Harmadszor is a mi vizünk a Száraz-ér  

Harmadszor került megrendezésre a Száraz- ér a mi vizünk környezetvédelmi vetélkedő 2015. november 7-én délután, ezúttal Tótkomlóson, a Természet Házában.

 

A Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület közös vetélkedője három évvel ezelőtt a Zöld Forrás pályázat támogatásával indult. E vetélkedőre öt település felsős csapatait invitáljuk, azzal a nem titkolt céllal, hogy még jobban megismerjék és megszeressék természeti kincsünket, a Száraz-eret.

A meghívásunkat idén a mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelye, valamint a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola 4-4 fős csapata fogadta el. Hagyományosan most is természeti akadályok nehezítették versenyünket: első évben a nagy hóesés, második alkalommal a szélvihar, idén pedig a leszálló és feloszlani nem akaró köd leselkedett ránk.

 Délután két óra előtt azonban mi már otthonosan éreztük magunkat a tótkomlósi Természet Házában, a házigazdák és a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület jóvoltából. A verseny előtt még a Legó-kiállítást is megnéztük az izgalmakat enyhítendő.

Majd a csapatok elfoglalták helyüket. Gyivicsán András, a Száraz-ér Társaság elnöke, a zsűri elnöke köszöntötte a gyerekeket és az őket kísérő vendégeket, s bemutatta a zsűri tagjait: Baginé Szincsok Ilonát és Körözsi Krisztinát. Az ez évi feladatokat András állította össze, melynek forgatókönyvét előzetesen már elküldte a résztvevőknek, s a pontos menetrendet most is elérhetővé tette.

A versenyzők idei esszé-feladata: Madarak és fák a Száraz-érnél. Az írásokat két feladat között olvasták fel felváltva a csapatok, melyből nem csak az ér élővilágát ismerhettük meg, de arról is sokat megtudtunk, mit jelent ez a hely a gyerekek számára, s milyen tennivaló van a védelmével kapcsolatban.

A verseny előtti felkészülési időszakban nem csak az esszét írták meg a diákok, de alaposan tanulmányozták a Száraz-ér Társaság kiadványait is, melynek szerkesztője, Stirbiczné Dankó Katalin is eljött a mai rendezvényre, így megtapasztalhatta, hogyan teljesítik a gyerekek a változatos feladatokat. S hogy mi mindenben mérték össze tudásukat?

Először is egy keresztrejtvény meghatározásait kellett megfejteni. A fősorban rejtőző törpemandula még csak-csak felfedezésre került, de akadt sokkal nehezebb dió is, mely rejtély maradt itt-ott. A mozaik-madarakat könnyedén összerakták a versenyzők, s a madarakról és fákról készített rajz is egyszerűbb akadály volt, bár időre kellett teljesíteni. Verset írni viszont már több fejtörést igényelt, nehezítve azzal, hogy 10 megadott szónak szerepelnie kellett a leírt sorokban. Kakukktojás keresésével fejezték be a versengést a gyerekek, ahol 15 névből a három nem odaillőt kellett megkeresni.

Játék, tudás és szerencse egyszerre játszott szerepet, a lényeg, hogy a fiatalok jól érezzék magukat ismeretszerzés közben. Persze ilyenkor már az is fontos, ki hogyan teljesített, lehet az esélyeket latolgatni, de biztosat csak a végén lehet tudni. Ennek eldöntése a zsűri dolga, lehetett a pontokat összeszámlálni. Ez aránylag könnyedén ment, hamarosan sor került az eredményhirdetésre. Előtte azonban a felkészítő pedagógusokat Bondorné Lóczi Erikát, Kovalcsikné Borombós Editet és Ondrejó Annát ajándékoztuk meg egy-egy pólóval és horgászcsomaggal. Természetesen a zsűriről sem feledkeztünk meg.

 András is meglepte a verseny rendezőit és a gyerekeket is ajándékkal, a Száraz-érről szóló DVD csomaggal és vödrös nápolyival. Mennyi minden, s még csak most jött a java, ki milyen helyezést ért el? Ki lett az első? Hiszen a vetélkedő nyertese viheti haza a vándorkupát. Első alkalommal a nagybánhegyesi csapat őrizte egy évig, tavaly a mezőkovácsháziak. Most vajon ki? Ahogyan a zsűri elnöke elmondta, nagyon szoros lett az állás a verseny finisében, csak egy-egy pont volt a különbség volt a végeredmény pontszámai között.

Nagy boldogságunkra az I. helyezett és a Száraz-ér a mi vizünk környezetvédelmi vetélkedő vándorkupájának nyertese a Végegyházi Ér-mentők csapata lett.

Ezüstérmes a mezőkovácsházi Vízimadarak csapata, a bronzérem tulajdonosai pedig a Nagybánhegyesi Természetvédők csapat tagjai lettek.

Negyedik helyezést a Tótkomlósi Tudorkák értek el az idén.

Az első három helyezettek érmei mellett a csapattagok bőséges jutalmat kaptak: horgász ajándékcsomagot, melyben sok-sok horgászfelszerelést találtak a résztvevő gyerekek. Emlékezetes délután volt ez a mai.

Megbeszéltük, jövőre ismét találkozunk!

A verseny támogatói: az ÁMK Természet Háza, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület.

P.S.: A végegyházi csapat tagjai: Csurár Ákos, Csurár Martin, Gál Noémi, Györgyi Kira. Lelkesen és kitartóan készültek, nagyon büszke voltam rájuk. Ők is magukra! Ezt a nagy eseményt meg kellett ünnepelni, úgyhogy Laci bácsi (Horváth László) meghívott bennünket sütire és üdítőre. A vándorkupával együtt kéredzkedtünk be a cukrászdába (éppen zárni készült) finomságot enni.

Horváth Judit