Egészségnap 2015

A Barangoló Közhasznú Egyesület hagyományos egészségügyi állapotfelmérésére 2015. március 14-én került sor a Közösségi Házban, ahol a szűrővizsgálatokon kívül kézműves foglalkozással és egészséges ételek és italok kóstolójával vártuk látogatóinkat.

Az egészségünk az egyik legfontosabb kincsünk, egyesületünk ezért is szervez évek óta március hónapban egészségügyi állapotfelmérést Végegyházán. Idén hetedik alkalommal került megrendezésre ez az egészségnap, melynek a szűrővizsgálatok mellett egyéb hagyományos elemei is vannak: a gyerekeknek kézműves foglalkozást tartunk, és a rendezvény ideje alatt minden látogatónk egészséges ételeket és italokat kóstolhat.

Idén a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda munkatársai végezték a szűrővizsgálatokat: vérnyomást és vércukrot mértek, segítettek a súly- és testtömegindex kiszámításában. Ezen kívül kérdőívek kitöltése után táplálkozási testmozgási és egészségügyi tanácsadással is szolgáltak az érdeklődőknek. Mindenki eldönthette, van-e szükség életmódjának változtatására, s ha igen, milyen formában. Hiszen ha egészségesek vagyunk, az már fél siker, s ennek érdekében mi magunk is sokat tehetünk.

A vizsgálatra érkezők között mindig vannak, akik gyerekeikkel jönnek. Hogy a kisebbeket is lekössük ez idő alatt, mindig szervezünk kézműves foglalkozást is, melyet ebben az évben is Rádainé Kunos Klára vezetett. A mostani alkalommal 2015-ös lapozgatós falinaptárt készítettek, melynek minden oldalát szépségesen ki lehetett színezni, e mellett saját szakácskönyvet is össze lehetett állítani, s a nagy sláger a gumikesztyűből készített fejecske volt.

A nap „fáradalmait” pedig a szépen megterített, finom falatokkal megtöltött asztal mellett lehetett kipihenni. Önkénteseink sokféle finomsággal készültek: a céklasaláta, krumplisaláta, görög vérnarancssaláta zellerrel, répás almasaláta, lencsesaláta, amerikai westernsaláta, gyümölcssaláta mellett rozsos ropogtatós joghurtos mártogatóssal, méz is kínáltatta magát.

Újdonság volt, hogy a Fazekas Pékség jóvoltából olyan kenyereket és kifliket is megkóstolhattunk, melyek egyikében sem volt fehér liszt, mégis nagyon ízletesek voltak. Így megismerhettük a graham kenyeret, a teljes kiőrlésű kenyeret, a szezammagos kenyeret, a korpás kenyeret vagy az ötmagvas kenyeret. S akinek ízlett, mindennapos fogyasztásra is megvásárolhatja ezeket a pékárukat, hiszen a Fazekas Pékség a végegyházi Kenyérboltban rendelésre megsüti ezeket.

 

Az Egészségnap ismét rádöbbentette látogatóinkat arra, hogy egészséges életmódunk érdekében a helyes táplálkozás és a testmozgás elengedhetetlen. Ez utóbbi lelkes támogatói egyértelműen a gyerekek voltak, akik a szép tavaszi időt kihasználva ismét birtokba vették a Barangoló Közösségi Ház udvarát, fociztak, hintáztak, libikókáztak, élvezték a szabad játék lehetőségét is.

A mai egészséges délelőttünk reméljük jó hatással volt kicsikre és nagyokra egyaránt, köszönhetően önkénteseinknek, támogatóinknak: Besenyő Veronika, Csurár Hermina, Fazekas Emese, Fazekasné Lipták Andrea, Gyebnár Tibor, Horváth Judit, Horváth László, Juhász Zoltánné, Kassai Kinga, Kocsis Anita, Lipták Lilla Kitti, Madai Vivien, Némethné Jegyinák Tímea, Rádainé Kunos Klára, Rádai Renáta, Takács Márk István, Tóth Zoltán, Fazekas Pékség és a Mezőkovácsházi Egészségfejlesztési Iroda. Köszönjük segítségüket!

Barangoló Közhasznú Egyesület