Rekordnyi palackot tapostunk

A Barangoló Közhasznú Egyesület felhívására több mint négyezer palack gyűlt össze a IV. Végegyházi Tapossa-Laposra Napon 2014. március 29-én a Civilek Házában.

A műanyagpalackok környezetkárosító hatására hívja fel figyelmet Kukafitnesz akciónk, melyet a végegyházi iskolások között hirdettünk meg. S mivel már a negyedik alkalommal készültünk a taposásra, a gyakorlottabb szülők már hetekkel vagy akár hónapokkal előbb elkezdték gyűjteni a PET palackokat. Volt, aki már előző napon a közösségi házba hozta teli zsákjait, mert többször is kellett fordulnia. Bevezetésként elmondtuk, miért fontos a szelektív hulladékgyűjtés, hogyan lehet hasznosítani az összegyűjtött PET palackokat.

Így indultunk neki a versenynek! Szombaton reggel is folyamatosan hozták a gyerekek és segítőik a teli zsákokat, melyeket először kupakjaiktól szabadítottunk meg, majd pedig csoportonként ki-ki összeszámolta.

A gyerekcsoportoknak pedagógusok, szülők, testvérek is segítettek, barangoló önkéntesek pedig az eredményt jegyezték le, s mire készen lettünk, szép nagy kupacok sorakoztak az udvaron.

Ezeket egy óriási halomba rugdosták a gyerekek, s jöhetett a TAPOSÁS. Ez mindig nagy élvezet. A sokszáz palack óriási puffogással laposodik a gyerektalpak alatt, melyet kacagás, kiabálás kísér.

De a nagy munkának meglett az eredménye, a fűben már csak palack-szőnyegként terült el a sok műanyag palack. Ezeket aztán ismét zsákokba gyűjtöttük, s bár sok zsák megtelt, azért így mégis csak kevesebb helyet foglalt el, mint annak előtte.

A „gyűjteményünket” ezúttal is a 7. osztály kapta meg, ebben az évben is a nyári kirándulásuk költségeihez járul majd hozzá az érte kapott összeg.

Míg az eredményeket összesítettük, volt idő a játékra is, de hamarosan összegyűltünk az eredményhirdetésre. A nap elején igazán jól gondoltuk, most jóval többet gyűjtöttünk, mint az előző években. Ezúttal 4429 palack gyűlt össze a közösségi ház udvarán, köszönhetően a sok szorgos kéznek. Minden csoportot egy-egy vödör nápolyival jutalmaztunk, s a legtöbbet gyűjtő osztályra még egy meglepetés várt. A 3. osztály, akik közel kétezer darab PET palackot gyűjtöttek, 15.000 Ft-os pizzarendelési lehetőséget kaptak. Nagyon örültek az ajándéknak, s meg is beszélték, hogy biciklitúrával egybekötve hamarosan élnek is a lehetőséggel.

 

A IV. Tapossa-Laposra Nap itt nem ért véget, hiszen a taposás csak az első feladata volt egy egészségvetélkedőnek, mely még sok érdekességet tartogatott a gyerekek és a felnőttek számára egyaránt.

A rendezvényt a gyerekeken és segítőiken kívül a Nemzeti Együttműködési Alap és a Vidékfejlesztési Minisztérium Zöld Forrás pályázata támogatta.

Horváth Judit

Fotó: ifj. Horváth László