Újévi Gála 2015

A Barangoló Közhasznú Egyesület nyolcadik alkalommal rendezte meg a Magyar Kultúra Napja tiszteletére az Újévi Gálát, 2015. január 24-én a végegyházi művelődési házban.

Délután négy óra előtt folyamatosan érkeztek a vendégek, akiket a program előtt most is vártuk látnivalóval, hiszen hagyományosan kiállítással is egybekötöttük gálaműsorunkat. Az idei évben az apropót az adta, hogy a Barangoló Közösségi Házban ősz óta heti rendszerességgel jövünk össze hímezni. Ez adta az ötletet, hogy mostani Újévi Gálánkon kézimunkákat állítsunk ki. A Mezőkovácsházi Művelődési Házban évek óta nagy sikerrel működik a Szövő, a Hímző és a Foltvarró szakkör, s e szakkörök vezetőit kértük fel, mutassák be a végegyházi közönségnek munkáikat. Jankó Mihályné, Duma Györgyné és Dunainé Pszota Mária alkotásai igazán szemet gyönyörködtetőek. A végegyházi szakkörünkben – melyet Jankó Mihályné vezet - olyan tagok is járnak, akik évek óta  készítenek gyönyörű hímzéseket, az ő munkáikat is kiállítottuk a művelődési ház nagytermében. Az alkotók:  Szemán Pálné és Rácz Lászlóné. Az érkezőknek tehát igazán szép látnivalóban volt részük a gála előtt.

Műsorunkat hagyományosan Kölcsey Ferenc Himnuszával kezdtük, amely nekünk, magyaroknak sokkal több, mint egy vers, vagy mint egy dal. Most Mihály Terézia előadásában hallgathatta meg a közönség.

Gálánk mindig egy kicsit többről is szól, mint az ünneplésről, mert példát mutat az összefogásból is. Hiszen nem csak végegyházi előadók vállalták a fellépést, hanem más települések művészei is eljöttek, hogy együtt ünnepeljenek velünk, bizonyítva, hogy sokkal több minden köt össze, mint ami szétszakít. Most is változatos műsorral vártuk vendégeinket, mindenki találhatott magának kedvére valót.

Az új év kezdetén most is visszatekintettünk az előző év végére, az iskolások betlehemes műsorát tekinthettük meg. Majd az Alkony Dalkör következett, akik vegyes népdalcsokrot hoztak a mai napra. A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola mazsorett csoportja következett, akik pompomos és botos táncot mutattak be.

Lászlóné Varga Zsófia sanzonokat énekel nekünk. Iskolánk 8. osztályának lánycsoportjának tánca következett, majd Mihály Terézia verset mondott nekünk. A folytatás vidám, lendületes volt, hiszen a negyedikesek és a Sweet Dance Végegyházi Tánccsoport tánca következett.

A folytatás ünnepélyes alkalommal örvendeztette meg a közönséget. Egyesületünk 2008 októberében alapította a „Végegyháza közösségéért” emlékplakett kitüntetést. Ezt a díjat a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége társadalmi konzultáció után adományozza évente egy alkalommal. A díjazott azon tevékenységét kívánjuk elismerni, amely a településünk társadalmi, kulturális, sport vagy közéleti fejlődését jelentősen segítette, valamint azt a közösségért végzett önkéntes munkát, amely a község életét színesebbé, jobbá tette.

Az idei évben a Barangoló Közhasznú Egyesület a Végegyháza Közösségéért Emlékplakett elismerő kitüntetést Baráth Mihálynak adományozta, elismerve több évtizedes falunkért végzett munkáját.

A javaslattevők megemlítették, hogy tanári pályája során sok-sok gyerek „igazgató bácsijaként” küzdött a kultúráért, tudásért, sokat tett településünk társadalmi és közéleti fejlődéséért. Az ő neve fémjelzi a Végegyházi Hírmondót, mely sok éven át tudósított községünk híreiről. Az elismerést Király Sándorné - aki Mihály első végegyházi osztályának tanulója volt - és Paulik Anna - aki hosszú ideig dolgozott együtt vele pedagógusként iskolánkban - adta át Baráth Mihálynak, a közönség tetszésnyilvánítása mellett.

Az ünnepi pillanatok után folytatódott gálaműsorunk, Hévízi Mariann és Horváth András Zsolt könnyűzenei műsorával. Az est utolsó fellépői a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület Gyöngyvirág, Rubin és Smaragd csoportjai voltak, akik immár nyolcadik alkalommal ünneplik együtt velünk az új évet.

Az Újévi Gála végén az est fellépői ismét feljöttek a színpadra, hogy hagyományaink szerint együtt énekeljük el Presser Gábor és Adamis Anna Fináléját!

Ezúton is szeretnénk még egyszer megköszönni a fellépő művészeknek és közreműködőknek, hogy vállalták a szereplést gálánkon. Köszönjük az egyesület támogatóinak, hogy támogatásukkal segítették a rendezvény létrejöttét.

Barangoló Közhasznú Egyesület