka Jánosné, Szemán Pálné, Szlamcsik András, Takács Márk István, Tóth Piroska, Tóth Zoltán, Tóthné Molnár Katalin, Ujfalusiné Bődi Judit.

A Mint a mókus fenn a fán… című kiállításunk augusztus 20- 23-a között 8-12 óráig még látogatható, biztatunk mindenkit, látogasson el a Barangoló Gyűjteményes Házba, megéri.

Horváth Judit