A Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület szervezésében Száraz-ér a mi vizünk címmel környezetvédelmi konferenciára hívtuk meghívott vendégeinket 2016. március 1-jén, a Barangoló Közösségi Házba.

A sporthorgászok Zölkéntesen a Száraz-ér védelmében című programja - melyet a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogat –tavaszi állomása volt a mai konferencia. Immáron harmadik alkalommal került sor környezetvédelmi konferenciára a Közösségi Házban, melynek programja most is érdekes témákkal szolgált.

A megjelenteket Gyovai Csanád, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnöke köszöntötte. A rendezvény bevezetőjeként elmondta, hogy a környékünkön a Száraz-ér az, ami összeköti az itt élőket, hiszen természeti kincsünk szeretete és védelme jellemzi közösségünket. A végegyháziak élen járnak ebben, de a környezetvédelem eredményességéhez szükség van az összefogásra is. Ezért is fontosak a maihoz hasonló alkalmak!

Első előadónk Rózsa Zoltán, az orosházi Nagy Gyula Területi Múzeum ezúttal is egy régészeti csemegével ajándékozott meg bennünket, „Egy láda története-a szentetornyai vasdepó címmel egy nemrégiben történt ásatás történetét mondta el. Orosháza északi határában fémkeresős tevékenység során vastárgyakat találtak. Feltehetően a krími tatár támadások elől rejtették el az értékes szerszámokat és vasnyersanyagot egy ládában, s az eltelt 500 év után nagy munka volt a darabokat különválasztani, restaurálni. A múzeum tavaly ősszel kezdte el Tematikus évét, melynek során hamarosan ismét ellátogatnak Végegyházára, történelmi áttekintést és egyéb érdekességeket is nyújtani az érdeklődőknek.

Következő előadónk Nemes Attila, a Körösvidéki Horgász Egyesületek Szövetsége ügyvezetője volt. A szövetség ebben az évben a Dél-békési csatornák területének új vízkezelője. Elsőként arról tudhattunk meg többet, mit is jelent a horgászat, illetve mit jelent ma a horgászat. Az elmúlt 12 évben horgászaink hatvannál is több világ- és európabajnokságon szereztek érmet, büszkék lehetünk rájuk. Békés megyében - Magyarország megyéit megelőzve  - 88 tagegyesületben összesen 16.074 fő horgászott 2015 végén, mely ennek a sportnak a népszerűségét is mutatja környékünkön. A horgászat szabályozásának aktuális jogszabályváltozásairól is hallhattunk.

Rövid szünet után a Barangoló Közhasznú Egyesület Kukafitnesz szelektíven programjának eseményeit ismerhették meg a vendégek. Ezek közül jó néhány megvalósult már, hiszen öt településen – Battonyán, Mezőhegyesen, Mezőkovácsházán, Nagybánhegyesen s Végegyházán – elsősorban az iskolások versenyző csoportjai megnézhették a Legyél Te is válogatós! kiállításunkat, bővítve meglévő ismereteiket, majd totót is töltöttek ki e témában. Hamarosan fantáziájukat is próbára tehetik az óriásplakát elkészítésével, s a Tapossa Laposra Napon pedig a remélhetőleg temérdek PET palackot „vehetik kezelésbe”. A március végén záruló program játszva tanítja környezettudatosabb életformára a fiatalokat, s velük együtt a felnőtteket is.

A konferenciát Horváth László zárta, a Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében program bemutatásával. A környezetvédelem az egyesület megalakulása óta központi téma, hiszen a sporthorgászok aktívan részt vesznek a takarítási, fásítási akciókon, előadások, fotó- és rajzkiállítások is megvalósultak a Barangoló Közhasznú Egyesülettel együttműködve. Jelenlegi programjuk, a Zöldkéntesen a Száraz-ér védelmében elsősorban a helyi vízfolyás áldatlan állapotának javítását célozza, olyan összefogást szeretnének létrehozni, amely sikeresen lép fel a rendszeres halpusztulások, a vízpótlás hiánya és a csatornakezelő hanyagsága ellen. Szükségét érzik az elmocsarasodás megállításának és a helyi védettséggel járó intézkedések kikényszerítésének. Úgy tűnik, ehhez partnereket is találnak, hiszen a konferencia végén minden résztvevő aláírta a Miénk itt a tér felhívását, amely az első lépése egy környezetvédelmi szövetség létrehozásának.

A konferencia végén finom halászlé várta a résztvevőket, a vacsora mellett volt miről beszélgetni.

A konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Horváth Judit