Kilencedik alkalommal rendezte meg a Barangoló Közhasznú Egyesület 2016. január 30-án az Újévi Gálát a végegyházi művelődési házban.

A gálára érkezőket hagyományainkhoz híven kiállítással vártuk ezen a napon. Az idei évben a környezetvédelem volt a téma. A Legyél te is válogatós című kiállítás a szelektív hulladékgyűjtésre hívja fel a figyelmet, hiszen "A földet nem apáinktól örököltük, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön". Ezt a kiállítást egyébként február 2-7-ig minden érdeklődő megtekinthetik a Barangoló Közösségi Házban.

Az Újévi Gálánkat most is a Himnusz dallamaival kezdtük, hiszen Kölcsey Ferenc 1823. január 22-én fejezte be a Himnusz megírását. Erre az eseményre emlékezve 1989 óta, idén immár 27. alkalommal ünnepeltük A MAGYAR KULTÚRA NAPJÁT. Kölcsey Ferenc Himnuszát, amely nekünk, magyaroknak sokkal több, mint egy vers, vagy mint egy dal, most az Alkony Dalkör előadásában hallgathattuk meg. A dalkör állandó fellépője rendezvényünknek, szívesen lépnek fel, mutatkoznak be. Számos elismerésben is részesültek.                               

A kórus népdalcsokrot is hozott a közönségnek, hiszen céljuk, hogy a magyar népdal hagyományait ápolják, s továbbadják a fiatal generáció számára.

Ezt követően a táncolni szerető fiatalokból verbuválódott a Táncoló Talpak csoportja következett, akik tavaly ősszel kértek helyet a közösségi házban táncpróbáik számára. Első fellépésükre került most sor, ahol együtt modern tánccal mutatkoztak be.

Ismét stílusváltás következett, Lászlóné Varga Zsófia a mai este folytatásaként nótákat énekelt nekünk. Zsófika húsz éve énekel, mint szólóénekes, több elismerésben részesült az évek során. Rendszeresen szerepel végegyházi rendezvényeken, az Újévi Gálánkon is évről évre fellép.

A Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjainak kórusa következett, akik farsangi dalokkal, s egyben vidám percekkel örvendeztettek meg bennünket.

Könnyűzenei slágerek következtek Pataki Tímea előadásában, gitáron kísérte Horváth András Zsolt. Széles palettáját villantották föl a könnyűzenének a magyar daloktól egészen a világslágerekig. Így mindenki találhatott olyat, amely neki kedves. Tímea még a közönséget is megénekeltette a tavalyi év egyik nagy slágerével. Előadásuk után került sor a díjátadásra.

Egyesületünk 2008 októberében alapította a „Végegyháza közösségéért” emlékplakett kitüntetést. Ezt a díjat a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöksége társadalmi konzultáció után adományozza évente egy alkalommal. A díjazott azon tevékenységét kívánjuk elismerni, amely a településünk társadalmi, kulturális, sport vagy közéleti fejlődését jelentősen segítette, valamint azt a közösségért végzett önkéntes munkát, amely a község életét színesebbé, jobbá tette.

Az idei évben a Barangoló Közhasznú Egyesület a végegyháza Közösségéért emlékplakett elismerő kitüntetést Czuth Pálnénak adományozta, elismerve több évtizedes falunkért végzett munkáját. A javaslattevők megemlítették, hogy Böbe több civil szervezetnek is segít. Közel húsz éve a vöröskereszt oszlopos tagja, a Véradások egyik szervezője. Az Egyházközösség munkájában is lehet rá számítani. Nyugdíjazásáig házigazdája volt a művelődési háznak, nem volt olyan gond, amin ne tudott volna segíteni egy-egy rendezvénynél. Az elismerést Ribovics Jánosné és Elek Jánosné adta át.

Az idei évben egyesületünk elnöksége még egy díjat ítélt oda szomorú és egyben sajnálatos okból. Egyesületünk legönzetlenebb és legkedvesebb támogatóját vesztettük el az elmúlt év nyarán, aki folyamatosan figyelemmel kísérte munkánkat, és a végegyházi történéseket, segítette a szervezeteket, tette ezt önzetlenül, szülőfaluja iránti szeretetből.

Róla igazán elmondhatjuk, sohasem felejtette el honnan indult, hová kötik a gyökerei. Szeretetünk, megbecsülésünk és tiszteletünk jeléül a Barangoló Közhasznú Egyesület a Végegyháza közösségéért emlékplakettet adományozta Stafira Sándornak. A díjat Betustyák Istvánné, Stafira Sándorné és Stafira Árpád vette át.

A Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület Smaragd csoportja zárta az Újévi Gála műsorát, akik szintén hagyományos fellépői rendezvényünknek. A lányok szívesen jönnek hozzánk, s a végegyházi közönség is szeretettel fogadja a mazsorettes lányok produkcióját. Ennek jelekét most is nagy-nagy tapsot kaptak.

Az Újévi Gála zárásaként szokás szerint megkértük a fellépőket, hogy jöjjenek fel a színpadra, hogy együtt énekelhessük el a Finálét.

Ezúton is szeretnék köszönetet mondani mindazoknak, akik közreműködtek idei gálánk létrejöttében:

Alkony Dalkör, Horváth András Zsolt, Horváth László, ifj. Horváth László, Lászlóné Varga Zsófia, Mezei Tibor, a Mezőhegyesi Gyöngyszemek Mazsorett Egyesület, Pataki Tímea, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola diákjaiból verbuválódó kórus, Szabó Andrea, Szántó László és a Táncoló Talpak tánccsoport.

Horváth Judit