TeSzedd! 2013

Ebben az évben harmadik alkalommal hirdették meg a TeSzedd akciót, melyen nálunk, Végegyházán a Barangoló Közhasznú Egyesület, szervezett a Végegyházi Sporthorgász Egyesület, a Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület, a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és Végegyháza Községi Önkormányzat csatlakozásával szeptember 14-én délután vártuk az önkénteseket a Barangoló Közösségi Házba.

A Vidékfejlesztési Minisztérium és az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség Nonprofit Kft. 2013. szeptember 14-én ismét megrendezte a TeSzedd! országos szemétgyűjtési akciót. A szervezésben és a lebonyolításban együttműködő partner volt a Belügyminisztérium, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium is. A szervezők az önkéntes tevékenység és a környezettudatos viselkedés fontosságára hívták fel ezúttal is a figyelmet. Hívták és várták a helyi lakosságot, a vállalatok, az önkormányzatok, az iskolák, valamint a civil szervezetek jelentkezését annak érdekében, hogy szeptember 14-én a lehető legtöbb szeméttől tisztítsuk meg a szűkebb és tágabb lakókörnyezetünket.

A felhívásra Végegyházán a Barangoló Közhasznú Egyesület regisztrált, mint gyűjtőhely, s az akció szervezésében a Végegyházi Sporthorgász Egyesület, a Végegyházi Vagyonvédelmi Polgárőr Egyesület, a Vöröskereszt Végegyházi Szervezete és Végegyháza Községi Önkormányzat is segített.

Az akció előtti napon, péntek délután már elkezdtük a szemét összeszedését, s milyen jól tettük, hiszen szombatra elromlott az idő, esett az eső. Valószínűleg ez volt az oka, hogy idén főleg a gyerekek közül – akik mindig szívesen jönnek „szeméttúrára” – sokan otthon maradtak. Az időjárás kedvezőtlen alakulása miatt még vasárnap is volt, aki az összegyűjtött hulladékot elhozta a Közösségi Házba.

Bármilyen nehézség is állt az akció útjába, mindenképpen sikeresen zártunk, hiszen ha egy zsák szemét összegyűlik, már az sem a közterületet csúfítja. Nálunk, Végegyházán huszonöt TeSzedd-es szemeteszsák telt meg, melynek összegyűjtésében negyvennégy önkéntes segített.

Az ilyen akciók nem csak azért fontosak, mert kevesebb lesz a köztéri szemét, hanem azért is, mert aki szemetet szed, az utána is figyel környezetére, ő már biztosan nem fog szemetelni. A Végegyházán csökkenő szemét is ezt bizonyítja.

Horváth Judit