Ásatáshoz túráztunk

A Zsibrik-dombnál folyó ásatásokhoz szerveztünk biciklitúrát 2013. november 9-én délután. Mindenre elszánt csapatunk a Barangoló Közösségi Háznál gyülekezett, onnan indultunk a múltidéző túrára.

Csütörtök este kaptuk a hírt Rózsa Zoltántól, az orosházi Szántó Kovács János Területi Múzeum igazgatójától, hogy ismét ásatásokat folytatnak a Zsibrik-dombnál, van látnivaló. Örömmel vettük a hírt, hiszen nem mindennap esik meg, hogy ilyen eseményben lehet részünk.

 

Kihasználva a jó időt, biciklire pattantunk, s megküzdve az útba nyomott keréknyomok, s néhol a sár adta nehézségekkel, bő fél óra alatt megérkeztünk célállomásunkhoz. Könnyen megtaláltuk a feltárt területet, s a régészeket is, akik a hosszan ásott gödörben kutattak.

Érdeklődve nézelődtünk, s hamarosan Zoltán is bemutatta munkájukat. Ahogyan elmondta műholdas felvételen jól látható az a mesterséges folyómeder, melynek keletkezése az árpád korra tehető, s a tatárjárás koráig Aradtól Békésig fontos szállítási útvonala volt ez az itt élőknek. Szabad szemmel már nem igazán lehet látni ennek a nyomát. Rogerius mester leírása alapján tudjuk, hogy nagy valószínűséggel ezen a területen a tatárjárás során 70 település közel tízezer embere esett áldozatul a tatárjárásnak, s utána e kihalt területen a mesterséges folyó is folyamatosan eltűnt.

Az egymást követő korok alatt lerakódó hordalék rétegek fokozatosan feltöltötték a medrét, ezen kívül mesterségesen is feltöltötték a medret a jó termőterület reményében. Ezekből a rétegekből vesznek most mintát 10 cm-enként, melyet további vizsgálatoknak vetnek alá. Meghatározva a rétegek korát és a bennük fellelhető tárgyakat is összegyűjtik.

Túrázó csapatunk természetesen nem csak az ásatást nézte meg, elmentünk a kopjafáig is, besétáltunk a mellette levő erdős területre is, s megnéztük azokat a csontokat is, melyek összegyűjtve emlékeztetnek a régi mészárlásra. A szántóföldben elszórva is rá lehet akadni csontmaradványokra, volt felfedezni való bőségesen.

Hamarosan azonban indulnunk kellett, hogy sötétedés előtt hazaérjünk, de visszafelé utunk a régi temető felé vezetett, hogy gyönyörködhessünk az őszi színekben pompázó erdőben.

Horváth Judit