Kis karácsony…kilencedszer

A Barangoló Közhasznú Egyesület 2015. december 21-23. között várta ünnepi rendezvénysorozatával az érdeklődőket, bár karácsonyi készülődésünk jóval korábban kezdődött Végegyházán.

Bár december elején tettük közzé felhívásunkat, melyben jótékonysági gyűjtést hirdetett egyesületünk, már ez év eleje óta kaptunk ruhaadományokat, melyeket gondosan gyűjtögettünk. Ezúton is köszönjük az adományokat! S mivel a ruhák hónapok óta kuksoltak tárolózsákjukban, az ajándékozás előtt először átmostuk azokat.

December 20-án gyűltünk össze a Barangoló Közösségi Házban, ahol aszerint válogattunk, hogy melyik ruha vajon kinek lehet jó méretben, hol örülnének neki, hasonlóan a Mikulás akcióhoz. A hosszas pakolás után zsákokba csomagoltuk őket, megterveztük az útvonalat, s rövid pihenő következett.

Egészen a következő napig, hiszen a téli szünet kezdetével sok-sok ötlettel vártuk a gyerekeket, hogy karácsonyfadíszeket és ajándékokat készíthessenek az ünnepek előtti három napon. Az érkező gyerekekkel először végigjártuk a munkaasztalokat, megnéztük a felhozatalt, mi mindent lehet majd alkotni, s hogyan. Aztán pedig mindenki a tettek mezejére lépett. Igyekeztünk sokféle technikával előrukkolni, hogy mindenki találjon magának kedvére való díszeket, és természetesen az egyéni fantázia sem volt hátrány.

Lehetett hajtogatni három részből karácsonyfát és gyertyalángot, vagy szalvétából angyalkát, papírcsíkból készülhetett hóember és fenyőfa, az ünnepi asztalra szalvétatartót is lehetett csinálni, de sok-sok karácsonyi dobozka, angyalka, mikulás is született a gyerekek segítségével, vagy sablonok segítségével karácsonyi üdvözlőlapok, karácsonyfadíszek.

 Természetesen számtalan színező és foglalkoztató is várta a gyerekeket. A gyerekek fáradhatatlanul dolgoztak, az elkészült kincsek pedig csak gyűltek-gyűltek. S mivel a helyünk éppen hogy elég volt az alkotómunka számára, mindhárom napon „állófogadást” rendeztünk, a tízóraira kínált lekváros kalácsot bizony állva ettük meg, amiért azért senki sem reklamált.

A játszóház második napján nem csak a már megismert ötleteket lehetett elkészíteni, de újdonságokkal is vártuk a gyerekeket, s ezen a napon a „szaloncukor” gyártása is elkezdődött. Gőz erővel folytatódott a munka, csak a kalács kedvéért álltunk meg egy kicsit. Közben azt is megbeszéltük, hogy a faavatásra milyen dalokat énekeljünk majd.

A második napot nem csak a szokásos rendrakással és kistakarítással zártuk, de a játszóházas sablonokat, alapanyagokat is összegyűjtöttük, rendberaktuk, hiszen a harmadik nap már a nagy készülődésé volt. Készültünk a Végegyháza Karácsonyfájának avatására és az azt követő karácsonyi bulira is.

A gyerekek kivitték az udvarra a becsomagolt dobozokat, „szaloncukrokat, láncdíszeket, karácsonyfadíszeket, s a fenyőfa feldíszítés után a közösségi ház színpadán került felállításra. Alsó levágott ágait bent díszítettük fel, hátha majd ellátogat hozzánk a Jézuska. A hátsó terembe terveztük a délutáni táncos bulit, tehát itt is dekoráltunk.

Sok munkánk volt, de e mellett még volt időnk arra is, hogy mézeskalácsot díszítsünk, s volt, akinek még színezésre is volt kedve. Mire dél lett, mindennel készen lettünk, nagyjából rendet is raktunk, s vártuk a délutánt. Végegyháza Karácsonyfájának avatását, Jézuska ajándékát, a bulit, a táncot és a karaoke-t.

December 23-án kora délután vittük ki azokat a csomagokat is, amelyeket az önzetlen adományokból állítottunk össze, tíz családnak kívántunk így kellemes karácsonyi ünnepeket Végegyházán.

A Kis karácsony…2015 rendezvénysorozatát segítette és támogatta: Békési Szabina, Besenyő Veronika, Elek Jánosné, Gyebnár Tibor, Hajdú Tamás, Horváth András, Horváth László, Juhász Zoltánné, Körözsi Krisztina, Kunos László és családja, Mezei Katalin, Mezei Tibor, Paulik Katalin, Rácz László és családja, Rádainé Kunos Klára, Rádai Renáta, Szabó Andrea. Köszönjük!

Horváth Judit