Kultúrházak éjjel nappal, Végegyházán is…

Egyesületünk, a Barangoló Közhasznú Egyesület is csatlakozott ehhez az akcióhoz, így 2015. február 13. és 15. között négy rendezvényt is lebonyolítottunk. Akárcsak az elmúlt évben, az idén is fontosnak találtuk azt, hogy megmutassuk, milyen tevékenységeket folytatunk az egyesület keretein belül.

A 2015. évi Kultúrházak éjjel-nappal akció meghirdetője és lebonyolítója a Magyar Népművelők Egyesülete. Partnerük a Közösségfejlesztők Egyesülete és a Kulturális Központok Országos Szövetsége, továbbá a Nemzeti Művelődési Intézet, támogatója az Emberi Erőforrások Minisztériuma. Az esemény fővédnöke Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere lett.

Egyesületünk két helyszínre szervezte programjait. A Barangoló Közösségi Házban zajlott a pénteki tánc bemutató, az egészséges kiállítás és az íjász verseny, a Bucsek Iskolában pedig - együttműködve a Savio Szent Domokos Katolikus Általános Iskola és Óvoda Végegyházi Telephelyével - az iskolatörténeti kiállítás.

A pénteki napon délután a nyolcadikosok keringőjének a bemutatója történt meg, jelmezes főpróba keretében. A gyerekek Antoni Róbert segítségével a Szülői Munkaközösség báljára tanultak be keringőt, amit nagy sikerrel mutattak be a kíváncsiskodóknak. Ilyen jól sikerült főpróba után csak remekbe szabott lehetett a bemutató.

A szombati napon került sor az iskolatörténeti kiállításra, amely Takács Márk és Tóth Zoltán munkáját dicséri. A kiállítást Prágai Ágnes, a helyi iskola vezetője nyitotta meg, és úgy tűnik, kihelyezett gyűjteményként az iskolában is maradhat az anyag. Ez azt is jelenti, hogy sem a gyűjtés, sem a kiállítás rendezése nem ért végére, maradt még teendőnk.

Vasárnap délelőtt a tervezett terem íjász bajnokság megrendezése kisebb változtatáson ment át, tekintve a csodálatos tavaszi időjárást. Így nem a teremben, hanem az udvaron, szabadban versenyezhettek az érdeklődök. Igen jól érezték magukat a résztvevők, ebben a késő téli koranyárban emlékezetes kis verseny volt, amelyben mindenki csak nyert.

Mind a három napon megtekinthették az érdeklődők a „Barangolások az egészség földjén” egészségmegőrző programot bemutató fotókiállítást is. A múlt nyáron befejeződött programsorozat kellemes napokat, perceket szerzett a Barangoló Közösségi Házba látogatóknak, erről tanúskodnak a kiállított képek is.

Ez a három napos program is megmutatta, hogy nem csak nagyvárosokban lehet pezsgő kulturális életet szervezni, hanem kistelepüléseken is. Az ilyen események segítik a nagyközönség és a különböző intézmények egymásra találását, és jó reklámot csinálnak a művelődésnek.

Horváth László

Fotó: Tóth Zoltán