ÖKODÉLUTÁN

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez kapcsolódva a Barangoló Közhasznú Egyesület 2017. november 25-én délután tartotta a „Játszd újra…” hulladékmegelőzési és újrahasznosítási hét Végegyházán című program záróeseményét, a gyerekeknek rendezett ökodélutánt.

Délután két órára érkeztek a gyerekek, akik vidám csevejjel töltötték meg a Barangoló Közösségi Házat. Természetesen a fő téma az volt, mit is fogunk csinálni a mai napon?

A „Játszd újra … gyerekszemmel” kiállításunk számtalan ötletet mutat be a máshol kidobásra ítélt anyagok újrahasznosítására. Most ezek közül a PET palackot választottuk, hogy virágokat és madáretetőt készítsünk felhasználásukkal.

Elsőként a virágkészítés rejtelmeibe pillantottunk bele. Egy ideje már nem préseljük össze a közösségi házban a palackokat, hiszen a belőlük kivágott négyzeteket számtalan tárgy elkészítéséhez lehet használni.

S ha ezek széleit formára alakítjuk, s mécses fölött hőkezeljük, olyanná válik, mint az üveg. Ezt a csodát ismerhették ma meg a gyerekek, majd az előkészített formákból, „szirmokból” összeállítottuk a magunk virágát.

Nem kellett hozzá más, csak vékony drót darab, néhány gyöngy, s olyan virágköltemények születtek, amilyen senki másnak nincsen. Büszke is volt rá mindenki, s volt, aki többet is készített, míg az alapanyag kitartott.

Ez után kicsit pihentünk, teáztunk, sütiztünk, majd jött a következő állomás.

Madáretetőket készítettünk. Először arról beszélgettünk, miért is fontos télen etetnünk a kismadarakat, s milyen felelősséggel is jár ez a segítség. Majd jöhetett a munka, melyhez már teljes palackokat használtunk.

Ollóval kis ajtót vágtak a gyerekek a palack oldalába, alatta hurkapálcikát vezettek át, melyen majd megpihenhetnek az etető vendégei, s már csak a madzag kellett a tetejére, melynek segítségével majd egy-egy ágra lehet majd kötni őket.

Megbeszéltük, hogy mindenki hazaviszi az elkészített madáretetőt, megtölti különféle magokkal, hogy a madarakhoz is jöjjön a Mikulás.

A munka befejeztével szokás szerint rendet raktunk magunk után, de még maradtunk egy kicsit. Finom teával – melynek a receptjét most már mindannyian megtanultuk – és mézeskalács figurával felfegyverkezve beszélgettünk még egy kicsit.

Majd kincseit mindenki számba vette, hogy otthon is eldicsekedhessen vele. Mert egyrészt azért jöttünk ma össze, hogy a hulladékot újrahasznosítsuk, de persze azért is, hogy jól érezzük magunkat!

Horváth Judit