Száraz-ér a mi vizünk

Második alkalommal került megrendezésre 2014. március 15-én a Végegyházi Sporthorgász Egyesület és a Barangoló Közhasznú Egyesület környezetvédelmi vetélkedője, melynek helyszíne idén a Mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola volt.

A végegyházi sporthorgászok tavaly hagyományteremtő céllal indították útjára ezt a vetélkedőt öt település 5-6. osztályos csapatai versengésével. Most ezek a gyerekek már egy év tapasztalatával gazdagabban érkeztek Mezőkovácsházára, ahol Kovalcsikné Borombós Edit várta házigazdaként iskolájukban a gyerekeket.

A négy csapat négyfős csapata a  mezőkovácsházi Csanád Vezér Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolát, a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola Nagybánhegyesi és Végegyházi Telephelyét, valamint a tótkomlósi Szlovák Két Tanítási Nyelvű Általános Iskolát képviselték, hogy ismét bebizonyítsák, szeretik a Száraz-eret, s igyekeznek minél többet megtudni vízfolyásunkról.

A vetélkedő helyszínén Edit néni gondoskodott arról, hogy a Száraz-érről készült fotók és érdekes feladatok várják a gyerekeket. Először a memóriajáték során alaposan  meg kellett figyelni tárgyakat, majd minél többet felsorolni közülük. Majd betűrejtvény következett, ahol a betűhalmazból vízben élő növényeket és állatokat kellett keresni.

Versírásban próbálhatták ki magukat a csapatok, melynek témája kötött volt: a természetvédelem, stílusa viszont szabadon választott. Nehezítette a helyzetet, hogy öt szót – füst, gyémánt, vízpart, szemüveg, burgonya - bele kellett szőni a sorok közé. Sőt a zsűri elnöke, Gyivicsán András plusz pontot ígért, ha a sorok kezdőbetűjéből a Száraz-ér neve olvasható.

 

A tájékozottságot tette próbára a totó, majd mozaikdarabkákból állatokat kellett összerakni. Újabb betűrejtvény során folyók neveit kellett megtalálni, s utána a megmaradt betűkből újabb folyónevet kellett volna kiegészíteni. S legvégül plakátot kellett készíteni, mely felhívja a figyelmet a természetvédelem fontosságára, s legalább egy Száraz-érnél élő növényt vagy állatot is ábrázolni kellett szabadon választott technikával. A verseny során az előzetes feladatként kapott Száraz-ér élővilágáról szóló esszét is felolvasták a gyerekek.


Volt munkája a csapatok tagjainak, Edit néninek és segítőinek, Sebők Andreának és Szekeres Barbarának is, de a zsűri sem tétlenkedett, folyamatosan volt tennivaló. A zsűri elnöke Gyivicsán András, a tótkomlósi Száraz-ér Társaság Természetkutató és Környezetvédő Egyesület elnöke, a zsűri tagjai Horváth László, a Végegyházi Sporthorgász Egyesület elnökségi tagja és Horváth Judit, a Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke voltak.

András a verseny végén kiegészítette az elhangzott esszéket, hiszen ki tudhatna többet a Száraz-érről, e terület környezet- és természetvédelméről, mint ő.

A pontok összeszámolása után következhetett az eredményhirdetés, de előtte a zsűri elnöke a Bánhegyesi Természetvédőknek adta át a vándorkupát kiváltó kupát a tavalyi győzelmük emlékére.

A 2014. évben az I. helyezett, és a Száraz-ér a mi vizünk környezetvédelmi vetélkedő vándorkupájának nyertese a házigazda csapat, a Mezőkovácsházi Természetbarátok csapata lett. Ezüstérmesek a Tótkomlósi Tudorkák lettek, a bronzérem tulajdonosai a Mi világunk végegyházi csapata lett. A Bánhegyesi Természetvédők negyedik helyezést értek el.

Természetesen az első három helyezettek érmei mellett mind a négy csapat tagjai most is bőséges jutalmat vihettek haza. Gratulálunk nekik is és felkészítő tanáraiknak: Bondorné Lóczi Erikának, Kovalcsikné Borombós Editnek, Ondrejó Annának és Szántó Lászlónak. Ismét emlékezetes délutánban volt részünk. A vetélkedő a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázatával megvalósuló barangolós Kukafitnesz program része.

Jövőre is találkozunk, méghozzá Tótkomlóson!

Horváth Judit